Proszę o wyjaśnienie etymologii nazwiska Kolebski. Korzeni tego nazwiska.
Ewentualne wiadomości o miejscu, regionie pochodzenia tego nazwiska.
Serdecznie Dziękuję z góry za pomoc :D
Serdecznie dziękuję za informacje.
Czy mogłabym prosić o jakieś wskazówki, gdzie szukać więcej informacji o tym nazwisku?
Region pochodzenia, rodziny o tym nazwisku itd.
:roll: :wink:
od pewnego czasu zastanawia mnie pochodzenie nazwiska Kokot
wulgaryzmy po słowacku oczywiście znam, mam nadzieje że pochodzenie jest inne za odp serdecznie dziekuje
Ostatnio zmieniony śr 16 kwie 2014, 13:58 przez junak83, łącznie zmieniany 1 raz.
junak83 pisze:a wiadomo z kąt pochodzi to nazwisko ? opwiastka rodzinna głosi że przodek przyjechał z Węgier. zasadnicze pytanie czy nazwisko jest polskie ?
Przodek na pewno nie przyjechal z Wegier, jesli juz - to ze Slowacji, ktora wtedy mogla byc pod wegierskim panowaniem. Wegrzy tez znaja slowackie znaczenie tego slowa...
Nazwisko bliskie mojej genealogii. W tym przypadku wywodzi się ono prawdopodobnie ze Śląska. Skąd wcześniej? Chyba nie wiadomo, tak jak w przypadku mojej rodziny, choć podzielam opinię Mirka, że pochodzenie nazwiska może być słowackie. Akt urodzenia nr 224 z 1719 roku parafii ewangelickiej w Twardogórze - 30 sierpnia tego roku narodził się Jan, syn Kazimierza Kokota. Inny Kazimierz Kokot w 1782 roku przejął w dzierżawę jeden z wiatraków na terenie miasta Ostrowa. Jak napisano w księgach radzieckich Ostrowa miał on „...wszerz 49 łokci, w tył 32 łokci, a wzdłuż ruwno z placem 248 łokci...” ( pisownia oryginalna ). Jak czytamy w jednym z aktów metrykalnych, Kazimierz Kokot – obywatel rolnik miasta Ostrowa – mieszkał przy ulicy Raszkowskiej 98 ( był bezpośrednim sąsiadem mojego przodka Jana Fleischera ) i w 1808 roku miał siedemdziesiąt lat. Ciekawostkę stanowi też fakt, iż niejaki Jakub Kokot był właścicielem wiatraka w Sulmierzycach, położonego przy drodze do Chwaliszewa. Zbudowano go w 1795 roku – taka data widnieje na jego mącznej belce. Wielokrotnie remontowany stoi do dziś. Jakub Kokot, jak i wyżej wymienieni, był ewangelikiem. Jego ślady odnajdujemy w aktach metrykalnych parafii ewangelickiej w Odolanowie. 13 grudnia 1861 roku umarła w Sulmierzycach w wieku 82 lat jego żona Susanna z domu Drygala. W rubryce dotyczącej małżonka widnieje wpis informujący, iż Jakub Kokot, młynarz, zmarł 4 stycznia 1820 r.
ja najstarszego przodka ustałem Walentego kokot ur 1840
ślub parafia Olszowa, rok 1864,Valentinus Kokot,
lat 24 z Helena Lemanik, lat 26.
syn Walentego Piotr Kokot 1866-1939,żona Maria 1865-? z Nikodemów
Piotr zginoł pierwszego dnia wojny,spalony w Toczeńcu razem z Marią mają być pochowani w Mirkowie nie opodal Toczeńca syn Piotra Andrzej mój dziadek miał prowadzić kawiarnie w łodzi żołnie AK. przesiedlony w okolice Krakowa