Polacy w Armii Pruskiej, Niemieckiej

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

molek

Sympatyk

Post autor: molek »

Witam,
Poszukuję informacji o Franciszku (Franz) Mollus, urodzonym w 1897 roku w Błądzimiu. Znalazłem dwie wzmianki iż był on w szeregach176 Pułku Piechoty (Infanterie-Regiment Nr. 176)
Pierwszy dokument z dnia 31.12.1918 jest tutaj: http://des.genealogy.net/search/show/9005645 W tym spisie jest przy nim informacja "vermißt"
Drugi dokument z dnia 12.03.1919: http://des.genealogy.net/search/show/7113211 podaje więcej szczegółów których nie jestem w stanie rozszyfrować - "bisher vermißt ..."

Będę bardzo wdzięczny za informację co oznaczają te zapisy i jakie były losy Franciszka.

Pozdrawiam,
Michał
Beikon

Sympatyk

Post autor: Beikon »

Bisher vermist- dotychczas zaginiony

Pozdrawiam,
Darek
molek

Sympatyk

Post autor: molek »

Dziękuję za tę wskazówkę.
Bardzo prosiłbym doświadczone osoby o przetłumaczenie dalszego fragmentu zapisków (It. priv Mittlg. frant i .. ??)

Dodatkowo mam pytanie odnośnie kontekstu historycznego tych dokumentów. I Wojna Światowa zakończyła się 11 listopada 1918 roku. Wtedy też narodziła się II Rzeczypospolita. Bładzim, skąd pochodził Franciszek, znalazł się w granicach II Rzeczypospolitej. Czy możliwe jest, że w momencie zakończenia wojny żołnierze narodowości polskiej wracali do swojej ojczyzny uciekając de facto z armii Cesarstwa Niemieckiego? Wtedy w wykazach z roku 1919 zapisani zostali jako zaginieni. Franciszek na pewno przeżył, bo w roku 1921 brał ślub w swoich rodzinnych stronach.

Pozdrawiam,
Michał
Beikon

Sympatyk

Post autor: Beikon »

(It. priv Mittlg. frant i laz.. ??)
w/g prywatnych informacji przebywa w lazarecie (szpitalu)

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Post autor: mariazgora »

Dla mniej wprawionych podaję linka do 22 stron wykazu nazwisk na hasło Warschau /Warszawa/. Są w nim także mieszkańcy różnych innych miast Polski.

http://des.genealogy.net/search/index?S ... n&offset=0

Dzięki tej stronie znalazłam kilka osób z rodziny rodziców mojej teściowej z terenu Opalenicy.
Dobrze jest znać pisownię niemiecką poszukiwanej miejscowości, bo polska nazwa czasami nie skutkuje.

Pozdrawiam.
Maria
anna1025

Sympatyk

Post autor: anna1025 »

Witaj Grażynko, pewnie piszę na złej stronie ale nie mogę znaleźć o wojnie bolszewickiej mam nadzieję, że mi wybaczysz.
Po długim czasie znowu mam do Ciebie prośbę, dowiedziałam się, że mój pradziadek Hieronim Henryk Kurek (pisownia oczywiście różna: Kurrek, Kurreck ) ur. 30.09.1879 Rozgarty brał udział w wojnie bolszewickiej. Wrócił cały i zdrowy ale może był ranny i zostało to odnotowane.
Będę Ci bardzo wdzięczna Grażynko jeśli to dla mnie sprawdzisz.
Pozdrawiam Cię serdecznie Ania Leśniak
anna1025

Sympatyk

Polacy w Armii Pruskiej

Post autor: anna1025 »

Witam, szukam danych o moim pradziadku Józefie Czerniewskim ur. 01.11.1899 Zajączkowo/Tczew, który służył w Armii Pruskiej. Niestety więcej danych nie posiadam.
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
kierejka

Sympatyk

Post autor: kierejka »

Dzień dobry,
Franciszek Wawrzynkiewicz z Polanowa - był lekko ranny?
http://des.genealogy.net/search/show/8281233

Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Tak, Franciszek byl lekko ranny przed 14 czerwca 1918 r.

Grazyna
Awatar użytkownika
kierejka

Sympatyk

Post autor: kierejka »

Dziękuję!

Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam serdecznie. Wpadła mi kiedyś w Internecie verlustliste i znalazłem tam dwie osoby Franciszek Zarzycki 365 i Ludwik Zarzycki 227. Mniemam (nie znam niemieckigo),że to lista poległych. Czy jest może gdzieś dokładniejsze informacje o osobach poległych.? Imię ojca,data urodzenia,miejsce zamieszkania przed wcieleniem do wojska? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Grzesiek.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Grzesiek,
Wyszukiwarka wykazuje tylko Zarzyckiego Franciszka z Groß Murzynno/Murzynno - niewola,
lista z dnia 1915-11-29. Niestety Ludwika nie widze.
http://des.genealogy.net/search/show/3413970
Prawdopodobnie listy o ktorych wspominasz pochodza z biblioteki wielkopolskiej i nie sa zindeksowane.
Jesli odnajdziesz swoich Zarzyckich i wstawisz tutaj zdjecia list wowczas postaramy sie odczytac
informacje w nich zawarte.
Listy strat zawieraja: poleglych, rannych, chorych, zaginionych, w niewoli
i inne przypadki.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Dziękuję Ci serdecznie Grażyno za szybką odpowiedź. Pogrzebię w Internecie i spróbuję odnaleźć tę stronę. Jeszcze jedno pytanko tylko wiem,że to nie ten temat,ale chyba mnie nie wyrzucą za to: ). Mój pradziadek brał udział w w konflikcie czy jak to nazwać Polsko- Ukraińskim po stronie Polskiej 1918-1919. Gdzie mógłbym szukać informacji.? Pozdrawiam i dziękuję. Grzesiek
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
nie szukaj tutaj ich znajdziesz...
http://digi.landesbibliothek.at/viewer/ ... _LXXII/76/
Doniec_Henry
pozdrawiam
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Wielka wojna_Polacy w pruskiej armii

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa !

Według rodzinnej tradycji na froncie 1WW znalazło się trzech braci Leppertów (v. Lepert): mój dziadek Józef (zm. w 1929 r.) i dwaj jego bracia:
Ignacy Leppert (zm. 1944)
i Władysław Leppert, o którym słuch zaginął.

Czy jest możliwe ustalenie losów Ignacego i Władysława Leppertów w czasie Wielkiej wojny (np kontuzje, choroby, obóz jeniecki, zaginięcie, śmierć) ?

Pozdrawiam
Bogusław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”