Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dziękuję, przynajmniej wiem gdzie szukać, choć to i tak daleko ode mnie. A może podczas innych poszukiwań rzuci się Panu w oczy wpis odnośnie Antoniego Podpory (ur. styczeń 1880 r. Opoczno) i Anieli Migała (Błogie).
Co do cierpliwości, to kto jak kto ale Pan ma jej aż nadto.
Pozdrawiam
Joanna
Co do cierpliwości, to kto jak kto ale Pan ma jej aż nadto.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

-
Jacek_Jarnuszkiewicz

-
Jacek_Jarnuszkiewicz

Jacku,
nie wiem czy uda mi się znaleźć ceny nieruchomości w Piotrkowie w tym okresie, ale na pewno w aktach zachowało się wiele dokumentów dotyczących przychodów i wydatków z kasy miejskiej. Sa tez bardzo precyzyjne wyceny budynków służące do wliczenia składek przeciwpożarowych.
W aktach znależć można tez sporo dokumentów z podpisem Twojego przodka. Figuruje w nich jako "radca kollegialny". W przyszłym tygodniu z pewnością wyślę ci zdjęcie tablicy, o które prosiłeś.
pozdrawiam - tomek
nie wiem czy uda mi się znaleźć ceny nieruchomości w Piotrkowie w tym okresie, ale na pewno w aktach zachowało się wiele dokumentów dotyczących przychodów i wydatków z kasy miejskiej. Sa tez bardzo precyzyjne wyceny budynków służące do wliczenia składek przeciwpożarowych.
W aktach znależć można tez sporo dokumentów z podpisem Twojego przodka. Figuruje w nich jako "radca kollegialny". W przyszłym tygodniu z pewnością wyślę ci zdjęcie tablicy, o które prosiłeś.
pozdrawiam - tomek
Tomku,
Czy mógłbyś dla mnie sprawdzić akt ślubu
Mateusza Jaworskiego z Józefą zd . Cyniak
Akt. 7 rok 1853
(Na podst. „Genetyki”)
Parafia Żelechlinek
324/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Żelechlinku
Ten rocznik jest w Archwum w Piotrkowie Tryb. (na podst. „PRADZIAD)
wdzięczny byłbym za informacje z tego aktu ( imiona rodziców, daty świadkowie)
Pozdrawiam
Mirek Mastalerz
Czy mógłbyś dla mnie sprawdzić akt ślubu
Mateusza Jaworskiego z Józefą zd . Cyniak
Akt. 7 rok 1853
(Na podst. „Genetyki”)
Parafia Żelechlinek
324/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Żelechlinku
Ten rocznik jest w Archwum w Piotrkowie Tryb. (na podst. „PRADZIAD)
wdzięczny byłbym za informacje z tego aktu ( imiona rodziców, daty świadkowie)
Pozdrawiam
Mirek Mastalerz
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

Tomku,Tomek1973 pisze:Jacku,
pozdrawiam - tomek
jeśli możesz to podaj jakiekolwiek ceny, lub wyceny. Moja wdzięczność, zwłaszcza po przysłaniu fotki tablicy będzie bezgraniczna.
A wiesz może co to za funkcja "radca kollegialny"?
Pozdrawiam.
JJ
Witam, jestem tu nowy, pozdrawiam wszystkich Państwa. Chciałbym zapytać naiwnie, prosząc o radę, jakie są możliwości odszkuania dokumentów metrykalnych rodziców mojej prababci. Mam dane na temat miejsca i daty urodzenia prababci - Rajsko Duże - oraz imion i nazwisk jej rodziców. Wedle Państwa opinii jak należałoby poprowadzić badania?
Sevek,
Rajsko Duze - gmina Rozprza ? - czy o to chodzi ?
Jesli tak, to:
1. Sprawdz do jakiej parafii nalezalo Rajsko Duze w roku, w ktorym urodzila sie Twoja prababcia.
2. Jesli jest to parafia Rozprza to masz szczescie, gdyz metryki parafii Rozprza sa bogate.
3. Sprawdz, w ktorym archiwum znajduja sie metryki z roku urodzenia Twojej prababci.
Jesli nie umiesz narazie odnalesc tych informacji w internecie,
to podaj date urodzenia Twojej prababci - pomozemy.
Serdecznosci
Bozenna
Rajsko Duze - gmina Rozprza ? - czy o to chodzi ?
Jesli tak, to:
1. Sprawdz do jakiej parafii nalezalo Rajsko Duze w roku, w ktorym urodzila sie Twoja prababcia.
2. Jesli jest to parafia Rozprza to masz szczescie, gdyz metryki parafii Rozprza sa bogate.
3. Sprawdz, w ktorym archiwum znajduja sie metryki z roku urodzenia Twojej prababci.
Jesli nie umiesz narazie odnalesc tych informacji w internecie,
to podaj date urodzenia Twojej prababci - pomozemy.
Serdecznosci
Bozenna
niebywałe - znalazłem w "Genetece" taki zapis "1886 r. nr aktu 6, Kazimierz Andrych i Marianna Fiołkowska, Mierzyn" - przypuszczam, że to jest adnotacja dot. ślubu rodziców mojej prababci. jeśli tak jest to musiałbym dotrzeć do tego dokumentu. Tylko gdzie on może się znajdować - w parafii czy w archiwum państwowym?