Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Właściwym adresatem pytania jest AP w Łomży. Jeśli maja skaner do mikrofilmów ( bo jeszcze do niedawna nie mieli żadnego, zdaje się mieli tylko ksero) to może już mogą.
Za moich czasów jedynym sposobem wizualizacji były samodzielnie robione zdjęcia z czytnika.
Na drugie pytanie nie potrafię a vista wskazać w jakim watku watach (bo były liczne) na genealodzy był omawiany temat ale tekst ustawy jest
http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... nk&cid=113
tekst ustawy był także z przykładami w
http://www.moremaiorum.pl/udostepnianie ... howywania/
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Wysocki »

Dziękuję za odpowiedź.
Myślałem że ktoś pytał o taką możliwość uzyskania skanów aktów zmikrofilmowanych. Skontaktuje się oczywiście z AP w Łomży i zapytam o taka możliwość i napiszę tutaj czy takie coś jest możliwe.

Pozdrawiam
Marek W.
Poszukuję informacji o nazwiskach:
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz

Pozdrawiam
Marek W.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1863? to jest w zasobie AP ten zakres?

mikrofilmy to tylko mikrofilmy:)
przy okazji i bez związku (ale jeśli ktoś zauważy to oponować nie będę)...skan w placówkach FS (US, ale nie tylko) z zasobów polskich, ale nie APowskich jest możliwy i zdaje się że coś ok. 25 centów kosztuje, a przesłanie go mailem....nie problem
zaś AP (polski!) wykonać kopii z m-fóm z ksiąg diecezjalnych wykonać prawa nie ma (nie o możliwościach technicznych pisze..te byłyby w "macierzystym Białymstoku", gdzie skaner do m-fóm jest).."chyba"

mądrej głowie...

ale żal:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ewa_Prejs

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Ewa_Prejs »

Witam, dzwoniłam do APŁomża w zeszłym miesiącu, nie są w stanie niestety zrobić skanów z mikrofilmów. Chyba jako nieliczni nie mają specjalistycznego sprzętu. Jedyna możliwość to wypożyczenie mikrofilmów do najbliższego archiwum do, którego mamy możliwość dojazdu.
Pozdrawiam
Ewa
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Pani Ewo właśnie tego chciałem się dowiedzieć.
Czeka mnie wizyta w AP w Łomży, czekam jeszcze na mikrofilmy akt metrykalnych z parafii Grabowo które zostały wypożyczone do innego Archiwum Państwowego

Pozdrawiam
Marek W.

Pozdrawiam
Marek W.
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Witam Serdecznie!

Jeśli już czeka kogoś podróż do Łomży, to mogę powiedzieć, że księgi metrykalne z parafii Niedźwiadna są w AD w Łomży. Akt urodzenia z 1860 r. jest w księdze urodzeń z lat 1842-1860, zaś akt urodzenia z 1863 r. jest w księdze urodzeń z lat 1861-1876. Jak reforma archiwalna AD w Łomży zostanie wykonana, to i Niedźwiadna będzie dostępna w ładnym skanie z oryginału w sieci :). Księgi metrykalne z powiatu grajewskiego (dawnego szczuczyńskiego) są zachowane jedynie w jednym egzemplarzu, duplikaty z sądu uległy zniszczeniu w czasie II wojny światowej.

Pozdrawiam!

Marek
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

https://familysearch.org/wiki/en/Photod ... n_Services
co do Niedźwiadny pisz na priv
IgorD.
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuje Igriosso

Pozdrawiam
Marek W.
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Post autor: Kazmierczak_Slawomir »

Dobry wieczór,
w Archiwum Państwowym w Łomży znajduje się zespół nr 43 "Starostwo Powiatowe Kolneńskie", sygnatura 23: "Nadzór nad czynnościami urzędów stanu cywilnego. Przekazywanie ksiąg metrykalnych urzędom stanu cywilnego."
Znajduje się tam "Wykaz ksiąg parafialnych znajdujących się w posiadaniu Urzędu Parafialnego w Kolnie", oprócz ksiąg dostępnych na mikrofilmach jest tam też wymieniona księga ślubów z lat 1796-1813, 845 aktów w języku łacińskim. Wykaz został sporządzony 3 lipca 1949 roku. Nigdzie wcześniej nie widziałem tej informacji, może komuś się przyda.
Doczytałem jeszcze, że w spisie jest księga ślubów z lat 1814-1825, też język łaciński, też nie widziałem jej na mikrofilmach.
Pozdrawiam
Sławek
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Mały Płock

Post autor: Kazmierczak_Slawomir »

Dzień dobry,
Rejestry ludności gminy Mały Płock:
https://drive.google.com/open?id=13Ywua ... 3varFFNrAv
https://drive.google.com/open?id=1t1YiV ... 2q1dWcsxjf
Pozdrawiam
Sławomir
_czyz

Sympatyk

Śniadowo

Post autor: _czyz »

Dzień dobry

Czy są może gdzieś dostępne metryki lub indeksy ze Śniadowa? Pozdrawiam Krzysztof
_czyz

Sympatyk

Post autor: _czyz »

Dziękuje bardzo. Tu już byłem. Dość wybrakowane te zbiory (wiadomo dlaczego?) A na projektpodlasie chyba nie umiem znaleźć bo nie widzę. Pozdrawiam. Krzysztof edit: na projektoodlasie już widzę, dzięki. Ale niestety nadal mało tam lat.
Awatar użytkownika
Dybowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Dybowski_Mariusz »

Indeksy tworzą wolontariusze, którzy poświęcają swój wolny czas.
Na indeksy.projektpodlasie.pl trzeba się zalogować. Myślę, że jest dostępny materiał ze Śniadowa, który wymaga indeksacji. Podejmując się tego wyzwania, zmniejszy Pan braki ;)

Pozdrawiam
Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”