Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Bednarek_Tomasz

Post autor: Bednarek_Tomasz »

Dzień dobry,

serdecznie proszę o zerknięcie do tomu XII wykazu ks. Żurka (wykazy z parafii Kołki i Deraźne).

W parafii Kołki proszę o sprawdzenie nazwisk Kraśnicki i Żytyński. Moi Kraśniccy mieszkali we wsi Krasnowola (ew. Zalesie, jako miejsce oddalone od nieco od wsi Krasnowola), gmina Silno, ale parafia Kołki.

Jeśli chodzi o parafię Deraźne, proszę o sprawdzenie nazwiska Dawidowicz, a zwłaszcza Antonina Dawidowicz (z domu Kraśnicka), która wyszła za mąż za Leona Dawidowicza z wsi Perełysianka (parafia Derażne).

Z wyrazami szacunku

Tomasz
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Bednarek_Tomasz pisze:Dzień dobry,

serdecznie proszę o zerknięcie do tomu XII wykazu ks. Żurka (wykazy z parafii Kołki i Deraźne).

W parafii Kołki proszę o sprawdzenie nazwisk Kraśnicki i Żytyński. Moi Kraśniccy mieszkali we wsi Krasnowola (ew. Zalesie, jako miejsce oddalone od nieco od wsi Krasnowola), gmina Silno, ale parafia Kołki.

Jeśli chodzi o parafię Deraźne, proszę o sprawdzenie nazwiska Dawidowicz, a zwłaszcza Antonina Dawidowicz (z domu Kraśnicka), która wyszła za mąż za Leona Dawidowicza z wsi Perełysianka (parafia Derażne).

Z wyrazami szacunku

Tomasz
Jak mnie pamięć nie myli to ja niedawno przekazywałem takowe wyszukanie, jest poniżej;
Parafia Deraźne
Dawidowicz Hipolit (r.: Piotr i Honorata z Sulikowskich) i Ewelina Sawicka; zw. mał. w 1898r Stepań, (1898/28 Stepań); dz.:Antonina chrzest 1916/57
Kraśnicki Jan i Genowefa Dawidowicz; dz.: Janina Alina chrz.1930/101
Kraśnicki Stanisław i Narcyza Dawidowicz; zw. mał. w 1924r. (1924/10), dz.: Tadeusz Zdzisław chrz.125/13
Żytyński Aleksy-Władysław (w akcie ślubu Aleksander –Władysław) (r.: Władysław i Leonida z Bielakowskich) i Walentyna Miłoszewska; zw. mał. w Klewaniu 1901r. (Klewań 1901/6); dz.: Władysław chrz.1902/24, Florentyna-Leonarda chrz. 1904/49, ojciec Aleksy,
2-ch synów w Złoczówce: Stanisław chrz.1906 i Kazimierz-Jan chrz. 1908.
Parafia Kołki
Dawidowicz Leon, ur.1910 (r.: Hipolit i Ewelina z Sawickich) i Antonina Kraśnicka ur. 1914; zw. mał. w 1934r. (1934/9)
Kraśnicki Bazyli, ur.1896 (r.: Afanazy i Eufrozyna z Dobrzańskich) i Helena Onuchowska, ur. 1904; zw. mał. w 1922r. (1922/28); dz.: Władysław *22.07.1923/71, Maria *24.03.1925/40, Michał *12.12.1928; 1925/1, matka Czaplińska, Genowefa *15.04.1932/57
Parafia Berezne
Żytyński Czesław i Franciszka Wiszniewska; dz.: Konstanty chrz. 22.02.1798, dopełnienie ceremonii chrztu 25.10.1826 w Urlówce, par. Berezne
Co do miejscowości Perełysianka podaję link:
https://wolynskie.pl/miejsca-p/perelysianka-03.html , jest tam Dawidowicz Leon z żoną.
Edmund
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

KrzyB pisze:Dzień dobry,
będę bardzo wdzięczny (oczywiście po urlopie!) za sprawdzenie w parafii Szpanów, do roku 1830, urodzeń/małżeństw/zgonów osób o nazwisku Ferszter.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Krzysztof
Niestety w parafii Szpanów (tomy I, VI, IX) takowego nazwiska nie znalazłem.
Co do urlopu to mam go już od 20 lat, zwany emeryturą. Ale nieraz bywają pewne obowiązki rodzinne (np. opieka nad wnukami) i wtedy wybywam z domu na kilka dni.
Edmund
KrzyB

Post autor: KrzyB »

Goś_Edmund pisze:
KrzyB pisze:Dzień dobry,
będę bardzo wdzięczny (oczywiście po urlopie!) za sprawdzenie w parafii Szpanów, do roku 1830, urodzeń/małżeństw/zgonów osób o nazwisku Ferszter.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Krzysztof
Niestety w parafii Szpanów (tomy I, VI, IX) takowego nazwiska nie znalazłem.
Co do urlopu to mam go już od 20 lat, zwany emeryturą. Ale nieraz bywają pewne obowiązki rodzinne (np. opieka nad wnukami) i wtedy wybywam z domu na kilka dni.
Edmund
Serdecznie dziękuję za odpowiedź! Obowiązki rodzinne jeszcze istotniejsze od pracowniczych, więc tym bardziej dziękuję za poświęcony czas i wysiłek :)

