Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Mielnikow_Paweł
Właśnie nie mam pojęcia skąd pochodził.
Jedynie w dokumentach z parafii prawosławnej w Płocku jest ukazana historia jego dzieci i żony. Tam właśnie wspomniane są okoliczności jego śmierci. W metrykach chrztu dzieci podawane jest jedynie jego stanowisko starszego strażnika ziemskiego guberni płockiej. Rodzicami chrzestnymi dzieci były osoby związane z władzami zaborczymi miasta Płocka. Wszyscy wyznania prawosławnego. Podejrzewam, że mógł przybyć na Mazowsze z terenów Ukrainy, a może nawet z samej Rosji.
Jedynie w dokumentach z parafii prawosławnej w Płocku jest ukazana historia jego dzieci i żony. Tam właśnie wspomniane są okoliczności jego śmierci. W metrykach chrztu dzieci podawane jest jedynie jego stanowisko starszego strażnika ziemskiego guberni płockiej. Rodzicami chrzestnymi dzieci były osoby związane z władzami zaborczymi miasta Płocka. Wszyscy wyznania prawosławnego. Podejrzewam, że mógł przybyć na Mazowsze z terenów Ukrainy, a może nawet z samej Rosji.
-
krzysztoflelewski

Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej
Szukam wszelkich informacji o służbie w armii carskiej Józef MĄDRY s. Macieja urodzony 1875 r. z powiatu łowickiego lub skierniewickiego (gubernia Warszawska). Z przekazań rodzinnych pradziadek był zmobilizowany na I Wojnę Światową, dostał się do niewoli, przebywał w jakimś obozie jenieckim i był oddelegowany do pracy w gospodarstwach rolnych. Powrócił po zakończeniu wojny do wsi rodzinnej Chlebów.
Krzysztof
Krzysztof
-
Basiewicz_Karol

Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej
Dzień dobry!
Serdecznie proszę o pomoc w poszukiwaniu informacji dot. służby Tomasza Basiewicza (ur. 13 gru 1865 w Sieciechowie), syna Marcina i Karoliny Marcjanny z domu Siedlanowskiej w armii carskiej.
W akcie jego zgonu zapisano - "Zapisano na podstawie pisma Komendanta Kubańskiego miejscowego batalionu, z dnia 05/10/1887 nr 2022 i zgodnie z relacją 2-go wydziału Sądu Pokoju 1-go okręgu Gubernii Radomskiej z 20/11/1887 nr 5, następujący akt: 1/13 października 1887 umarł Tomasz Marcinowicz Basiewicz, szeregowy Kubańskiego miejscowego batalionu, pochodził z miejscowości Sieciechów w powiecie Kozienickim".
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1&x=0&y=0
Niestety sam słabo znam rosyjski, żeby zmierzyć się z tą sprawą.
Pozdrawiam,
Karol
Serdecznie proszę o pomoc w poszukiwaniu informacji dot. służby Tomasza Basiewicza (ur. 13 gru 1865 w Sieciechowie), syna Marcina i Karoliny Marcjanny z domu Siedlanowskiej w armii carskiej.
W akcie jego zgonu zapisano - "Zapisano na podstawie pisma Komendanta Kubańskiego miejscowego batalionu, z dnia 05/10/1887 nr 2022 i zgodnie z relacją 2-go wydziału Sądu Pokoju 1-go okręgu Gubernii Radomskiej z 20/11/1887 nr 5, następujący akt: 1/13 października 1887 umarł Tomasz Marcinowicz Basiewicz, szeregowy Kubańskiego miejscowego batalionu, pochodził z miejscowości Sieciechów w powiecie Kozienickim".
Pozdrawiam,
Karol
-
Irena_Powiśle

