Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Bednarek_Tomasz
Dzień dobry,
serdecznie proszę o zerknięcie do tomu XII wykazu ks. Żurka (wykazy z parafii Kołki i Deraźne).
W parafii Kołki proszę o sprawdzenie nazwisk Kraśnicki i Żytyński. Moi Kraśniccy mieszkali we wsi Krasnowola (ew. Zalesie, jako miejsce oddalone od nieco od wsi Krasnowola), gmina Silno, ale parafia Kołki.
Jeśli chodzi o parafię Deraźne, proszę o sprawdzenie nazwiska Dawidowicz, a zwłaszcza Antonina Dawidowicz (z domu Kraśnicka), która wyszła za mąż za Leona Dawidowicza z wsi Perełysianka (parafia Derażne).
Z wyrazami szacunku
Tomasz
serdecznie proszę o zerknięcie do tomu XII wykazu ks. Żurka (wykazy z parafii Kołki i Deraźne).
W parafii Kołki proszę o sprawdzenie nazwisk Kraśnicki i Żytyński. Moi Kraśniccy mieszkali we wsi Krasnowola (ew. Zalesie, jako miejsce oddalone od nieco od wsi Krasnowola), gmina Silno, ale parafia Kołki.
Jeśli chodzi o parafię Deraźne, proszę o sprawdzenie nazwiska Dawidowicz, a zwłaszcza Antonina Dawidowicz (z domu Kraśnicka), która wyszła za mąż za Leona Dawidowicza z wsi Perełysianka (parafia Derażne).
Z wyrazami szacunku
Tomasz
- Goś_Edmund

Jak mnie pamięć nie myli to ja niedawno przekazywałem takowe wyszukanie, jest poniżej;Bednarek_Tomasz pisze:Dzień dobry,
Z wyrazami szacunku
Tomasz
Parafia Deraźne
Dawidowicz Hipolit (r.: Piotr i Honorata z Sulikowskich) i Ewelina Sawicka; zw. mał. w 1898r Stepań, (1898/28 Stepań); dz.:Antonina chrzest 1916/57
Kraśnicki Jan i Genowefa Dawidowicz; dz.: Janina Alina chrz.1930/101
Kraśnicki Stanisław i Narcyza Dawidowicz; zw. mał. w 1924r. (1924/10), dz.: Tadeusz Zdzisław chrz.125/13
Żytyński Aleksy-Władysław (w akcie ślubu Aleksander –Władysław) (r.: Władysław i Leonida z Bielakowskich) i Walentyna Miłoszewska; zw. mał. w Klewaniu 1901r. (Klewań 1901/6); dz.: Władysław chrz.1902/24, Florentyna-Leonarda chrz. 1904/49, ojciec Aleksy,
2-ch synów w Złoczówce: Stanisław chrz.1906 i Kazimierz-Jan chrz. 1908.
Parafia Kołki
Dawidowicz Leon, ur.1910 (r.: Hipolit i Ewelina z Sawickich) i Antonina Kraśnicka ur. 1914; zw. mał. w 1934r. (1934/9)
Kraśnicki Bazyli, ur.1896 (r.: Afanazy i Eufrozyna z Dobrzańskich) i Helena Onuchowska, ur. 1904; zw. mał. w 1922r. (1922/28); dz.: Władysław *22.07.1923/71, Maria *24.03.1925/40, Michał *12.12.1928; 1925/1, matka Czaplińska, Genowefa *15.04.1932/57
Parafia Berezne
Żytyński Czesław i Franciszka Wiszniewska; dz.: Konstanty chrz. 22.02.1798, dopełnienie ceremonii chrztu 25.10.1826 w Urlówce, par. Berezne
Co do miejscowości Perełysianka podaję link:
https://wolynskie.pl/miejsca-p/perelysianka-03.html , jest tam Dawidowicz Leon z żoną.
Edmund
- Goś_Edmund

