Litwa - zasoby

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

cojunka pisze:Projekt BARIS nie działa chyba z 5 lat. Część jest dostępna na genmetrika.eu. Już niedługo powinny pojawić się nowe metryki na stronie archiwów liteskich (EAIS).
Dzień dobry,
czy może już wiadomo jakie nowe metryki mogą pojawić się na stronach EAIS?
Być może gdzieś jest jakiś spis zasobów, które zostaną dodane?
A może wiadomo czy skany dostępne dotąd tylko na komputerach w LVIA zostaną udostępnione przez internet?
pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
cojunka

Sympatyk

Post autor: cojunka »

adamrw pisze: czy może już wiadomo jakie nowe metryki mogą pojawić się na stronach EAIS?
Być może gdzieś jest jakiś spis zasobów, które zostaną dodane?
Tak, można już sprawdzić na stronie archiwum (eais-pub.archyvai.lt). Nowe zespoły mają numery 3001-3007. Już są dodane chyba wszystkie inwentarze, z dnia na dzień powinny pojawić się również skany.
adamrw pisze: A może wiadomo czy skany dostępne dotąd tylko na komputerach w LVIA zostaną udostępnione przez internet?
Na pewno wiadomo, że z początku pojawią się wyłącznie metryki, które były skanowane przez kilka lat w parafiach. Nieoficjalnie pracownicy archiwum sugerowali, że w przyszłości udostępnią również całą resztę, która teraz jest na komputerach w LVIA, jednak bez żadnej gwarancji, że tak się stanie i bez żadnych terminów.
Andrzej
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Coś im chyba nie wyszło, bo nic sie nie pojawia, a i informacja jest dość lakoniczna.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Romeczka

Sympatyk

Post autor: Romeczka »

witam,

a jak mozna zdobyc te informacje na temat nowych metryk ?
Litewskiego nie umiem a z pomoca tlumacza wychodzi mi jakies logowanie i haslo ,
poszukuje najnowszycz metryk z Bujwidz , zna ktos moze link do tej miejscowosci ?

pozdrawiam Romeczka.
adamrw

Sympatyk

@Małgorzata - na razie są tylko opisy, nie ma jeszcze skanów na nowym epaveldas (o czym zresztą pisał Andrzej)
@Romeczka - z tego co widzę w fondach 3001-3007 nie ma nowych dokumentów z parafii Bujwidze
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Adamie, no właśnie, oglądam, czekam i zaglądam na ich stronę na Fb, ale informacje tam są bardzo zdawkowe. Nawet nie wiem czy to będzie do zobaczenia na tym najnowszym ePaveldas??? https://naujas.epaveldas.lt
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
adamrw

Sympatyk

Generalnie projekt miał się skończyć w 2021, ale przez covid się opóźnił. Póki co dodali (dodają?) dokumenty ze starego epaveldas, ale - zgodnie z tym co napisał Andrzej - niedługo powinny pojawić się też nowe skany.

Co nowego będzie wiadomo - w eais są opisy fondów 3001-3007. W jakiejś części są to dokumenty parafialne przechowywane dotąd w muzeach lokalnych (widzę w spisie księgi, które wcześniej były dostępne na stronach muzeów w Birżach i Jeziorosach).

Z mojej perspektywy duży niedosyt budzi brak udostępnienia skanów, które LVIA ma na swoich komputerach. Są to setki, a może i tysiące zeskanowanych ksiąg, do których dostęp jest tylko lokalnie w archiwum (na marginesie - na 15" monitorkach, które nie ułatwiają pracy).
Miałem nadzieję, że te księgi też trafią przy okazji do internetu, ale Andrzej pozbawił mnie złudzeń :)
Adam
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No tak, ja też miałam taka nadzieję, ale cóż, niech przynajmniej pojawią sie te z fondów 3001-3007.

A tak przy okazji, muzeum w Birżach i skany stamtąd znam, a muzeum Jeziorosy? Nie znam chyba!? Można poprosić o link!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

to może wrzućcie proszę to, co macie z linków do tych muzeów. to się może przydać wielu ludziom :)
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

https://eais.archyvai.lt/repo-ext/start ... 2WT-hBoZzs
Ruszyli, tylko instrukcja obsługi przydałaby się.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No właśnie! Grzebię, szukam i nie widzę gdzie tam można coś zobaczyć.
Może gdzieś sie trzeba zarejestrować? Bo raz , czy dwa pokazał mi się monit o zalogowanie, ale nie było opcji zarejestrowania.

No i dalej nic.
Niby juz uruchomili. Niby mozna wejść i oglądać księgi, ale co z tego gdy zamiast skanów pokazuje sie ciągle informacja:

An error occurred

SyntaxError: JSON.parse: unexpected character at line 1 column 1 of the JSON data

I nie mam pojecia co z tym zrobić!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
adamrw

Sympatyk

Małgorzata_Kulwieć pisze: An error occurred

SyntaxError: JSON.parse: unexpected character at line 1 column 1 of the JSON data

I nie mam pojecia co z tym zrobić!?
Poczekać jeszcze kilka dni/tygodni :)
Adam
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

😭😭😭
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

Małgosiu, nie płacz :)
Ja weszłam w link podany przez Marcina, w przeglądarkę wpisałam metriku knyga i nacisnęłam lupę. Dopiero na stronie 301 ukazały się księgi dostępne online. Pozostałych nie zobaczymy, bo nie ma opcji, by się zarejestrować. No, ale przynajmniej widać, które księgi w ogóle są.

Muzeum Koszedary
https://www.kaisiadoriumuziejus.lt/skaitykla/saltiniai/
Pozdrawiam
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”