jackun pisze:Radzę raz jeszcze obejrzeć obraz metryki i zobaczyć, jak piszący metrykę pisał literę r oraz jak zapisał literę s w imieniu Sebastyan.
Pozdrawiam - jackun
Hanna_Iwona pisze:Witaj Artur
Tutaj jest jasno i wyraźnie napisane z Joanny z Szczerniewskich.
Rada, radą ale odczytuję tak jak Hanna -Iwona
Szczerniewska.
Przykład imienia Sebastian jest mało precyzyjny, ale w zapisie zawarte jest podobny układ liter -st- -rt-
Moja rada, popatrz na zapis - r - ..zawarte zostało... ..na berlince.. ..Józefa Sternika.
To może jeszcze jeden argument: po co na nazwiskiem postawiono zarówno kreskę jak i kropkę?
Pozdrawiam - jackun
Rada, radą ale odczytuję tak jak Hanna -Iwona
Szczerniewska.
Przykład imienia Sebastian jest mało precyzyjny, ale w zapisie zawarte jest podobny układ liter -st- -rt-
Moja rada, popatrz na zapis - r - ..zawarte zostało... ..na berlince.. ..Józefa Sternika.
Witam,
Dziękuję wszystkim za rady, wpiszę oba nazwiska.Ja jeszcze rozważam Szczerśniewska.przy zbitkach lier r,s rz,n,m mam chyba najwiekszy problem.
Pozdrawiam
Artur Godlewski
Witaj Katarzyno,
Jest nawet podpis Pana Młodego, ale ja tylko widzę Biber w skorowidzu.W podpisie ja widze Bowed, albo coś podobnego.
Nie wiadomo jak było pisane nazwisko, jak ze słuchu to francuskie nazwiska są trudne :/
Artur
Strauch? , Stronich?(ale kropki nie ma nad teoretycznym "i")
Pozdrawiam,
Artur
W próbce brak przykładu innego "a" pisanego tak, że kółeczko i laska nie stykają się. Połączenie "om" trafia się, ale tylko w imieniu księdza (Roman) i nie wygląda jak w tym nazwisku. Również "m" nigdzie w tekście nie jest pisane w ten sposób, że "brzuszki"/łączenia "lasek" są na dole. Jak się weźmie pod uwagę, że Strauch jest popularne, wręcz banalne, a Stromch jest niespotykane, to pomimo "rozlazłego" "a" stawiałbym śmiało na Strauch.
Strauch? , Stronich?(ale kropki nie ma nad teoretycznym "i")
Pozdrawiam,
Artur
W próbce brak przykładu innego "a" pisanego tak, że kółeczko i laska nie stykają się. Połączenie "om" trafia się, ale tylko w imieniu księdza (Roman) i nie wygląda jak w tym nazwisku. Również "m" nigdzie w tekście nie jest pisane w ten sposób, że "brzuszki"/łączenia "lasek" są na dole. Jak się weźmie pod uwagę, że Strauch jest popularne, wręcz banalne, a Stromch jest niespotykane, to pomimo "rozlazłego" "a" stawiałbym śmiało na Strauch.
Pzdr,
RK
Dzięki za analizę, zauważyłem że czasem jak piszą księża nazwisko matki to chcą je wyróżnić piszą większą czcionką i literki inaczej wyglądają.
Pozdrawiam
Artur