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

KemMarzanna pisze:Witam, czy w tomach ks. Żurka występuje parafia Bereźnica , pow. Sarny? Interesują mnie nazwiska Gnieciak i Świderski. Z góry dziękuję za pomoc
Sprawdziłem parafię Bereźnica w tomie XI i niestety takowych nazwisk nie znalazłem.
Edmund
ela_cwiklinska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ela_cwiklinska »

Dzień dobry, bardzo proszę o sprawdzenie czy występuje Eugeniusz Wiśniewski i Weronika Symanowicz w parafii Łuck Katedra. Z poważaniem. Ela
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

ela_cwiklinska pisze:Dzień dobry, bardzo proszę o sprawdzenie czy występuje Eugeniusz Wiśniewski i Weronika Symanowicz w parafii Łuck Katedra. Z poważaniem. Ela
W tomie III znalazłem takowy wypis:
Parafie w Łucku
-skorowidz ślubów i urodzin
Wiśniewski Eugeniusz (illeg.) i Weronika z Joczbalisów Szymanowiczowa; dz.: Roman *15.09.1923/337, Jan Maria *17.03.1925/144, matka Symanowicz, wdowa.
Pewnikiem o ten wypis chodziło.
Edmund
KemMarzanna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KemMarzanna »

Goś_Edmund pisze:
KemMarzanna pisze:Witam, czy w tomach ks. Żurka występuje parafia Bereźnica , pow. Sarny? Interesują mnie nazwiska Gnieciak i Świderski. Z góry dziękuję za pomoc
Sprawdziłem parafię Bereźnica w tomie XI i niestety takowych nazwisk nie znalazłem.
Edmund

Dziękuję za sprawdzenie i pozdrawiam Marzanna
ela_cwiklinska

Sympatyk
Mistrz

Dzień dobry, panie Edmundzie jeszcze raz proszę o pomoc, o informacje o Weronice Joczbalis i Szymanowiczu vel Symanowiczu, najprawdopodobniej z parafii Łuck. Pozdrawiam. Ela
KemMarzanna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KemMarzanna »

KemMarzanna pisze:
Goś_Edmund pisze:
Edmund

Jeszcze wrócę do pytania :P
Jakie lata ujęte są Breźnicy?
Mam informacje z tomu 8 , że w 20.02.1915 w Katerynówce urodził się Jan Świderski i tam został bierzmowany.
Dlatego pytałam o tę parafię. Gnieciak z domu matka Zofia.
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

Dzień dobry,
mam prośbę o sprawdzenie nazwisk Wojtyński oraz Tyszkiewicz. Najprawdopodobniej parafia Jampol nad Horyniem (chmielnicki) w dekanacie krzemienieckim.

Pozdrawiam, ewa
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

ela_cwiklinska pisze:Dzień dobry, panie Edmundzie jeszcze raz proszę o pomoc, o informacje o Weronice Joczbalis i Szymanowiczu vel Symanowiczu, najprawdopodobniej z parafii Łuck. Pozdrawiam. Ela
Przeszukałem jeszcze raz i to co znalazłem jest poniżej, ale chyba nie to co było szukane.
Parafie w Łucku
Szymanowicz Wacław (r.: Teodor i Helena) i Franciszka Grzeszczuk; zw. mał. w 1841r. (1841/16); dz.: Marianna *16.10.1842/63, ojciec Władysław a matka Grześczak, Anna *14.06.1850/34, oj. Stanisław, m. Kryszczuk, Józef *14.09.1855/26, oj. Władysław, m. Michalska
Szymanowicz Zygmunt 1919 (r.: Janina i Helena z Rudnickich) i Zofia Mesigner 1919; zw. mał. w 1940r. (1940/82)
Edmund
ela_cwiklinska

Sympatyk
Mistrz

Panie Edmundzie, dziękuję za poświęcony czas na wyszukiwanie informacji dla mnie. Joczbalisów nie mogę namierzyć. Pozdrawiam serdecznie. Ela
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

KemMarzanna pisze:
KemMarzanna pisze:
Goś_Edmund pisze: Sprawdziłem parafię Bereźnica w tomie XI i niestety takowych nazwisk nie znalazłem.
Edmund

Jeszcze wrócę do pytania :P
Jakie lata ujęte są Breźnicy?
Mam informacje z tomu 8 , że w 20.02.1915 w Katerynówce urodził się Jan Świderski i tam został bierzmowany.
Dlatego pytałam o tę parafię. Gnieciak z domu matka Zofia.
W XI tomie parafia Bereźnica obejmuje lata 1673-1828.
Proszę spojżeć na Katerynówkę:
https://wolynskie.pl/miejsca-k/katerynowka-07.html
Edmund
krakers

Sympatyk

Post autor: krakers »

Dzień dobry,
Panie Edmundzie sprawdzał mi Pan Kaliszewskich w Łucku, ale teraz odnalazłam ich ślady w parafii Bereżnica.
Bardzo proszę o sprawdzenie w tej parafii Kaliszewskich i Rodziewiczów.
Pozdrawiam

Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”