Geneteka - nasze wspólne dzieło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam
Otrzymałam skany indksów od pana Arkadiusza tak samo jak Pan SebastianS ,pisał i on i ja do pana Sebastiana żeby się nie "dublowała" indeksacja ale żadnej odpowiedzi nie otrzymałam.Dlatego tez zrobilam czesciowo zgony,
Pozadrawiam
Wioletta
Otrzymałam skany indksów od pana Arkadiusza tak samo jak Pan SebastianS ,pisał i on i ja do pana Sebastiana żeby się nie "dublowała" indeksacja ale żadnej odpowiedzi nie otrzymałam.Dlatego tez zrobilam czesciowo zgony,
Pozadrawiam
Wioletta
Pozdrawiam
Wioletta
SZukam
Schiedel, KAźmierczak, Włodarczyk/Włodarek, Śniatecki, Kołtonowski, Herman, Bona,Ciuruś, Kubiak,Pawlak,Chroblik,Łakomy,Schubert
Cielcza,Mieszków,Wiataszyce, Wilkowyja,Szczury,JArocin, Kujawsko Pomorskie
Wioletta
SZukam
Schiedel, KAźmierczak, Włodarczyk/Włodarek, Śniatecki, Kołtonowski, Herman, Bona,Ciuruś, Kubiak,Pawlak,Chroblik,Łakomy,Schubert
A czy pan Ćwikliński o tym wiedział? Ja dostałam namiary na Sebastiana od pana Ćwiklińskiego i tak podzielilismy się pracą z Sebastianem, ze on robi wiek XVIII, a ja XIX. Poinformował mnie jeszcze, ze dostał to wszystko do indeksacji od Arkadiusza i od Macieja Tereka i ze nikt inny nie pracuje przy tym projekcie, poza nami: czyli ja i Sebastian.
Poza tym jeżeli nie było odpowiedzi od Sebastiana, to bardzo ryzykowne było indeksować to na własna rękę. Ja z Sebastianem mam regularny konatakt mailowy. To wszystko kosztuje zbyt duzo pracy, zebysmy się powielały. Najlepiej pisać do pana Ćwiklińskiego, bo on jest najbardziej na bieżąco.
Do autorów geneteki apeluje, żeby opracować jakieś reguły przyjmowania i zgłaszania zasobów do indeksacji, zeby takie sytuacje się nie powtarzały. Coraz więcej osób uczestniczy w projekcie i zaczyna się robić bałagan.
Pozdrawiam,
Ola Erbert
Poza tym jeżeli nie było odpowiedzi od Sebastiana, to bardzo ryzykowne było indeksować to na własna rękę. Ja z Sebastianem mam regularny konatakt mailowy. To wszystko kosztuje zbyt duzo pracy, zebysmy się powielały. Najlepiej pisać do pana Ćwiklińskiego, bo on jest najbardziej na bieżąco.
Do autorów geneteki apeluje, żeby opracować jakieś reguły przyjmowania i zgłaszania zasobów do indeksacji, zeby takie sytuacje się nie powtarzały. Coraz więcej osób uczestniczy w projekcie i zaczyna się robić bałagan.
Pozdrawiam,
Ola Erbert
Ostatnio zmieniony czw 05 lut 2009, 11:56 przez aerbert, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak już napisałam w email moje przeoczenie.Indeksuje zgony !819-!871 Książ Wielki.
Pozdrawiam
Wioletta
Pozdrawiam
Wioletta
Pozdrawiam
Wioletta
SZukam
Wioletta
SZukam
Nie masz racji zetko. Ja zglosiłam panu Ćwiklińskiemu CAŁY WIEK XIX do indeksacji, bo Sebastian robi CAŁY WIEK XVIII, ale aktualnie na szczęście robię te urodzenia 1840-61, więc żeśmy się nie zdublowały. Gdyby jednak Wioletta zaczęła od urodzeń mogłybysmy się spotkać gdzieś po drodze.
Problem w tym, ze cześć indeksacji jest robiona w drugim obiegu. Najlepiej jakby wszystko przechodziło "przez ręce" pana Ćwiklińskiego i trafiało wyraźnie do jego wiadomości. Wioletta chyba o tym nie poinformowała i chyba stad to zamieszanie.
