Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

tercyb pisze:Dziękuję.

Teresa
Ja odpowiedziałem, że w tomie X brak takowych nazwisk z parafii Kazimirka. Są one natomiast w innym tomie. Proszę podać jakie imiona interesują dot. Cybulskich i Hermaszewskich.
Podaję jeden:
Parafia Kazimirka
Cybulski Henryk (r.: Szymon i Salomea z Prokopowiczów) i Ludwika Hermaszewska; zw. mał. w 1895r. (1895/14)
Edmund
tercyb

Sympatyk

Post autor: tercyb »

Poszukuję informacji o Cybulskich i Hermaszewskich przed 1827r . Informacje z tomu IV I VI są mi znane.
Tak chodzi mi o rodzinę Henryka Cybulskiego i Ludwikę.

Dziękuję Teresa
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

tercyb pisze:Poszukuję informacji o Cybulskich i Hermaszewskich przed 1827r . Informacje z tomu IV I VI są mi znane.

Dziękuję Teresa
Z tym rejonem Wołynia jest duży problem z metrykami. Dekanat Kostopol to młody dekanat powstały w latach 20-tych i 30-tych XX wieku. Wiele ksiąg metrykalnych uległo zniszczeniu w trakcie palenia kościołów przez bandy UPA. Dekanat kostopolski i jego parafie powstały na terenie byłej parafii Tuczyn, która istniała od 1590r. a kościół murowany wybudowany w 1767, konsekrowany w 1779r. Sprawdziłem wspomnianą parafię (tom X) ale niestety nie napotkałem wspomnianych nazwisk. Sprawdziłem również parafię w Równem,Klewań, Horyńgród - bez rezultatów .
Edmund
Kizer

Sympatyk

Post autor: Kizer »

Panie Edmundzie !
mam pytanie może w tym wykazie jest jakaś informacja o osadniku wojskowym Franciszku Kuhn(Kin) s. Tomasza i Katarzyny z d. Migdał z lat około 1920-1945, bo nie mam zadnych informacji o jego losie .
Z góry dziękuje
Zbyszek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Kizer pisze:Panie Edmundzie !
mam pytanie może w tym wykazie jest jakaś informacja o osadniku wojskowym Franciszku Kuhn(Kin) s. Tomasza i Katarzyny z d. Migdał z lat około 1920-1945, bo nie mam zadnych informacji o jego losie .
Z góry dziękuje
Proszę o podanie miejscowości lub parafii w której mam szukać. Bo szukać w dwunastu tomach, gdzie każdy ma po ok.800 stron nie ma możliwości.
Edmund
Kizer

Sympatyk

Witam !Przepraszam za brak takowej informacji.istotnej informacji
Sprawa dotyczy osadnika wojskowego Franciszka Kuhn tak figuruje w wykazie gospodarstw a roku 1939. Własciwa znana mi pisownia nazwiska to KIN. Adres to Osada wojskowa Pruski gm Sijańce pow Zdołbunów. Prawdobodobnie parafia Ostróg . z powazaniem Zbigniew Kin
Zbyszek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Kizer pisze:Witam !Przepraszam za brak takowej informacji.istotnej informacji
Sprawa dotyczy osadnika wojskowego Franciszka Kuhn tak figuruje w wykazie gospodarstw a roku 1939. Własciwa znana mi pisownia nazwiska to KIN. Adres to Osada wojskowa Pruski gm Sijańce pow Zdołbunów. Prawdobodobnie parafia Ostróg . z powazaniem Zbigniew Kin
Mam rozumieć że jest znana strona:
https://wolynskie.pl/miejsca-p/pruski-11.html
Przeszukanie dokonam dopiero w poniedziałek jak powrócę w pielesze domowe. Za zwłokę przepraszam.
Edmund
tercyb

Sympatyk

Post autor: tercyb »

Goś_Edmund pisze:
tercyb pisze:Poszukuję informacji o Cybulskich i Hermaszewskich przed 1827r . Informacje z tomu IV I VI są mi znane.

Dziękuję Teresa
Z tym rejonem Wołynia jest duży problem z metrykami. Dekanat Kostopol to młody dekanat powstały w latach 20-tych i 30-tych XX wieku. Wiele ksiąg metrykalnych uległo zniszczeniu w trakcie palenia kościołów przez bandy UPA. Dekanat kostopolski i jego parafie powstały na terenie byłej parafii Tuczyn, która istniała od 1590r. a kościół murowany wybudowany w 1767, konsekrowany w 1779r. Sprawdziłem wspomnianą parafię (tom X) ale niestety nie napotkałem wspomnianych nazwisk. Sprawdziłem również parafię w Równem,Klewań, Horyńgród - bez rezultatów .
Edmund
Dziękuję bardzo, ja śledzę stronę Metryki Wołyń i sprawdzam inne parafie i napotykam ślady wspomnianych nazwisk lecz przed 1827 rokiem nic nie znalazłam.
Teresa
Kizer

Sympatyk

Goś_Edmund pisze:
Przeszukanie dokonam dopiero w poniedziałek jak powrócę w pielesze domowe. Za zwłokę przepraszam.
Edmund
Tak to ta strona i tam jest własnie informacja o dzieciach. Jak sa dzieci to musi być i mama Tych dzieci. A to jest na 100 % poszukiwana osoba. Doszukałem sie że byl w tej osadzie sołtysem i że został zamordowany, ale nie wiem w jakim roku i gdzie pochowany.Ale wierze ze malymi kroczkami dowiem sie wiecej.
pozdrawiam Zbyszek
Kizer

