Dwory i pałace wiejskie na Mazowszu.

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj Piotrze!

Bardzo dziękuję za szczegółowe informacje dotyczące posiadłości rodzin Chrzanowskich, Krajewskich, Długołęckich i Jasiński. Warto było czekać. Myślę, że część z wymienionych osób i miejscowości to moi dalecy krewni.

Czy nie ma w twojej publikacji informacji o Ostrzyniewskich vel Ostrzeniewskich?

Pozdrawiam serdecznie,

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Sympatyk
Adept

Post autor: Zofia_Gonet_Antoniszyn »

Dobry wieczór Piotrze!
Interesuje mnie wszystko o miejscowości Chodaków (moja babcia się tam urodziła) - teraz prawdopodobnie z granicach Sochaczewa.
A nazwiska to Sobczak, Kwiatkowska.

Pozdrawiam serdecznie
Zosia
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Witam Panie Piotrze. Mnie interesuje parafia Cieksyn. Urodził się tam Józef Kwiatkowski (1832-1884) pochowany we wspólnym grobie na Powązkach z moja babcia Kamillą z Cetnerskich (1867-1927). Pochodzi prawdopodobnie z parafii Cieksyn, przynajmniej tak go odszukałam w zasobach metrykalnych. Na listach zesłańców figurują natomiast 2 inni Kwiatkowscy - Jan (ur. 1842 i Józef - ur. 1848). Ich śladów tez poszukuję na szeroko pojętym Mazowszu.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Loreene

Sympatyk

Post autor: Loreene »

Panie Piotrze a może coś wiadomo o BURKACKICH na Mazowszu????Pozdrawiam -IWONA
Piotr_L

Sympatyk

Post autor: Piotr_L »

Witaj Elżbieto.

Zgodnie z zapowiedzią …. część II.

Ostrzeniewscy:
● Kościesze gmina Świercze powiat pułtuski. W 1909 roku własność Konstantego i Ludwiki Ostrzeniewskich;
● Słończewo gmina Gzy powiat pułtuski. W 1905 i 1909 roku własność Konstantego Ostrzeniewskiego.

- Pawłowscy:
● Janówek gmina Wierzbno powiat węgrowski. Od końca XIX wieku aż do końca lat trzydziestych XX wieku własność rodziny Pawłowskich;
● Umiastów gmina Ożarów Mazowiecki powiat warszawski zachodni. Ostatni (XX w.) właściciele rodzina Pawłowskich;
● Żelazowa Wola gmina Sochaczew powiat sochaczewski. Od 1879 roku własność Aleksandra Pawłowskiego;
● Stara Błotnica gmina na miejscu powiat białobrzeski. W 1909 roku własność Kazimierza Pawłowskiego;
● Szydłówek gmina Szydłowo powiat mławski. W XX wieku jedna z dwóch własności ziemskich w Szydłówku (licząca 431 hektarów) należała do Kazimierza i Stanisława Pawłowskich.

● Klukowo gmina Świercze powiat pułtuski. Właściciele: do 1566 roku Klukowscy, potem Bielińscy i Wesselowie, w 1909 roku Piotr Waśniewski, w latach dwudziestych XX wieku aż do końca Stanisław Waśniewski;

● Pawłowice gmina Teresin powiat sochaczewski. W XVIII wieku własność Walentego Łuszczewskiego, starosty sochaczewskiego, potem Rusieckich m. in. Józefa Rusieckiego miecznika sochaczewskiego. W drugiej połowie XIX wieku w łasność rodziny Kirsteinów, następnie Karoliny Bromirskiej, od 1874 roku Władysława Tomickiego i Andrzeja Brzezińskiego, w latach dwudziestych XX wieku Wacława Paszkowskiego;

● Winnica gmina Brudzeń Duży. Od Xvi wieku własność Winnickich w których rękach w części pozostawała do 1789 roku. Część własność Ciołkowskich do końca XIX wieku m.in. ok. 1825 r. Dominika Ciołkowskiego. W okresie międzywojennym aż do końca w części własność rodziny Mazowieckich, w części Teodory Różyckiej.

Nazwiska Mieszkowski, Ostrzyniewski oraz miejscowości: Chrzanowo, Długołęka, Gnaty-Wieśniany, Kanigówek, Krajewo, Mieszki, Ostrzyniewo (vel Ostrzeniewo), Świercze nie występują w opracowaniu.

Koniec.

Pozdrawiam
Piotr
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj Piotrze!

Pięknie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Informacje, które mi przekazałeś ukierunkują i pomogą w moich poszukiwaniach genealogicznych.

Pozdrawiam

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
pankracy

Sympatyk

Post autor: pankracy »

Witam prosę o informacje nt Turowski - Turowo pow. bodzanowski parafia Łętowo
Piotr_L

Sympatyk

Witam jarymi.