Re: Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej
Moim zdaniem ta sprawa jest skomplikowana i znaleźć czegoś przydatnego on-line nie ma żadnej możliwości.Basiewicz_Karol pisze:Dzień dobry!
Pozdrawiam,
Karol
Nie ma w internecie żadnych listów żołnierzy stopni niższych oprócz strony dotyczącej IWŚ www.gwar.mil.ru
Poszukałam w sieci, właśnie o tej jednostce o której napisano w akcie to czegoś zrozumieć ciężko.
Bo jest napisane że ta jednostka - Kubański batalion miejscowy / lokalny.
Z tego o czym przeczytałam - żołnierzy takich batalionów miejscowych to byli mieszkańcy okolic, Kozacy, a nie poborowi...
znalazłam:
1. od roku 1882 istniały Kubańskie komendy miejscowe. Służba trwała 4 lata.
tu napisano.
19.04.1884 г. - Управление Кубанского Воинского Начальника - упразднено. Местные команды Кубанской области и Ставропольской губернии включены в состав 23-й Местной бригады
http://antologifo.narod.ru/pages/list2/ ... KubKom.htm
W Kubańskim istniało 7 takich komend miejscowych:
https://slavakubani.org/cossack-chronic ... 0%BA%D0%B0
Tu jest lista jednostek tego okręgu
http://www.slavakubani.ru/p-service/mil ... ikh-voysk/
Miejscowego batalionu nie ma.
Dokumenty tych jednostek wojskowych znajdują się w archiwum obwodowym w miescie Krasnodar.
Zespoły
https://kubgosarhiv.ru/guide/funds_in/index.php
Może coś się znajduje w RGWIA, ale nie mogę wejść do ich strony.
Nie wiem czy jest w czasach obecnych możliwość złożenia kwerendy.
Kiedyś korespondowałam z naukowcem z tego miasta, pisałam tu gdzieś jego adres majlowy.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
Poszukuję dziadka,dot. armii carskiej
Proszę o radę:
Gdzie szukać info? Dot. dziadka/ Kupisz Michał,ur.24.08.1885 r w Wielkiej Woli ,zam. w Tomaszowie Mazowieckim / , który został powołany do
wojska / prawdopodobnie carskiego / po 1910 roku.
Zaginął na terenach wschodnich.
Dziękuję,
Wojas
Gdzie szukać info? Dot. dziadka/ Kupisz Michał,ur.24.08.1885 r w Wielkiej Woli ,zam. w Tomaszowie Mazowieckim / , który został powołany do
wojska / prawdopodobnie carskiego / po 1910 roku.
Zaginął na terenach wschodnich.
Dziękuję,
Wojas
-
Irena_Powiśle

Strona, dotycząca strat wojska carskiego w IWS to www.gwar.mil.ru
W wyszukiwarce trzeba napisać nazwisko po rosyjsku Купиш
Niestety ta strona nie działa(
U mnie nie działa.
W wyszukiwarce trzeba napisać nazwisko po rosyjsku Купиш
Niestety ta strona nie działa(
U mnie nie działa.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Basiewicz_Karol

Bardzo dziękuję! Faktycznie sprawa wygląda na skomplikowaną.
Pozdrawiam,
K.B
Pozdrawiam,
K.B
-
poz_marecki

"u mnie działa" ale trzeba stronę odświeżyć, (działają też inne rzeczy chociaż nie powinny to inny temat,a za to w Moskwie lipa, odcięli ich od wieści ze świata)
Антонович był ten Michał tzn.syn Antoniego?
Z Suwałk powiadasz?
Дата события: 15.03.1916, рядовой, 172-й пехотный Луцкий полк, Картотека потерь
Военнопленные —
Воинская часть пограничная стража 14 Место события Сувалки Тип документа Карточки военнопленных
Архив Российский Государственный Военно-исторический архив Фонд Картотека бюро учета потерь в Первой мировой войне (пленные) Шкаф без номера Ящик 7137-К
To teraz sobie przetłumacz i szukaj też w internecie cyrylicą.Uwaga : czasami jest zapis błędny Kulisz /Кулиш
Pozdrawiam
poz_marecki
Антонович był ten Michał tzn.syn Antoniego?
Z Suwałk powiadasz?
Дата события: 15.03.1916, рядовой, 172-й пехотный Луцкий полк, Картотека потерь
Военнопленные —
Воинская часть пограничная стража 14 Место события Сувалки Тип документа Карточки военнопленных
Архив Российский Государственный Военно-исторический архив Фонд Картотека бюро учета потерь в Первой мировой войне (пленные) Шкаф без номера Ящик 7137-К
To teraz sobie przetłumacz i szukaj też w internecie cyrylicą.Uwaga : czasami jest zapis błędny Kulisz /Кулиш
Pozdrawiam
poz_marecki
-
poz_marecki

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tezą że nie ma innych spisów żołnierzy niższych stopniem.
https://numismat.ru/gkcatalogs.shtml
Wszyscy ,którzy dostali różne medale , niekoniecznie byli oficerami itd
Wyszukiwarka na tamtej stronie jest kiepska , ręcznie znalazłem czego nie było w niej.
Pozdrawiam
poz_marecki
Wyszukiwarka na tamtej stronie jest kiepska , ręcznie znalazłem czego nie było w niej.
Pozdrawiam
poz_marecki
-
Irena_Powiśle

