Podróże po cmentarzach Ukrainy cz.IV
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam!
jestem na początku mojej drogi poszukiwań przodków. Dotarłam do miejscowości Łubianki Niższe, Ochrymowce, Iwaszkowce okolice Zbaraża w okręgu Tarnopolskim. Czy mogłabym prosić o wskazówki. Może ktoś trafił na nazwiska: Kozak Jan, Kozak Anna z d Czerwoniuk lub Czerwińska, Tekla Kozak, Stefan Kozak, Franciszek Kozak, Józefa Kozak, Antonina Kozak, Stanisława Kozak, Prakseda lub Rozalia Czerwoniuk lub Czerwińska, Tomasz Czerwoniuk lub Czerwiński, Andrzej Czerwoniuk lub Czerwiński, Mieczysław Czerwoniuk lub Czerwiński, proszę o podpowiedzi na mail: marta.adamski[at]gmail.com
jestem na początku mojej drogi poszukiwań przodków. Dotarłam do miejscowości Łubianki Niższe, Ochrymowce, Iwaszkowce okolice Zbaraża w okręgu Tarnopolskim. Czy mogłabym prosić o wskazówki. Może ktoś trafił na nazwiska: Kozak Jan, Kozak Anna z d Czerwoniuk lub Czerwińska, Tekla Kozak, Stefan Kozak, Franciszek Kozak, Józefa Kozak, Antonina Kozak, Stanisława Kozak, Prakseda lub Rozalia Czerwoniuk lub Czerwińska, Tomasz Czerwoniuk lub Czerwiński, Andrzej Czerwoniuk lub Czerwiński, Mieczysław Czerwoniuk lub Czerwiński, proszę o podpowiedzi na mail: marta.adamski[at]gmail.com
-
M_Domanski

-
Galińska_Krystyna

-
Jadwiga_Sibirska

mafaa pisze:Witam!
Niestety nie mogę pomóc, w IV tomie nie występuje okręg tarnopolski.
Dla Krystyny:
Nazwiska Krzeczkowski nie ma w t. IV.
Pozdrawiam, Jadwiga Sibirska.
-
Galińska_Krystyna

-
Jadwiga_Sibirska

-
Galińska_Krystyna

- Skrzypek_Wojciech

-
Jadwiga_Sibirska

Przykro mi, ale nie ma poszukiwanego nazwiska. Autor napisał: "Niektóre partie cmentarza porośnięte są wysokopiennym lasem i zaroślami, by odnaleźć ocalałe nagrobki trzeba przedzierać się przez dżunglę. Prawie wszystkie nagrobki są rozbite i przewrócone."Skrzypek_Wojciech pisze:Proszę o sprawdzenie w Berdyczowie nazwiska Kołton (kołtun)
Pozdrawiam, Jadwiga Sibirska.
- Krystyna.waw

Jadwigo, też o pomoc cię proszę.
W Czerniowcach (Czernowitz) na Bukowinie ożenił się i zamieszkał kominiarz Konstanty Broczkowski. Jego potomkowie (rodzili się od 1884 roku)
Czy zachował się po nich jakiś ślad na cmentarzu?
W Czerniowcach (Czernowitz) na Bukowinie ożenił się i zamieszkał kominiarz Konstanty Broczkowski. Jego potomkowie (rodzili się od 1884 roku)
Czy zachował się po nich jakiś ślad na cmentarzu?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- tubedriver

Witam.
Proszę o sprawdzenie nazwiska: Stecki, Jabłonowski
Pozdrawiam,
Alek
Proszę o sprawdzenie nazwiska: Stecki, Jabłonowski
Pozdrawiam,
Alek
Zakres moich poszukiwań to rodziny z Lwowa i okolic:
Stecki, Pintel, Dutkiewicz, Połoszynowicz, Brzezina, Lepner, Underka lub Onderka, Schaffer, Fedyszyn, Szałapski, Pieczątkowski, Jarominek, Nawrocki
Posiadających informację proszę o kontakt !
Stecki, Pintel, Dutkiewicz, Połoszynowicz, Brzezina, Lepner, Underka lub Onderka, Schaffer, Fedyszyn, Szałapski, Pieczątkowski, Jarominek, Nawrocki
Posiadających informację proszę o kontakt !
-
Jadwiga_Sibirska

Szanowna Krystyno, bardzo mi przykro, ale nie ma osób o nazwisku Broczkowski. Autor napisał, że cmentarz w Czerniowcach Bukowińskich jest bardzo rozległy, dobrze utrzymany i ciągle czynny (1993 rok). Przeglądając odniosłam wrażenie, że opisane zostały groby (grobowce) najbardziej znamienitych osobistości lokalnych.
Dla Alka
Cmentarz w Ostrogu – zdjęcie z informacją „Ogólny widok lapidarium z rozbitych nagrobków. Na pierwszym planie płyta nagrobna Witolda Steckiego zabitego w Ostrogu w 1919r.”
Cmentarz w Sławucie - Idalia z Mikulskich Stecka zmarła 06.08.1912 r.
Cmentarz w Zasławiu – „Ludwika z Crosmarich/ Wacławowa Pruss/ Jabłonowska ur. we Francji 07.05.1821 zm. w Płużnem 09.12.1900”. Autor informuje, że jest to nagrobek hrabiny Jabłonowskiej, właścicielki Płużnego, wsi oddalonej od Zasławia o 20 kilometrów.
Cmentarz w Równem – „Doktor Edmund Jabłonowski/ żył lat 74/ zmarł 10 sierpnia 1909 r”.
Są jeszcze trzy osoby o nazwisku Stecki, ale to w Odessie.
Pozdrawiam serdecznie, Jadwiga Sibirska.
Dla Alka
Cmentarz w Ostrogu – zdjęcie z informacją „Ogólny widok lapidarium z rozbitych nagrobków. Na pierwszym planie płyta nagrobna Witolda Steckiego zabitego w Ostrogu w 1919r.”
Cmentarz w Sławucie - Idalia z Mikulskich Stecka zmarła 06.08.1912 r.
Cmentarz w Zasławiu – „Ludwika z Crosmarich/ Wacławowa Pruss/ Jabłonowska ur. we Francji 07.05.1821 zm. w Płużnem 09.12.1900”. Autor informuje, że jest to nagrobek hrabiny Jabłonowskiej, właścicielki Płużnego, wsi oddalonej od Zasławia o 20 kilometrów.
Cmentarz w Równem – „Doktor Edmund Jabłonowski/ żył lat 74/ zmarł 10 sierpnia 1909 r”.
Są jeszcze trzy osoby o nazwisku Stecki, ale to w Odessie.
Pozdrawiam serdecznie, Jadwiga Sibirska.
- Krystyna.waw

- tubedriver