Grodkowo gmina Wyszogród powiat płocki. W XV i XVII stuleciu należało do Łosiów herbu Dąbrowa, pod koniec XVIII do Wojciecha Józefa Nakwaskiego pisarza ziemskiego wyszogrodzkiego. W 1823 roku własność Marianny z Nakwaskich Lasockiej a krótko potem i aż do końca w rękach Dziewanowskich. Ostatni właściciel Kazimierz Dziewanowski (ur. 1879 r.) pierwszy starosta płocki po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku, zamordowany przez Niemców w 1940 roku.
Nazwisko Biedrzycki nie występuje w przedmiotowym opracowaniu.

Pozdrawiam
Piotr
Piotr_L

Sympatyk

Witaj Marzanno.

Miejscowość Kaczka jak i nazwisko Tarkowski nie występują w przedmiotowym opracowaniu.

Pozdrawiam
Piotr
Piotr_L

Sympatyk

Witaj Pankracy.

- Turowscy:
● Karsy gmina Drobin powiat płocki. W XVII wieku własność Turowskich, w tym w 1783 roku komornika Turowskiego.
● Lelice gmina Gozdowo powiat sierpecki. Na przełomie lat dwudziestych i trzydziestych XX wieku własność Huberta Gościckiego i jego siostry Janiny Marianny z Gościckich Turowskiej (ur. 1914, zm. 1944);
● Turowice gmina Jasieniec powiat grójecki. W XVII wieku, a być może już wcześniej miejscowość w rękach Turowskich, w tym w 1676 roku Stanisława Turowskiego;

- Rutkowscy:
● Przęsławice gmina Pniewy powiat grójecki. W XVIII wieku i w pierwszej połowie XIX stulecia własność Rutkowskich, w tym od około 1830 do 1849 roku Jakuba Rutkowskiego;
● Mężenino – Kłoski gmina Sońsk powiat ciechanowski. W 1909 roku własność Bernarda Rutkowskiego;
● Krzykosy gmina Bulkowo powiat płocki. W latach dwudziestych XX wieku liczący wówczas 281 hektarów majątek stanowił własność rodziny Rutkowskich, w tym Władysława Rutkowskiego (1883-1973) posła na Sejm RP;

● Nazwiska Śmigielski, Lescyński, Pielat, Chodkiewicz oraz miejscowość Turowo nie występują w przedmiotowym opracowaniu.

Pozdrawiam
Piotr
pankracy

Sympatyk

Post autor: pankracy »

Piotrze i jeszcze Arciszewo gmina Mała Wieś czy masz jakieś informacje o właścielach przed Młodowskimi.
dede43

Sympatyk

Re: Dwory i pałace wiejskie na Mazowszu.

Post autor: dede43 »

dede43 pisze:Witam Panie Piotrze. Mnie interesuje parafia Cieksyn. Urodził się tam Józef Kwiatkowski (1832-1884) pochowany we wspólnym grobie na Powązkach z moja babcia Kamillą z Cetnerskich (1867-1927). Pochodzi prawdopodobnie z parafii Cieksyn, przynajmniej tak go odszukałam w zasobach metrykalnych.
Dzisiaj wiem trochę więcej - Józef Kwiatkowski okazał sie moim pradziadkiem, a we wspólnym grobie spoczywają Pradziadek Józef z Prababcia (Aniela z Wrońskich). Po ślubie mieszkał we wsi Kobylino w powiecie warszawskim i tam się urodził w 1862 r ich syn Jan-Cyprian. Dziadek Jan zapisany i ochrzczony został w Warszawie w parafii Św. Andrzeja.

Czyli teraz oprócz miejscowości Cieksyn interesuje mnie Kobylino
Piotr_L

Sympatyk

Witaj Zofio.

● Sochaczew –Chodaków gmina na miejscu powiat sochaczewski. W XVII wieku własność Lasockich, w tym Adama Franciszka Lasockiego starosty i podkomorzego zakroczymskiego a następnie jego syna Józefa Lasockiego.
W XVIII stuleciu własność Skarżyńskich m.in. w 1783 roku Aleksandra Skarżyńskiego, podczaszego gostynińskiego, w 1909 roku Tadeusza Ostrzeszewicza (Ostrzewicza?). W końcu lat dwudziestych doczynienia z dwoma większymi własnościami Mieczysława Podczaskiego
(329 hektarów) i Józefa Korca (94 hektary);

● Nazwiska Sobczak, Kwiatkowska nie występują w przedmiotowym opracowaniu.

Pozdrawiam
Piotr
Piotr_L

Sympatyk

Witaj Iwono.

Niestety Burkaccy nie zostali wymienieni w przedmiotowym opracowaniu.

Pozdrawiam
Piotr
Kowalewski_Rafał

Sympatyk

Post autor: Kowalewski_Rafał »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Kowalewski.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”