Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj Beato.

Mundur wygląda mi na Austriacki, być może kolejarz lub inny. Zapewne nie wojsko, mundury tego typu nosili tez urzędnicy itp. Sprawa mundurów w monarchii Austro - Węgier była bardzo rozbudowana.

Doroto. Obawiam się że datowanie wykonania zdjęcia trzeba przesunąć na lata 40 - te, po wojnie. Mundur zapewne wz. 36, był noszony jeszcze po wojnie. Zastanawia mnie kilka faktów skąd u szeregowego aż dwa odznaczenia ? Być może to odznaczenia jeszcze z czasów wojny lub tym podobne, niestety nie jestem w stanie rozpoznać baretek. Za LWP przemawia do mnie też orzeł bez korony na naszywce na rękawie i koalicyjka, przed wojna spotykana głównie u oficerów. Liczba 36 wskazywałaby najpewniej na http://pl.wikipedia.org/wiki/36_%C5%81u ... k_Piechoty Na koalicyjce jest odznaka w kształcie krzyża, odznaka pułkowa tego oddziału miała właśnie kształt krzyża.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Mateuszu!
Zdjęcie nie mogło być robione po wojnie, jako iż Wujo zmarł w maju 1941 roku. A odznaczenia mogły być za udział w powstaniach śląskich i ew. wojnie 1920 (choć tej ostatniej nie jestem pewna)

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

W takim razie to zmienia postać rzeczy. Skoro zmarł w tym czasie. W takim razie skoro lata przedwojenne to przychodzi mi na myśl jedynie 36 Pułk Piechoty Legii Akademickiej. http://pl.wikipedia.org/wiki/36_Pu%C5%8 ... ademickiej Co do jednej baretki to może być Krzyż Walecznych. Ale sprawdzę to. Tylko zastanawia mnie ta naszywka w dalszym ciągu i koalicyjka.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Nowinka

Sympatyk

Post autor: Nowinka »

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Mateuszu!
Krzyż Walecznych jak najbardziej, choćby za udział w III na pewno, ale chyba i II Powstaniu Śląskim. Co do wojny 1920 to głowy nie dam. Może to być rzeczywiście 36 PPLA, bo Wujo uczęśczał do Szkoły Wawelberga (nie wiem z jakim sukcesem). Jako ciekawostkę mogę dodać, że Pułkownik Bobrowski, organizator Pułku był ojcem chrzestnym siostry tego Wuja. Moze to mieć też jakieś powiązanie. Poza tym mój Dziadek był ściśle związany z ruchem Piłsudskiego, mógł więc i wciągnąć syna (drugi pracował też dla wojska, ale w Sztabie Generalnym WP przed wojną.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
tak jak napisał Mateusz mundur wz.36; na koalicyjce Odznaka Przysposobienia Wojskowego II stopnia( podejrzewam że techniczna) czyli absolwenta II roku PW. Jedna z baretek to medal pamiątkowy za wojnę 1918-1921 a co do drugiej to nie jestem pewna ale może być medal za długoletnią służbę lub jak napisał Mateusz krzyż walecznych. Ja również uważam, że to 36 PPLA; tylko z tym orłem zagadka- może to orzeł legionowy???
http://www.torques.webd.pl/Historia/pow.pdf

pozdrawiam monika
Ostatnio zmieniony wt 19 lis 2013, 15:29 przez MonikaNJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Moniko!
Coś się zaczyna składać, zz innego źródła się dowiedziałam, że ten orzeł na rękawie może być związany ze Związkiem Strzeleckim, a te orzełki nie miały korony. Baretki od medali też by się zgadzały. Tylko pytanie, czy ten mundur byłby związany z wykonywanym zawodem i pracował dla Wojska?

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Doroto. Pierwsza od lewej baretka to Medal Pamiątkowy za wojnę 1918 - 1920 na 100 %. Druga to jednak nie krzyż walecznych. Warto abyś się zwróciła do CAW z prośbą o informacje o Wuju. W listach odznaczonych powinien występować.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Legionowy na pewno nie, bo na walkę w Legionach Wujo był za młody.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Przypatrzmy się guzikom, na guziku pod kołnierzem jest widoczna tarcza amazonek, a guziki tego typu były w Związku Strzeleckim.
https://www.google.pl/search?q=zwi%C4%8 ... B950%3B730
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Fakt to może być orzełek strzelecki
http://www.desa.art.pl/?pozycja=3212
no i guziki Mateusz też dopasował :)
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Wielkie dzięki!

Podziwiam Waszą wiedzę. I jeszcze raz pytanko, czy taki instruktor to był wykonywany zawód jako sposób utrzymania się?

Dodam, że Wujo nie poszedł na wojnę, może dlatego że miała małe dzieci i był jedynym żywicielem rodziny. Zmarł zresztą bardzo młodo, ale na skutek zakażenia krwi.

Pozdrawiam

Dorota
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

matix123 pisze:Witaj.

Zdjęcie trochę mi się wydaje że było retuszowane przez fotografa. Na kołnierzu ma patki używane LWP w latach 1949 - 52. Ale kolor mi coś nie pasuje, Zielony kolor wskazywałby ma Wojska Ochrony Pogranicza, ewentualnie Straż Graniczna. Oczywiście cos mogę się mylić.

Pozdrawiam.
Mateusz.

Witam. Chciałabym się dopytać - z uwagi na to, że mężczyzna na zdjęciu mieszkał w Kłodzku, na odwrocie jest napis - Krosnowice, czy możliwe, aby służył on w 5 Brygadzie Wojsk Ochrony Pogranicza, 52 batalionie? Czy pasuje to do zdjęcia i terenu?

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Tak, jak najbardziej pasuje taki przydział. 5 Brygada WOP stacjonowała w Kłodzku, natomiast 53 batalion WOP był w Bytrzycy Kłodzkiej. Krosnowice leżą obecnie w województwie dolnośląskim w powiecie Kłodzkim. Nie wiem jaki był podział administracyjnym w tym czasie ale zapewne podobny. Pasuje więc jak najbardziej taki przydział.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź ;)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”