Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Sevek,
Akt slubu n° 6 z 1886 roku - parafia Mierzyn
- akt ten zostal spisany do Geneteki przez Jaroslawa Czarkowskiego.
1. Mozesz go odszukac wsrod uzytkownikow forum i zapytac na jego prywatnej skrzynce czy zachowal skany aktow z parafii Mierzyn. Jesli ma zdjecie tego aktu, to na pewno chetni Ci je przysle na Twoj e-mail.
2. Mozesz napisac do AP Piotrkow z prosba o przyslanie Ci kopii tego aktu. Koszt = kilka zloty.
Akty slubow i alegaty parafii Mierzyn znajduja sie w AP Piotrkow.
Warto poprosic jednoczesnie o alegaty do tego slubu.
3. Mozesz poprosic naszego kolege, Tomka, w tym temacie, o spisanie Ci danych z tego aktu.
On na pewno chetnie to zrobi.
Zycze sukcesow
Bozenna
Akt slubu n° 6 z 1886 roku - parafia Mierzyn
- akt ten zostal spisany do Geneteki przez Jaroslawa Czarkowskiego.
1. Mozesz go odszukac wsrod uzytkownikow forum i zapytac na jego prywatnej skrzynce czy zachowal skany aktow z parafii Mierzyn. Jesli ma zdjecie tego aktu, to na pewno chetni Ci je przysle na Twoj e-mail.
2. Mozesz napisac do AP Piotrkow z prosba o przyslanie Ci kopii tego aktu. Koszt = kilka zloty.
Akty slubow i alegaty parafii Mierzyn znajduja sie w AP Piotrkow.
Warto poprosic jednoczesnie o alegaty do tego slubu.
3. Mozesz poprosic naszego kolege, Tomka, w tym temacie, o spisanie Ci danych z tego aktu.
On na pewno chetnie to zrobi.
Zycze sukcesow
Bozenna
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

Już wiem kto to był "radca kollegialny". Znalazłem fajną stronkę z carskimi rangami urzędniczymi:Tomek1973 pisze:Jacku,
W aktach znależć można tez sporo dokumentów z podpisem Twojego przodka. Figuruje w nich jako "radca kollegialny". W przyszłym tygodniu z pewnością wyślę ci zdjęcie tablicy, o które prosiłeś.
pozdrawiam - tomek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tabela_rang_Piotra_I
Dziadunio musiał być niezłym kolaborantem, że tak awansował.
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
Jacku, twój dziadek nie odcisnął zbyt trwałego piętna na naszym grodzie. Z tego co się zdążyłem zorientować, jego kariera na tym stanowisku była bardzo krótka. Nie ma żadnego wykazu osób piastująca tę funkcję, ale można się znakomicie zorientować przegladając dokumenty. Ciekawi mnie natomiast, kiedy Twój prodek trafił do Piotrkowa i jak potoczyła się jego kariera.
Wielka prośba do Tomek1973:
Nas stronach Geneteki trafiłam na zapis o ślubie znajdującym się w zasobach piotrkowskiego AP. Pewne szczegóły tego zapisu pomogłyby mi w wyjaśnieniu bardzo ważnego wątku w moich poszukiwaniach. Chodzi mi o ślub w Radomsku z roku 1831 (akt 51) Jan Wurszt i Rozalia Bałomańska. Najważniejsze dla mnie informacje, to wiek, miejsce urodzenia i imiona rodziców Jana. Napewno są do tego inne dokumenty w alegatach, bo Jan był niemieckim kolnistą i rodził się prawdopodobnie w Księstwie Poznańskim. A może będę miała szczęście i ktoś posiada skan tego dokumentu?
Pozdrawiam
Jolanta
Nas stronach Geneteki trafiłam na zapis o ślubie znajdującym się w zasobach piotrkowskiego AP. Pewne szczegóły tego zapisu pomogłyby mi w wyjaśnieniu bardzo ważnego wątku w moich poszukiwaniach. Chodzi mi o ślub w Radomsku z roku 1831 (akt 51) Jan Wurszt i Rozalia Bałomańska. Najważniejsze dla mnie informacje, to wiek, miejsce urodzenia i imiona rodziców Jana. Napewno są do tego inne dokumenty w alegatach, bo Jan był niemieckim kolnistą i rodził się prawdopodobnie w Księstwie Poznańskim. A może będę miała szczęście i ktoś posiada skan tego dokumentu?
Pozdrawiam
Jolanta
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