Tak, Pan ma racię, zapomniałam o tej stronie. Chociaż sama kiedyś o niej pisałam.poz_marecki pisze:Pozwolę sobie nie zgodzić się z tezą że nie ma innych spisów żołnierzy niższych stopniem.
Pozdrawiam
poz_marecki
Odpowiedziałam właśnie na pytanie o osobie z wojska carskiego, rok urodzenia którego to 1865.
Tomasz Basiewicz nie mógł być ani na stronie numizmatów-aukcji, ani gwar.mil
W porównaniu ze strona oficjalna gwar.mil
Strona ńumizmaty jest prywatna, i nie są tam pełne listy oznaczonych. I o tym pisali autorzy tych wyszukiwarek i listów.
Istniała oficjalna kartoteka strat i oznaczonych w wojnie rosyjsko-japońskiej, ale po rewolucji październikowej była zniszczona przez władze.
Kartoteka na podstawie której zrobiono stronę gwar.mil zachowała się bo była wywieziona na Sybir i o niej wprost zapomnieli.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Irena_Powiśle

Место события Сувалки -
Jest to gdzie trafił do niewoli, nie jest to miejsce urodzenia.
Jest to gdzie trafił do niewoli, nie jest to miejsce urodzenia.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
Poszukuję
Dzień dobry.
Bardzo proszę o pomoc w pozyskaniu informacji na temat mojego dziadka Jaszczura Stanisława s. Dominika ur.1895r. w mieście Węgrów, gubernia siedlecka. W armii carskie od około 1912 roku. Zgłosił się na ochotnika do wojska w wieku 17 lat. Najpierw służył w Gruzji w mieście Tyflis (Tbilisi) był ordynansem. Po wybuchu wojny wysłany na front zachodni gdzie dostał się do niewoli. Przewieziony do obozu jenieckiego w Alzacji /Lotaryngii. Uciekł z niewoli z panem Jaczewskim, z okolic Węgrowa ,już po ogłoszeniu zakończenia wojny i szczęśliwie dotarł do domu.
Szukałem na gwar.mil.ru i bez rezultatu.
Pozdrawiam Darek
Bardzo proszę o pomoc w pozyskaniu informacji na temat mojego dziadka Jaszczura Stanisława s. Dominika ur.1895r. w mieście Węgrów, gubernia siedlecka. W armii carskie od około 1912 roku. Zgłosił się na ochotnika do wojska w wieku 17 lat. Najpierw służył w Gruzji w mieście Tyflis (Tbilisi) był ordynansem. Po wybuchu wojny wysłany na front zachodni gdzie dostał się do niewoli. Przewieziony do obozu jenieckiego w Alzacji /Lotaryngii. Uciekł z niewoli z panem Jaczewskim, z okolic Węgrowa ,już po ogłoszeniu zakończenia wojny i szczęśliwie dotarł do domu.
Szukałem na gwar.mil.ru i bez rezultatu.
Pozdrawiam Darek
Ostatnio zmieniony pn 08 sty 2024, 23:26 przez darojas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
poz_marecki

Wiem co jest napisane po rosyjsku,pytam czy z Suwałk,po prostu.
Jest tam jeszcze trochę tych Кулиш a nawet na stronie o nim jest błąd i zapisano Кулиш a na oryginale jest Купиш.
To teraz kolega powinien sobie tych iluś tam Kuliszów prześwietlić po kolei i zobaczyć , który jest jego i pamiętać że błędy w zapisach nazwisk są powszechne.
Nie ma za co.
Pozdrawiam
poz_marecki
Jest tam jeszcze trochę tych Кулиш a nawet na stronie o nim jest błąd i zapisano Кулиш a na oryginale jest Купиш.
To teraz kolega powinien sobie tych iluś tam Kuliszów prześwietlić po kolei i zobaczyć , który jest jego i pamiętać że błędy w zapisach nazwisk są powszechne.
Nie ma za co.
Pozdrawiam
poz_marecki
Moje pytanie jest podobne jak u Wojas. W jaki sposób odnaleźć informacje dotyczące historii służby Polaka wziętego wojska carskiego przed 1895 r.
-
poz_marecki

Jak dowiesz się jak to napisz.Trzeba by pojechać do archiwum w Moskwie, samolotem, pociągiem ale aktualnie raczej czołgiem.Tam wszystko jest w archiwum wojskowym ,tylko nikt Ci tego nie wyda.
A na pocieszenie,to poszukaj w gazetach na polona.pl
informacji o dezerterach i ewentualnych zapomóg dla wdów, trochę tego widziałem.Na forum jakieś spisy szczątkowe poborowych pewno są,ale to już zapoda ktoś kto zna lepiej temat.
pozdrawiam
poz_marecki
A na pocieszenie,to poszukaj w gazetach na polona.pl
informacji o dezerterach i ewentualnych zapomóg dla wdów, trochę tego widziałem.Na forum jakieś spisy szczątkowe poborowych pewno są,ale to już zapoda ktoś kto zna lepiej temat.
pozdrawiam
poz_marecki