Pozdrawiam,
Ola
Problem w tym, ze cześć indeksacji jest robiona w drugim obiegu. Najlepiej jakby wszystko przechodziło "przez ręce" pana Ćwiklińskiego i trafiało wyraźnie do jego wiadomości. Wioletta chyba o tym nie poinformowała i chyba stad to zamieszanie.
Pozdrawiam,
Ola
Moja wina,moja wina,moja wina .Nie bijcie już.Mam nadzieje ,że doszłyśmy do porozumienia.
Pozdrawiam
Wioletta
Pozdrawiam
Wioletta
Pozdrawiam
Wioletta
SZukam
Wioletta
SZukam
Nic się na szczęście nie stalo Wioletto. Już żeśmy sobie wszystko wyjaśniły.
Dobrze byłoby jednak żebysmy wszyscy wyciągnęli z tego jakąś nauke na przyszłość i zapobiegali tego typu sytuacjom. Uaktualinić zasoby w trakcie indeksacji i o wszystkich pracach informować bezpośrednio pana Ćwiklińskiego, bo jak wyślemy mu juz opracowany indeks, to może być za późno.
Pozdrawiam,
Ola
Dobrze byłoby jednak żebysmy wszyscy wyciągnęli z tego jakąś nauke na przyszłość i zapobiegali tego typu sytuacjom. Uaktualinić zasoby w trakcie indeksacji i o wszystkich pracach informować bezpośrednio pana Ćwiklińskiego, bo jak wyślemy mu juz opracowany indeks, to może być za późno.
Pozdrawiam,
Ola
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Ja ze swojej strony mogę tylko dodać że mogę panować tylko nad skanami które sam wysyłam poszczególnym osobom do indeksowania. Gdy ktoś posiada skany i wysyła osobom do indeksowania musi sam nad tym panować. Dobrym zwyczajem jest też podawania do mnie dokładnych danych co się aktualnie indeksuje (dane te muszą zawierać dokładny zakres lat i rodzaj indeksów). Umieszczę to na stronie :
http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php
gdzie każdy będzie mógł sprawdzić co jest aktualnie w opracowaniu.
pozdrowienia
Leszek
http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php
gdzie każdy będzie mógł sprawdzić co jest aktualnie w opracowaniu.
pozdrowienia
Leszek
-
SebastianS
Witam
Zrobiło się dość spore zamieszanie, a wszystko przez to, że ani ja ani Wioletta nie zgłosiliśmy do administratora geneteki tego co robimy, a to dlatego, że zdjęcia dostaliśmy z innego źródła .
pozdrawiam
Sebastian Świderek
Zrobiło się dość spore zamieszanie, a wszystko przez to, że ani ja ani Wioletta nie zgłosiliśmy do administratora geneteki tego co robimy, a to dlatego, że zdjęcia dostaliśmy z innego źródła .
Z tego co pamiętam to napisałem Arkowi, że indeksuję wiek XVIII, ale teraz nie ma teraz sensu spierać się o to. Ważne jest, że sprawa już się wyjaśniła (mam nadzieje) i czyjaś praca nie poszła na "marne" .Wioletta pisze:
Otrzymałam skany indeksów od pana Arkadiusza tak samo jak Pan SebastianS ,pisał i on i ja do pana Sebastiana żeby się nie "dublowała" indeksacja ale żadnej odpowiedzi nie otrzymałam.Dlatego tez zrobilam czesciowo zgony,
Pozadrawiam
Wioletta
pozdrawiam
Sebastian Świderek
-
Fidos_Henryk

- Janusz_Mielcarek

- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Gdy otworzymy GENETEKE http://www.geneteka.genealodzy.pl/Janusz_Mielcarek pisze:Mam pytanie dot. geneteki. Leszek Ćwikliński podaje link do:
>>Zasoby znajdujące się w opracowywaniu przez uczestników projektu. <<
a ja nie znajduję na stronie głównej zakładki, prowadzącej do tychże
zasobów.
pokaże nam się strona na której możemy znaleźć ikonę zegarka.
Klikając na zegarek wchodzimy na stronę zasobów w trakcie indeksowania.
pozdrowienia
Leszek
- Janusz_Mielcarek