Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

witek_mazuchowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: witek_mazuchowski »

Przy okazji indeksacji metryk, proszę "Zarząd" akcji o usystematyzowanie kwestii wzoru pliku do wypełniania.
Na stronie metryk jest podany obszerny opis tabeli i stosowny plik do pobrania jest.
Z drugiej strony, po konsultacji z inną osobą, otrzymałem od niej szablon przekazany jej przez kierownictwo.
Okazało się, że stosując się do wzoru ze strony zmarnowałem trochę czasu niepotrzebnie wyłuskując dane, które nie są potrzebne w przekazywanym i przyjmowanym przez koordynatora pliku wzorcowym.

Proszę więc o aktualizację opisu i doprowadzenie do zgodności z przekazywanym przez kierownictwo szablonem.
kaskam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kaskam »

eliza1952 pisze:Witam dzisiaj fotografowałam Zadzim, Cieszęcin 1 rok oraz Łęczyca ewang-augsb.2 księgi.
Kasiek na dzień dzisiejszy nie ma w planie alegat i zapowiedzi może po zakończeniu akcji fotografowania ksiąg będą robione
Witam

Czy ten Cieszęcin to po polsku?
Zgłosiłam się do indeksacji tej parafii. Zrobiłam już nawet indeksy do roku 1867 ale reszta niestety jest po rosyjsku :( tzn 1868-9. W tej parafii nie zapisywano nazwisk w nawiasach, a ja nie znam rosyjskiego by temu podołać :(

Pozdrawiam, Kasia
http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

witek_mazuchowski pisze: Jeśli chodzi o łódzkie Brzeziny, to akt ewangelickich nie uświadczysz. Pod koniec II wojny została zbombardowana kancelaria i wszystkie dokumenty spłonęły.
Baza Pradziad wykazuje dla par. Brzeziny ewangelicko-augsburskiej alegata z lat 1830, 1832, 1844

Zapewne Leszkowi umknął ten szczegółu gdy tworzył bazę zasobu AP Łódź i zapisał lata 1830-1844
Ćwikliński_Leszek pisze: Zasób tego archiwum opracowany na podstawie bazy SEZAM
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
-----
Krystyna
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Post autor: Anetta_72 »

Witam,
przyłączam się do kwestii podniesionej wyżej przez Witka, proszę o wiażącą informację na temat jaki formularz i jak winien byc wypełniony. Indeksuję sporą parafię i robię to zgodnie z formularzem metryk. Natomiast w okresie przyuczania wypełniałam formularz który był bardziej uogólniony. Tu nie chodzi o to że czegoś się nie chce robić tylko po co tracić i tak cenny czas na uzupełnianie szczegółów jeśli większość indeksujących na przykład tego nie robi. Myślę że informacja dla wszystkich jak powinien wyglądać właściwie wypełniony formularz indeksacji (nie wiem czy one powinny się od siebie różnić z uwagi na podział czy indeksujemy do metryk czy do geneteki) byłaby potrzebna, żebyśmy się nie rozjeżdżali w swojej pracy.
Pozdrawiam,
Anetta.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

To, na jakim formularzu powinny znaleźć się indeksy zależy od tego, czy materiał trafi tylko do Geneteki czy również do metryki.genealodzy.pl
Temat był podnoszony na początku wątku (Jurek Hykiel, ja), ale nadal brakuje jednoznacznego stanowiska.

Pozdrawiam
Aneta
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Post autor: Anetta_72 »

Cześć,
no własnie widzę no nic na razie robię pełny zakres a jeśli pojawi się wiążąca odpowiedź to się do niej zastosuję.
Pozdrawiam,
Anetta.
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Napisalam juz dzisiaj odpowiedz ale... poleciala gdzies w kosmos i nie zapisala sie w watku.
Wszystkim, ktorzy do mnie zglaszaja chec indeksacji Lodzi badz jakichs innych metryk zdigitalizowanych przez PTG, przekazuje formularz podobny do Metrykowego tylko uszczuplony o czesc kolumn, ktore przy obecnosci metryk w internecie (a Lodz niebawem w sieci bedzie) sa zbedne.
Jesli ktos robi w formacie Metrykowym, to przeciez nic nie szkodzi.

Pozdrawiam,
Marta
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Pewnie się dowiem, że szukam dziury w całym ale czytam i nic nie rozumiem, to akurat w przypadku metryk nie nowość, już się przyzwyczaiłem.
marta1044 pisze:przekazuje formularz podobny do Metrykowego tylko uszczuplony o czesc kolumn, ktore przy obecnosci metryk w internecie (a Lodz niebawem w sieci bedzie) sa zbedne.
Do dziś wydawało mi się, że format metrykowy jest dla metryk, czyli projektu, gdzie z definicji dokumenty indeksowane trafiają do internetu. Teraz się okazuje, że 6 kolumn jest w nim zbędne, skoro dokumenty trafią do sieci.
Przyznam się, nie sądziłem, że można czegoś rozumieć jeszcze bardziej, ale mi się zdarza. Całe szczęście nie muszę rozumieć, mam ciekawsze (dla mnie) projekty do realizacji ale co z tymi którzy uczestniczą z wyżej wymienionym?

