Jaka to miejscowość? - prośba o odczytanie - j.polski cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
mariamikołaj

dziękuję za podpowiedzi, ja też widzę tam raczej B, nie wiem z jakiej części Polski pochodził, bo potomkowie żyli (i żyją) w Warszawie.
Otwieram pliki z poczekalni z linku który podał Włodek ale widzę tylko "ciemność, widzę..." czyli "czarną dziurę"
coś się popsuło?
edit:
znalazłam Tabellę miast i wsi w bibliotece cyfrowej Polona, może to być wieś Bunikiele na suwalszczyźnie należąca do parafii Kiejmele ale pewna nie jestem, żona Grucewicza pochodziła ze Szczuczyna ale to 160 km
Otwieram pliki z poczekalni z linku który podał Włodek ale widzę tylko "ciemność, widzę..." czyli "czarną dziurę"
edit:
znalazłam Tabellę miast i wsi w bibliotece cyfrowej Polona, może to być wieś Bunikiele na suwalszczyźnie należąca do parafii Kiejmele ale pewna nie jestem, żona Grucewicza pochodziła ze Szczuczyna ale to 160 km
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
mariamikołaj

Dzięki Mario, sprawdzę 
edit:
czy miejscowość o nazwie Barauciske niedaleko Sereji (Serejów) to mogą być te Barciuny?
Biorąc pod uwagę fakt, że przecież nie wszystko jest zindeksowane to nazwisko Grucewicz występuje na Litwie w parafii Taboryszki, w województwie warmińsko-mazurskich i podlaskim nie ma takiego nazwiska.
Może właśnie pochodził z Litwy, nie mam na razie żadnego doświadczenia w szukaniu na Litwie, czas zacząć
edit:
czy miejscowość o nazwie Barauciske niedaleko Sereji (Serejów) to mogą być te Barciuny?
Biorąc pod uwagę fakt, że przecież nie wszystko jest zindeksowane to nazwisko Grucewicz występuje na Litwie w parafii Taboryszki, w województwie warmińsko-mazurskich i podlaskim nie ma takiego nazwiska.
Może właśnie pochodził z Litwy, nie mam na razie żadnego doświadczenia w szukaniu na Litwie, czas zacząć
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
We are looking for a locality in Poland.
German ancestors of Lutheran origin named Henkel moved from Poland around the 1830s and 1840s to the Volyn gouvernment. There is only the name of the locality in Poland where the earliest ancestor (Gottlieb Hehkel) was born in 1825 – in the first case named “Blindorf”, in second case named as “Pekarie”. Where could it located?
Ищем населенный пункт в Польше.
Предки – немцы лютеранского происхождения по фамилии Henkel переселились из Польши примерно в 1830-40-е гг. в Волынскую губернию. Есть только название населенного пункта в Польше, где в 1825 году родился самый ранний предок Gottlieb Hehkel – в одном случае Blindorf, в другом случае Pekarie. Где мог находиться?
German ancestors of Lutheran origin named Henkel moved from Poland around the 1830s and 1840s to the Volyn gouvernment. There is only the name of the locality in Poland where the earliest ancestor (Gottlieb Hehkel) was born in 1825 – in the first case named “Blindorf”, in second case named as “Pekarie”. Where could it located?
Ищем населенный пункт в Польше.
Предки – немцы лютеранского происхождения по фамилии Henkel переселились из Польши примерно в 1830-40-е гг. в Волынскую губернию. Есть только название населенного пункта в Польше, где в 1825 году родился самый ранний предок Gottlieb Hehkel – в одном случае Blindorf, в другом случае Pekarie. Где мог находиться?
Stanisław Grucewicz ur 6.XI.1791r./Buniany/par. Graużyszki Białoruś. Rodzice Jan i Marianna Dziemidowiczsbasiacz pisze:Dzięki Mario, sprawdzę
edit:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1106480
Bożena
Dzięki Bożenko, właśnie teraz zajrzałam do mojego posta, żeby pochwalić się Twoim znaleziskiem, przedtem znalazłam ten akt a tu niespodzianka, byłaś szybsza, jeszcze raz dziękuję !puszek pisze:Stanisław Grucewicz ur 6.XI.1791r./Buniany/par. Graużyszki Białoruś. Rodzice Jan i Marianna Dziemidowiczsbasiacz pisze:Dzięki Mario, sprawdzę
edit:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1106480
Nie wiem dlaczego pod linkiem nic się nie wyświetla (dobrze, że pobrałam ten skan) mała poprawka : chrzest był 11.11. (nie widzę 6.11.)
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Owcarze
Dzień dobry, próbuję bezskutecznie odczytać nazwę miejscowości Pustkowie ........... dla zgonu poprzedniego męża Franciszki Glowackiej akt 14/1864 Wąglczew. To podróże rodziny owcarzy, którzy szli trasą Wielenin - Wilamow- Leżnica Wlk.- Wągłczew.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 3010&y=514
Po polsku, a równie dobrze po chińsku mogli to zapisać. Za pomoc serdecznie dziękuję.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 3010&y=514
Po polsku, a równie dobrze po chińsku mogli to zapisać. Za pomoc serdecznie dziękuję.
Wszystkim ludziom dobrej woli, dziękuję za pomoc. Krystian
Re: Owcarze
Dziękuję. Niestety nie pasuje nic. Może to Pustkowie koło Poddębic albo Osowiec pod Pęczniewem. Hmmm....gandawa pisze:Osowiec.
Pozdrawiam,
Monika
Pustków na pd-w od jeziora Turawskiego, Osowiec na pn-z od niego, leżą w odległości ok. 10 km od siebie.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pięknie dziękuję.Sam bym na to nie wpadł.gandawa pisze:Pustków na pd-w od jeziora Turawskiego, Osowiec na pn-z od niego, leżą w odległości ok. 10 km od siebie.
Pozdrawiam,
Monika
- Krystyna.waw

Paste (show us) links to documents with the names of the places - Blindorf and PekarieDimev pisze:We are looking for a locality in Poland.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.