"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Moja Zagadka

Post autor: dorocik133 »

Wyciąg aktu urodzeń i ksiąg kościelnych parafii Gumińskiej

Miejscowość dla mnie nieczytelna
Roku 1825 29 maja o 3 po południu przed nami Proboszczem Parafii Gumińskiej i tejże USC w obwodzie i woj. płockim stawił się Józef Jankowski, lat 37 gospodarz i okazał nam dziecię płci męskiej, które się urodziło dnia miesiąca i roku bieżącego o godz. 7 po południu w domu pod nr 3 spłodzone z niego i Marianny z Szafrańskich, jego małżonki i życzeniem jego nadane mu zostały imiona Feliks Lucjan.
Dalej jest o osobach potwierdzających tożsamość ojca, ale nie ma nic o chrzestnych, wygląda mi to na zgłoszenie URODZENIA tylko

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
bormarek

Sympatyk

Moja Zagadka

Post autor: bormarek »

Dziękuje za błyskawiczną pomoc.
A czy jest coś o profesji ojca - Józefa Jankowskiego?

Pozdrawiam serdecznie
Marek Borkowski

nie było pytania, za szybko czytałem
Ostatnio zmieniony pn 27 lut 2012, 13:33 przez bormarek, łącznie zmieniany 1 raz.
kimar11

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kimar11 »

Miejscowość chyba Zaborowo bądź Zaborów.
pozdrawiam
Maryla
bormarek

Sympatyk

a czy mógłbym poprosić również o zerknięcie do:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7d ... 4dea9.html

Jest to akt małżeństwa wspomnianego Feliksa Jankowskiego ale wydany w 1848 już w Wyszogrodzie.
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

To z polskiego też już tłumaczymy?
Ewa
bormarek

Sympatyk

Ewo to chodzi o pomoc w tłumaczeniu z niezrozumiałego na polskie.

Coś źle zrobiłem?

Pozdrawiam
Marek.
bormarek

Sympatyk

To chyba normalne kogos prosic o pomoc.

Pozdrawiam.
bormarek

Sympatyk

To chyba normalne kogos prosic o pomoc.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

bormarek pisze:Ewo to chodzi o pomoc w tłumaczeniu z niezrozumiałego na polskie
Tyle, że to tłumaczenie właśnie z polskiego na polski Marku. Czego nie rozumiesz ?

Jola
akiraq

Sympatyk

Post autor: akiraq »

Dobry wieczór Panie Marku; Ewa nie odmawia pomocy, wyraża tylko zdziwienie czego Pan w tym tekście nie może odczytać; nadzwyczajna ta kaligrafia nie jest, ale miewamy do czynienia ze znacznie gorszymi bazgrołami; problem w tym, że jest to typowy formularz który poza danymi dotyczącymi osób i datą brzmi na ogół tak samo; ten konkretnie idzie tak:

[akt] 18, Wyszogród. Działo się w mieście Wyszogrodzie dnia 22 czerwca/ 4 lipca tysiąc osiemset czterdziestego ósmego roku o godzinie 7 wieczorem. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Ignacego Lipieckiego, lat czterdzieści cztery tudzież Wincentego Wrzoska, lat czterdzieści pięć mających, obydwóch szewców tu w mieście Wyszogrodzie zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijnie małżeństwo między Felixem Lucyanem dwóch imion Jankowskim młodzianem, czeladnikiem professyi szewieckiej, synem niegdy Józefa i dotąd przy życiu będącej Maryanny z Szafrańskich małżonków Jankowskich, matki obecnie zamięszkałej w Synborach (?) urodzonym we wsi Zaborowo, a nateraz zamięszkałym w Wyszogrodzie, lat dwadzieścia trzy maiącym z iednej, a panną Faustyną (?) Chroblewską, córką niegdy Michała i dotąd przy życiu zostaiącej w Wyszogrodzie zamięszkałej Maryanny z Tomasiewiczów małżonków Chroblewskich obywateli wyszogrodzkich, urodzoną i zamięszkałą tu w Wyszogrodzie przy matce, rok życia siedemnasty liczącą, z drugiej strony. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzie w kościele parafialnym wyszogrodzkim, w dniach szóstym, trzynastym, dwudziestym piątym czerwca / ośmnastym, dwudziestym piątym czerwca i drugim lipca roku bieżącego, iako też, że zezwolenie ustne od obecnych aktowi małżeństwa matek nowozaślubionych było oświadczone. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż żadnej umowy przedślubnej między sobą nie zawarli. Akt ten stawaiącym i świadkom przeczytany, przez nas i świadków podpisany został. Nowo zaś zaślubieni oświadczyli, iż pisać nie umieią.

nastepują podpisy;

ot i tyle.

pozdrawiam, Robert
bormarek

Sympatyk

Jol_Kla pisze:
bormarek pisze:Ewo to chodzi o pomoc w tłumaczeniu z niezrozumiałego na polskie
Tyle, że to tłumaczenie właśnie z polskiego na polski Marku. Czego nie rozumiesz ?

Jola
Witam,
Moj problem w tym wszystkim jest taki ze mam problem z czytaniem podobnych bazgrolow.

Pozdrawiam
Marek
bormarek

Sympatyk

Witam
Dziekuje Robercie za pomoc, przemawia jeszcze przezemnie zwyczajny brak doświadczenia w czytaniu tego typu kaligrafii, stopien trudnosci jest w tym przypadkiem wzgledny.

Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam Marek
bormarek

Sympatyk

Witam
Dziekuje Robercie za pomoc, przemawia jeszcze przezemnie zwyczajny brak doświadczenia w czytaniu tego typu kaligrafii, stopien trudnosci jest w tym przypadkiem wzgledny.

Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

Witam,
Proszę o próbę odczytania przyczyny zgonu:
"potłuczenie ........."

Obrazek
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Anno, najlepiej takie kulfony czyta się z całej strony, a to dlatego ze litera literze nie równa albo nie podobna , tu trzeba czytać w tabelce z góry na dół i odgadnąć powód śmierci w tym jednym słowie , według mnie pisze tak ; potłuczenie i niżej - dyfteryt - skrót albo tyfus przez d , w drugiej tabelce pisze ; dla jego żony, następna linijka ; suchoty i dalej ; dla jego żony. Nie wiem co te słowa zapisane w metryce miały oznaczać dla jego żony śmierć męża oprócz biedy razem z małymi dziećmi zapewne ; pozdrawiam - Julian
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”