PS. W kosmos leci zawsze jak się pisze się odrobinę dłuższy tekst, autowylogowywanie. Rada, zapisać tekst przed wysyłką, lub pisać w drugim oknie i przed wysyłką zalogować się w pierwszym oknie jeszcze raz. Dopóki nie zamknie się okna w którym się wysyłało zawsze można powrócić do stanu sprzed wysyłki i odzyskać tekst.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Witam dzisiaj fotografowałam Boguszyce lata 1865-1866, 1869-1772 i Borszewice 1894-1911
Za kilka dni będą do indeksacji.
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

kaskam pisze:
eliza1952 pisze:Witam dzisiaj fotografowałam Zadzim, Cieszęcin 1 rok oraz Łęczyca ewang-augsb.2 księgi.
Kasiek na dzień dzisiejszy nie ma w planie alegat i zapowiedzi może po zakończeniu akcji fotografowania ksiąg będą robione
Witam

Czy ten Cieszęcin to po polsku?
Zgłosiłam się do indeksacji tej parafii. Zrobiłam już nawet indeksy do roku 1867 ale reszta niestety jest po rosyjsku :( tzn 1868-9. W tej parafii nie zapisywano nazwisk w nawiasach, a ja nie znam rosyjskiego by temu podołać :(

Pozdrawiam, Kasia
Cieszęcin 1864 rok więc po polsku
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
kaskam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kaskam »

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie czekam aż będzie dostępne do indeksacji i piszę do Marty :D

Pozdrawiam, Kasia
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Chwileczkę. To znaczy że moge sobie ominąć rubryki z imionami rodziców, bo jak rozumiem zdjęcia trafią w końcu do sieci? Robię teraz księgę w której jest w sumie około 1000 aktów więc to ma znaczenie dla szybkości..
Kuba
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

toż "od zawsze: jest
http://metryki.genealodzy.pl/jak-indeksowac-U-Z.php
zboldowane bardzo mocno zalecane pola/wymagane
niezboldowane - opcjonalne
"Uwagi:
1 - Pola wytłuszczone są zawsze wymagane.
2 - Pola D- sufix numeru, K-miejscowość zdarzenia, tylko jeśli w akcie występują.
3 - Wypełnienie pól F-dalsze imiona, K-miejscowość zdarzenia, O-imię ojca, P-imię matki jest wskazane ale mogą zostać dopisane przez inną osobę w późniejszym czasie.
4 - Wypełnienie pól J-płeć, L-nazwa pliku R-ID osoby indeksującej, S-ID osoby sprawdzającej nie jest konieczne. W razie ich braku zostaną utworzone przed administratorów projektu w sposób półautomatyczny na podstawie pierwszego imienia i nr-u aktu.
5 - Nie wolno używać znaków: \ ' " * ... ; Wolno używać znaków: - _ ? , . : ( )
6 - W nazwie pliku należy podać parafię (miejscowość i wezwanie), rodzaj rejestru UMZ (urodzenia, małżeństwa, zgony) oraz opcjonalnie zakres lat
np. Warszawa-U-wszystkich-swietych-1874.xls lub Warszawa-MZ-wszystkich-swietych-1872-83.xls.
7 - Dane można przysyłać w arkuszu kalkulacyjnym np. w formacie .xls, .xlsx lub wyeksportowane jako .csv tj. jako dane rozdzielone średnikami (przykład poniżej)."

czy ..nie nie myli mi się, naście miesięcy jak wisi;)
a jednak pomyliło mi się
dziesiąt nie naście
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Do Kuby

Wydaje mi się,że jeżeli robimy dla geneteki to:
1. Jeżeli są scany - to wystarczy jak najmniej danych, chociaż lepiej gdy jest więcej ( ale każdy może sobie je przejrzeć - więc nie jest to konieczne)
2. Jeżeli nie ma scanów - to czym więcej danych tym lepiej (rodzice, wiek itp), wtedy można coś znależć i ewentualnie zamówic w archiwum.
A dla metryk wg. szablonu metryk.
pozdr
Jacek
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

witek_mazuchowski pisze:
kasiek pisze:Eliza,dziekuje za odpowiedz.
W takim razie ciesze sie z tego co mam i czekam na ciag dalszy (Brzeziny ewang. np) ;)
Jeśli chodzi o łódzkie Brzeziny, to akt ewangelickich nie uświadczysz. Pod koniec II wojny została zbombardowana kancelaria i wszystkie dokumenty spłonęły.
niedobrze :cry: bardzo niedobrze

w takim razie czekam na "moj" ewangelicki Piotrow..
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”