More Maiorum - periodyk genealogiczny

Programy o tematyce genealogicznej w radiu prasie i telewizji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Sawicki_Julian pisze:Witam proszę zabierać głos w wypełnieniu Ankiety, z Francji coś tam mają na uwadze, a w kraju jakoś cicho, nawet i po wyborach. Parę lat temu widziałem w necie takie zdjęcie ( pewnie montaż ), nasz król Zygmunt III Waza z mieczem w reku zwykle stoi na kolumnie w Warszawie, Wiem ze takie były dwie kolumny zamówione przez któregoś króla, a wykonali to w Chęcinach, pewnie z marmuru, ale po drodze do Warszawy, jedna pękła i została tyko ta cała na której stał król do II wojny. Na tym zdjęciu o którym mowa, widać jak król Zygmunt schodzi po tej kolumnie, już jest w połowie jej wysokości i mówi tak ; czas spieprzać z tego kraju na Wisłą ; pozdrawiam - Julian

Chciałabym zapytać jaki związek z ankietą ma ten wpis, żeby nie powiedzieć bełkot?

Przepraszam Alanie, zaraz zabieram się za ankietę.
Nie wytrzymałam...

Magdalena Smolska - Kwinta
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Fakt ,można nie wytrzymać.
:evil:
Ja również miałam kłopoty z odpowiedzią na otwarte pytania, ale się zawzięłam i jakoś poszło.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Do Magdaleny Smolskiej Kwinta, wyciągnąłem spadły temat, by nie tylko z Francji brali udział w Ankiecie, ale my tu nad Wisłą nadal jesteśmy, czyli ci pozostali którzy nie wyjechali z rożnych powodów z Polski. A dlaczego nadal wyjeżdżają, ano bo z czego tu będą żyć, jak nie ma pracy. Dlaczego ktoś sobie zrobił żart z królem, że też ucieka, mówiąc prawdę też bym sam wyjechał z Polski, gdybym był młodszy. Powód od lat taki sam, coraz mniej ludzi normalnych, wszystko i wszystkim coś przeszkadza, ale siebie nie widzą. Magdaleno, pamiętam nasze pisanie z przed lat i nie musisz zwracać na mnie uwagi, ja zwady nie szukam - Julian
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Julianie,
Piszmy na temat. Nikogo nie interesuje czy byś uciekał czy nie uciekał i kto wyjechał a kto nie wyjechał. Kto ma wziąć udział w ankiecie to weźmie, a nic nie wnoszące dywagacje na temat króla, kolumny i innych bzdur są niczym innym jak zaśmiecaniem wątku.
Tyle.
Magdalena
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

Czy etymologia nazwiska może być pomocna w ustalaniu dziejów rodziny? Jak poszukiwać przodków na Słowacji? Twój krewny był właścicielem firmy? Zobacz, czy nie reklamował się w dawnych gazetach!

Serdecznie zapraszamy do lektury listopadowego numeru More Maiorum - periodyk genealogiczny​! Aktualne wydanie dostępne jest tutaj: http://www.moremaiorum.pl/listopadowy-n ... maiorum-2/

Numer październikowy dostępny jest już w Archiwum.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam i pytam się grzecznie w temacie jak najbardziej z genealogii o Polsce, co trzeba zrobić by to Kraków nie był uśpiony Smo(g)kiem Wawelskim własnej produkcji ? Jak widać ze cała Polska tworzy towarzystwa i nawet widać dodawanie metryk, a jest już ich kilka milionów w necie. Ale jedno z najstarszych miast Polski i w dodatku to miasto królewskie ; Kraków z wyższą uczelnią od 1386 roku i nie ma nic do dodania ze strych zakurzonych dokumentów, tak sobie głośno myślę ; pozdrawiam - Julian
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

http://www.mtg-malopolska.org.pl/

polecam poczytać,a ze szczególną uwagą - projekt galicja

pozdrawiam Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Christian_Orpel pisze:W ankiecie do pytań otwartych typu :

Z kim chciał(a)by Pan(i) przeczytać wywiad w More Maiorum? (można podać kilka nazwisk)

lub

Miejsce na dodatkowe uwagi do redakcji More Maiorum

lub

Jak Pan(i) ocenia szatę graficzną More Maiorum, w tym okładkę? *

nie ma jak mi się zdaje możliwości odpowiedzieć ...

Czy tylko dla mnie jest problem ?

Pozdrawiam

Chrystian Orpel

Nadal czekam na odpowiedź .

Chrystian
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Panie Chrystianie,

niestety nie wiem dlaczego Pan, jak i p. Elżbieta, nie mogą wypełnić ankiety. Wygląda na to, że dla "Francji" jest jakieś ograniczenie ze strony Google. Nie znajduję również odpowiedzi w Internecie na ten problem :(
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Alan_Jakman pisze:Czy etymologia nazwiska może być pomocna w ustalaniu dziejów rodziny?
Wywiad pani prof. Aliny Naruszewicz-Duchlińskiej był dla mnie przyjemną niespodzianką. To temat ulubiony genealogów.

Odpowiedź do punktu 7 wywiadu jednak trochę mnie zaskoczył . Genealog tyle razy jest świadkiem tego, że patriarchalny mąż spokojnie przyjął po ślubie nazwisko od żony (czyli od teścia) !

Pozdrawiam

Chrystian

PS Widocznie Francja ma "swoje' międzynarodowe problemy ...
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Witam ponownie.
Próbowałem pobrać archiwalne numery MM, co prawda te z roku 2015 dają się pobrać, natomiast roczniki 2014 i 2013 nie. Po naciśnieciu pobierz mam stronę 404 Not found.
Czy w przyszłości archiwalne roczniki będą udostępniane?
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Witam,

dziękuję za wiadomość – rzeczywiście linki nie działają. Zaktualizuję je do piątku, więc na pewno archiwalne numery będą dostępne :-)
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Dzięki :)
Powiem szczerze, ostatnie numery mają ciekawą tematykę, zwłaszcza też głowną rozmowę numeru. Pamiętam jak wyszedł pierwszy miesięcznik, ale nie śledziłem wydań tak bardzo, teraz chcę wrócić ;)
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Zaktualizowałem wszystkie numery z 2013 i 2014 roku. Jeśli jeszcze, któregoś numeru nie można byłoby pobrać, proszę o wiadomość ;)
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Czy Twoi krewni wyemigrowali do Francji? Jakich informacji o przodkach można dowiedzieć się z akt notarialnych? Czy wiesz o tym, że z górali próbowano utworzyć oddział Waffen SS?

Serdecznie zapraszamy do przeczytania ostatniego w tym roku numeru More Maiorum :)

http://www.moremaiorum.pl/grudniowy-num ... orum-2015/
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia w mediach”