Sympatyk

Goś_Edmund pisze:
Sprawa dotyczy osadnika wojskowego Franciszka Kuhn tak figuruje w wykazie gospodarstw a roku 1939. Własciwa znana mi pisownia nazwiska to KIN. Adres to Osada wojskowa Pruski gm Sijańce pow Zdołbunów. Prawdobodobnie parafia Ostróg moze tez i parafia Tajkury. Pojawia sie tez Parafia w Ożeninie ale nic wiecej nie wiem. z powazaniem Zbigniew Kin
Edmund
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Kizer pisze:
Goś_Edmund pisze:
Sprawa dotyczy osadnika wojskowego Franciszka Kuhn tak figuruje w wykazie gospodarstw a roku 1939. Własciwa znana mi pisownia nazwiska to KIN. Adres to Osada wojskowa Pruski gm Sijańce pow Zdołbunów. Prawdobodobnie parafia Ostróg moze tez i parafia Tajkury. Pojawia sie tez Parafia w Ożeninie ale nic wiecej nie wiem. z powazaniem Zbigniew Kin
Edmund
Osada Pruski była w parafii Ożenin ( brak jej w tomach ks. Żurka), ale to była loda parafia z lat 30-tych XX wieku. Wcześniej pewnikiem była parafia Ostróg. Sprawdziłem Ostróg, Tajkury, Zdołbunów i niestety nie znalazłem wspomnianego nazwiska. Sprawsziłem również księżkę Siemiaszków "Ludobójstwo...." i w opisie z Osady wojskowej Pruski brak takowego nazwiska.
Edmund.
Kizer

Sympatyk

Goś_Edmund pisze:
Kizer pisze:
Goś_Edmund pisze: Mam rozumieć że jest znana strona:
Edmund
Osada Pruski była w parafii Ożenin ( brak jej w tomach ks. Żurka), ale to była loda parafia z lat 30-tych XX wieku. Wcześniej pewnikiem była parafia Ostróg. Sprawdziłem Ostróg, Tajkury, Zdołbunów i niestety nie znalazłem wspomnianego nazwiska. Sprawsziłem również księżkę Siemiaszków "Ludobójstwo...." i w opisie z Osady wojskowej Pruski brak takowego nazwiska.
Edmund.
Dziękuje P.Edmundzie za poswięcony czas. Szukamy dalej. Tym bardziej że Pani Ela znalazła w wykazie dzieci zesłanych do Rosji w bardzo duzym a powiem że nieomal pewnym procencie dzieci Franciszka KIN (KUHN) Teraz poszukuje ewentualnego spisu dzieci które opusciły Zwiazek Radziecki po amnestii w 1941. Moze tam ich znajde. Jeszcze raz dziękuje.
Pozdrawiam Zbigniew Kin
KKopij

Post autor: KKopij »

Dzień dobry

Poszukuję informacji na temat moich przodków z rodziny Kopij i Żołędziewskich, a dokładniej na temat Ludwika Kopij i jego żony Józefy Żołędziewskiej. Niestety nie wiem nic o Ludwiku, natomiast wiem, że Józefa urodziła się 16.05.1873/1876 (różne dokumenty różnie podają), we wsi Nierucze, w gminie Silno, w powiecie łuckim (wówczas chyba parafia Kołki, ale nie jestem pewny), jako córka Karola i Franciszki Bielawskiej. O Ludwiku wiem tylko, że w latach 1916-1939 zamieszkiwał w Mostach, w gminie Silno (parafia Chołoniewicze), tam urodził się też mój pradziadek Antoni.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

KKopij pisze:Dzień dobry

Poszukuję informacji na temat moich przodków z rodziny Kopij i Żołędziewskich, a dokładniej na temat Ludwika Kopij i jego żony Józefy Żołędziewskiej. Niestety nie wiem nic o Ludwiku, natomiast wiem, że Józefa urodziła się 16.05.1873/1876 (różne dokumenty różnie podają), we wsi Nierucze, w gminie Silno, w powiecie łuckim (wówczas chyba parafia Kołki, ale nie jestem pewny), jako córka Karola i Franciszki Bielawskiej. O Ludwiku wiem tylko, że w latach 1916-1939 zamieszkiwał w Mostach, w gminie Silno (parafia Chołoniewicze), tam urodził się też mój pradziadek Antoni.

Witam, dużo osób o nazwisku Kopij zamieszkiwało w parafi Wiszenki.

Tomasz
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

KKopij pisze:Dzień dobry

Proszę zapoznać się z linkiem:
https://wolynskie.pl/miejsca-n/nierucze-07.html
Resztę spraw ogarnę jak powrócę pojutrze do domu.
Powróciłem trochę szybciej i to co znalazłem jest poniżej:
Parafia Deraźne
-skorowicz chrztów i ślubów:
Kopiej Ludwik i Józefa z Żołędziewskich Adamska; zw. mał. w 1908r. (1908/12); dz.: Jan 1909/61, Antoni 1916/83
Żołędziewski Karol (r.: Adam i Franciszka z Burzyńskich) i Franciszka Bielawska; zw. mał. w Stepaniu 1866r. (1866/3); dz.: Adam 1881/36, Antoni 1884/36, Jan 1890/12
Edmund
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”