Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Przecież taki kanał dystrybucji, specjalnie dla indeksujących, istnieje.
Zasady znasz, bo na próbę korzystałaś i Ci się nie spodobał o ile pamiętam.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Jedynie centrala FamilySearch może podjąć decyzję w tej sprawie. W lutym planuję wizytę w SLC i postaram się dosyć ostro poruszyć tematy polskiej genealogii (dostępności źródeł, projektów indeksacyjnych etc.)

Pozdrawiam,
Radosław Zań
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

A czy Pan mógłby coś sprawdzić na ich stronie?

Kiedyś ktoś dodał link z metryką chrztu swojego przodka, a był on dodany najprawdopodobniej przez Pana, gdyż początek adresu odwoływał się do Pańskiej strony.
Mormoni to dla mnie jedyne rozwiązanie, ale niestety niedostępne :/
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

dpawlak pisze:Przecież taki kanał dystrybucji, specjalnie dla indeksujących, istnieje.
Zasady znasz, bo na próbę korzystałaś i Ci się nie spodobał o ile pamiętam.
Dobrze pamiętasz, ale ja nie o tym.
Pytam o przesłanie skanów w celach indeksacyjnych. Nie pisałam o indeksacji dla CHR, tylko indeksacji w ogóle.
Owszem, preferuję format, w jakim indeksuję dotychczas, czyli "metrykowy" w tabelkach excelowych.
Ostatnio zmieniony śr 26 gru 2012, 18:05 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
radicalman

Sympatyk

Mogę sprawdzić jeśli poszukiwane dane będą w miarę sprecyzowane: dokładna data / numer aktu lub chociaż pewny rok i parafia, gdy księga posiada indeks. Niestety fizycznie nie jestem w stanie szukać wszystkiego i dla wszystkich, szczególnie, że bardzo często, gdy sprawdzę jedną rzecz dostaję po chwili listę kolejnych 46 aktów do odnalezienia i pewnie wychodzę na niekulturalnego, bo zazwyczaj nie odpisuję.

Pozdrawiam,
Radosław Zań
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

W takim razie zrobię to publicznie, żeby nie było jakichś niedomówień.
Interesująca mnie parafia to Odrowąż ("znajdująca się" w Łodzi i Kielcach).

19 lutego 1827r. ślub wzięli Mikołaj Boruń i Franciszka Fert.

I gdyby było to jeszcze możliwe, to prosiłbym o metryki zgonu:
-Wawrzyńca Trzebińskiego (zm. 18.12.1829r.)
-Cecylii Trzebińskiej (zm. 22.08.1821r.)
Oboje zeszli z tego świata w Kucębowie /dawniej Kuczębów/.

Z góry bardzo serdecznie dziękuję :)

Mój mail to: marcin.marynicz.marcin@gmail.com
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Ja również z góry dziękuję za poruszenie tematu indeksacji.

Pozdrawiam
Aneta
dpawlak

Nieaktywny

Domyślam się. Też wolę pisać w excelu.
Sądziłem jednak że chodzi ci o rozwiązanie systemowe, a takie istnieje.
Jeśli chodzi Ci o pomoc jednorazową, to jak sama widzisz, Radek może zaoferować palec, a już mu rękę ogryzają po łokieć ;-)
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
radicalman

Sympatyk

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że jak ktoś dostęp ma to pewnie się nie przyzna, bo go żywcem ludzie zjedzą :) Ale przyznaję, że rozwiązanie systemowe, że wszyscy mają dostęp a ja mam święty spokój bardziej by mi odpowiadało :)

Radek
dpawlak

Nieaktywny

Nie tylko Tobie wszystkim jak tu jesteśmy na forum też.
Pozostaje pytanie w czyjej gestii leży decyzja, że tak się nie dzieje i komu na tym zależy.
dpawlak

Nieaktywny

Nie tylko Tobie wszystkim jak tu jesteśmy na forum też.
Pozostaje pytanie w czyjej gestii leży decyzja, że tak się nie dzieje i komu na tym zależy.
radicalman

Sympatyk

Marynicz_Marcin pisze: Interesująca mnie parafia to Odrowąż ("znajdująca się" w Łodzi i Kielcach).

19 lutego 1827r. ślub wzięli Mikołaj Boruń i Franciszka Fert.

I gdyby było to jeszcze możliwe, to prosiłbym o metryki zgonu:
-Wawrzyńca Trzebińskiego (zm. 18.12.1829r.)
-Cecylii Trzebińskiej (zm. 22.08.1821r.)
Oboje zeszli z tego świata w Kucębowie /dawniej Kuczębów/.
Czy tego nie ma na: http://metryki.genbaza.com ??? Coś mi się wydaje że co najmniej te zgony można tam odnaleźć! Swoją drogą nie rozumiem dlaczego wymagane jest tam logowanie...

Akty przesłałem e-mailem.

Radosław Zań
Ostatnio zmieniony śr 26 gru 2012, 19:13 przez radicalman, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

dpawlak pisze:Domyślam się. Też wolę pisać w excelu.
Sądziłem jednak że chodzi ci o rozwiązanie systemowe, a takie istnieje.
Jeśli chodzi Ci o pomoc jednorazową, to jak sama widzisz, Radek może zaoferować palec, a już mu rękę ogryzają po łokieć ;-)
Zadając swoje pytanie, myślałam o każdym, kto byłby w stanie za dostęp do skanów "swojej" parafii, wziąć udział w indeksacji.
Jeśli zaś chodzi o moje zapotrzebowanie, to konkretnie interesuje mnie parafia Iłża. Lata sprzed 1810 roku, czyli takie, których nie ma w archiwach państwowych ( jak wynika z podkatalogu Iłża, byłyby to akta urodzeń z lat 1797-1800). Obecnie indeksuję tę parafię za okres 1810-1875.
Jest jeszcze strona http://archiwaonline.pl/ gdzie potencjalnie miałabym szansę odnalezienia iłżeckich zapisów metrykalnych, ale przyjęte tam zasady indeksacji są dla mnie nie do zaakceptowania.

Pozdrawiam
Aneta
radicalman

Sympatyk

Uzyskałem odpowiedź od Jeana Huysmansa z FamilySearch, że fotografowanie w Radomiu zakończyło się kilka tygodni temu i trwało to dłużej niż początkowo było założone, gdyż do fotografowania dostarczono więcej materiałów. W tej chwili odbywa się audyt ostatnich "paczek" zdjęć. Diecezja Radomska udzieliła prawa do publikowania swoich zasobów przez FamilySearch z momentem zakończenia projektu fotografowania, co już nastąpiło a więc obecnie nie ma żadnych przeszkód prawnych i zdjęcia powinny wkrótce ujrzeć światło dzienne.

FamilySearch chciałoby opublikować tak wiele materiałów jak jest to możliwe i jest gotowe podjąć współpracę z każdą organizacją, instytucją czy archiwum.

Radosław Zań
Dyrektor Centrum Historii Rodziny we Wrocławiu
ZanRa (at) ldsmail.net
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Witam!
Mam jedno pytanie. Skoro FamilySearch tak chętnie chce publikować skany, to czemu np. Tow. Genealogiczne "Świętogen" opublikowało już cały zasób AD Kielce i część zasobu AP Kielce (fotografowanie trwa), a FS nie może opublikować tego Odrowąża, który ma? Jak byk stoi informacja, że "Mikrofilm zrobiony z rękopisów w Archiwum Państwowe w Kielcach i Warszawie."

To samo z innymi parafiami.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”