Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Tadeusz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Witam Wiesławie!pozmirowski pisze:witam serdecznie! Nie potrafię posłużyć się instrukcją Władysława /brak angielskiego/ dlatego proszę o poszukiwania osoby /tylko mam takie dane/ Wincenty Dominiczak syn Marcelego i Anny Domoniczaków, ur. na przełomie 18 i 19 wieku woj. mazowieckie. zginął w Stanach Zjednoczonych. pozdrawiam. Wiesław Późmirowski.

A wiec Urodził sie w New yersey w kwietniu 1915 r zmarł w Detroit w 1995 r Nazwisko Theodore Zielinski mieszkał przy ul. dougall Najprawdopodobnie jego matka zaszła w ciąze jeszcze w polsce a tam urodziła dlatego też miał nazwisko matki.Zalezy mi aby dowiedzieć sie coś o jego rodzicach.Prawdopodobnie pochodzili oni z Aleksandrowa Kujawskiego wtedy Aleksandrowa z zaborze russkim.Miał dwóch synów .Jak bedzie potrzeba to coś jeszcze dopiszę.pozdrawiam.Jak potrzeba to dam adres swojej pocztyWladyslaw_Moskal pisze:Witam Pana serdecznie i przepraszam jeśli łamię reguły na forum.Ale proszę może Pan mi coś pomoże.Jak dowiedzieć się czegoś wiecej o moim przodku który mieszkał w Detroit.Znam miejsce jego urodzin i date oraz miejsce i datę jego śmierci.Interesuję mnie jak miała na imię jego matka i ojciec kiedy przybyli do usa itp.bardzo proszę o pomoc.Radek
Przenosze powyzszy wpis z prywatnej poczty.
Radek,
podaj imie i nazwisko, rok urodzenia i miejscowosc . Moze cos znajdziemy o Polsce..
Wladyslaw

Dziękuję Panu bardzo chodź nie ukrywam że w mojej głowie nastąpiła rewolucja z danymi przekazanymi przez dziadka.Jakos nie idzie mi dobrze na tej stronie krórą mi Pan polecił.Mam kilka pytań bo widze że jest Pan "fachowcem"w tych tematach.Otóż 1) czy jest możliwe kto byl ojcem Theodora Zielińskiego(być może że on pochodził z Polski) 2).Czy jest możliwe ustalenie gdzie urodzili się jego rodzice.Z opowieści mojego dziadka Theodor Zieliński był jego kuzynem.Czyli bratem ciotecznym.3).Moj dziadek Stanisław Zieliński ur.w Aleksandrowie w 1915r Zmarł w 1999r.nie znał swoich rodziców .Wiedział tylko tyle że jego ojciec służył w carskim wojsku po powrocie pracował na kolei gdzie podobno zginął podczas pracy,nazywał się również Teodor Zieliński a jego matka Katarzyna Zielińska ( zdomu.Niedziałkowska)zmarła zaraz po wypadku swojego męża .Mojego dziadka kiedy miął ok 3lat.zabrano wraz z rodzeństwem do domu dziecka.Nic wiecej nie wiedział dlatego ja chciałbym poznać historię mojej rodziny by móc przekazć ją dalej.Czy jest możliwe gdzieś na polskich stronach "odkopanie"jakiś wiadomości na temat jego rodziny,rodziców.Pozdrawiam i czekam.Wladyslaw_Moskal pisze:Radek,
jest akt zgonu;
THEODORE ZIELINSKI 24 Apr 1915 17 Jun 1995 Detroit, Wayne, MI
Wg spisu z 1930, chyba wdowa Jozefina Zielinska mieszkala z dziecmi;
Josephine Zilinsky
Birth: abt 1891
Residence: 1930 - city, Hudson, New Jersey
Leo Zilinsky Birth: abt 1910
Wanda Zilinsky Birth: abt 1914
Theodore Zilinsky Birth: abt 1915
Henry Zilinsky Birth: abt 1916
Stella Zilinsky Birth: abt 1918
Helen Zilinsky Birth: abt 1919
Nie wyglada na to, aby Jozefina urodzila Teodora zaraz po przyjezdzie do US.
Wg Ellis Island, zadna Jozefina nie wyjezdzala do US z Aleksandrowa.
Wpisz tutaj Josephine Zielinski i ur. 1891;
http://search.labs.familysearch.org/rec ... start.html#
jest 12 stron do przegladniecia, moze cos znajdziesz.
Wladyslaw