Niestety w parafii Szpanów (tomy I, VI, IX) takowego nazwiska nie znalazłem.KrzyB pisze:Dzień dobry,
będę bardzo wdzięczny (oczywiście po urlopie!) za sprawdzenie w parafii Szpanów, do roku 1830, urodzeń/małżeństw/zgonów osób o nazwisku Ferszter.
Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Krzysztof
Co do urlopu to mam go już od 20 lat, zwany emeryturą. Ale nieraz bywają pewne obowiązki rodzinne (np. opieka nad wnukami) i wtedy wybywam z domu na kilka dni.
Edmund
Serdecznie dziękuję za odpowiedź! Obowiązki rodzinne jeszcze istotniejsze od pracowniczych, więc tym bardziej dziękuję za poświęcony czas i wysiłekGoś_Edmund pisze:Niestety w parafii Szpanów (tomy I, VI, IX) takowego nazwiska nie znalazłem.KrzyB pisze:Dzień dobry,
będę bardzo wdzięczny (oczywiście po urlopie!) za sprawdzenie w parafii Szpanów, do roku 1830, urodzeń/małżeństw/zgonów osób o nazwisku Ferszter.
Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Krzysztof
Co do urlopu to mam go już od 20 lat, zwany emeryturą. Ale nieraz bywają pewne obowiązki rodzinne (np. opieka nad wnukami) i wtedy wybywam z domu na kilka dni.
Edmund
Pozdrawiam
Krzysztof
- Goś_Edmund

-
ela_cwiklinska

- Goś_Edmund

W tomie III znalazłem takowy wypis:ela_cwiklinska pisze:Dzień dobry, bardzo proszę o sprawdzenie czy występuje Eugeniusz Wiśniewski i Weronika Symanowicz w parafii Łuck Katedra. Z poważaniem. Ela
Parafie w Łucku
-skorowidz ślubów i urodzin
Wiśniewski Eugeniusz (illeg.) i Weronika z Joczbalisów Szymanowiczowa; dz.: Roman *15.09.1923/337, Jan Maria *17.03.1925/144, matka Symanowicz, wdowa.
Pewnikiem o ten wypis chodziło.
Edmund
-
KemMarzanna

Goś_Edmund pisze:Sprawdziłem parafię Bereźnica w tomie XI i niestety takowych nazwisk nie znalazłem.KemMarzanna pisze:Witam, czy w tomach ks. Żurka występuje parafia Bereźnica , pow. Sarny? Interesują mnie nazwiska Gnieciak i Świderski. Z góry dziękuję za pomoc
Edmund
Dziękuję za sprawdzenie i pozdrawiam Marzanna
-
ela_cwiklinska

-
KemMarzanna

KemMarzanna pisze:Goś_Edmund pisze:Sprawdziłem parafię Bereźnica w tomie XI i niestety takowych nazwisk nie znalazłem.KemMarzanna pisze:Witam, czy w tomach ks. Żurka występuje parafia Bereźnica , pow. Sarny? Interesują mnie nazwiska Gnieciak i Świderski. Z góry dziękuję za pomoc
Edmund
Jeszcze wrócę do pytania![]()
Jakie lata ujęte są Breźnicy?
Mam informacje z tomu 8 , że w 20.02.1915 w Katerynówce urodził się Jan Świderski i tam został bierzmowany.
Dlatego pytałam o tę parafię. Gnieciak z domu matka Zofia.
-
ewa_marciniak

- Goś_Edmund

Przeszukałem jeszcze raz i to co znalazłem jest poniżej, ale chyba nie to co było szukane.ela_cwiklinska pisze:Dzień dobry, panie Edmundzie jeszcze raz proszę o pomoc, o informacje o Weronice Joczbalis i Szymanowiczu vel Symanowiczu, najprawdopodobniej z parafii Łuck. Pozdrawiam. Ela
Parafie w Łucku
Szymanowicz Wacław (r.: Teodor i Helena) i Franciszka Grzeszczuk; zw. mał. w 1841r. (1841/16); dz.: Marianna *16.10.1842/63, ojciec Władysław a matka Grześczak, Anna *14.06.1850/34, oj. Stanisław, m. Kryszczuk, Józef *14.09.1855/26, oj. Władysław, m. Michalska
Szymanowicz Zygmunt 1919 (r.: Janina i Helena z Rudnickich) i Zofia Mesigner 1919; zw. mał. w 1940r. (1940/82)
Edmund
-
ela_cwiklinska

- Goś_Edmund

KemMarzanna pisze:W XI tomie parafia Bereźnica obejmuje lata 1673-1828.KemMarzanna pisze:Goś_Edmund pisze: Sprawdziłem parafię Bereźnica w tomie XI i niestety takowych nazwisk nie znalazłem.
Edmund
Jeszcze wrócę do pytania :P
Jakie lata ujęte są Breźnicy?
Mam informacje z tomu 8 , że w 20.02.1915 w Katerynówce urodził się Jan Świderski i tam został bierzmowany.
Dlatego pytałam o tę parafię. Gnieciak z domu matka Zofia.
Proszę spojżeć na Katerynówkę:
https://wolynskie.pl/miejsca-k/katerynowka-07.html
Edmund