Nie mam pojęcia, co wcześniej robił, a zmarł w Piotrkowie. Chyba wcześniej był w Kaliszu, bo tam urodził się w 1823 r. jego syn.Tomek1973 pisze:Jacku, twój dziadek nie odcisnął zbyt trwałego piętna na naszym grodzie. Z tego co się zdążyłem zorientować, jego kariera na tym stanowisku była bardzo krótka. Nie ma żadnego wykazu osób piastująca tę funkcję, ale można się znakomicie zorientować przegladając dokumenty. Ciekawi mnie natomiast, kiedy Twój prodek trafił do Piotrkowa i jak potoczyła się jego kariera.
Musiał wobec tego już być w nomenklaturze, bo dochrapał się w końcu wysokiej rangi.
Jaki okres czasu jego urzędowania jest w aktach?
Pozdrawiam.
JJ
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

Pod wpisem Tomka jest taki tekst:
"Przeczytałem Twoje posty na forum Genealodzy.pl i z góry lojalnie uprzedzam. Jeśli dołączyłeś tu po to by podobnie jak tam drwić sobie, ironizować i robić docinki użytkownikom, zostaniesz stąd usunięty bez żadnych ostrzeżeń."
Czy można spytać kogo dotyczy? Mnie, czy Tomka?
Poza tym tu właśnie jest forum Genealodzy.pl, wię o co chodzi?
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
"Przeczytałem Twoje posty na forum Genealodzy.pl i z góry lojalnie uprzedzam. Jeśli dołączyłeś tu po to by podobnie jak tam drwić sobie, ironizować i robić docinki użytkownikom, zostaniesz stąd usunięty bez żadnych ostrzeżeń."
Czy można spytać kogo dotyczy? Mnie, czy Tomka?
Poza tym tu właśnie jest forum Genealodzy.pl, wię o co chodzi?
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

AP Piotrków Trybunalski - oferuję pomoc
Witam panie Tomku.Jestem tu początkujący, nie bardzo wiem od czego zacząć.Mieszkam daleko od miejsca zamieszkania moich przodków.Nie wybieram się w najbliższym czasie bo nawet nie bardzo wiem do kogo.Są tam już tylko ojca kuzynowie z którymi ja kontaktu nie mam.Ale do rzeczy poszukuję informacji co do urodzin moich pradziadków.Dziadek Stanisław Jaskorzyński ur.18.03.1921.Chodzi mi o dane rodziców Maciej Jaskorzyński Józefa Buziak Ochotnik gmina Masłowice parafia Chełmo.Mam nadzieję że chociaż daty urodzin, śmierci lub ślubu...Gdyby jeszcze szło odkryć coś dalej to by było już wspaniale.Pozdrawiam.
- Czerwieniec_Marta

Do Tomka1973:
Jeśli to możliwe to bardzo proszę o sprawdzenie aktu urodzenia Marii Mochlińskiej urodzonej (z opowiadań rodzinnych) w Piotrkowie Tryb. 8 maja 1879 roku (data pewna).
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Marta
Jeśli to możliwe to bardzo proszę o sprawdzenie aktu urodzenia Marii Mochlińskiej urodzonej (z opowiadań rodzinnych) w Piotrkowie Tryb. 8 maja 1879 roku (data pewna).
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Marta
Panie Tomku
jeśli mógłbym prosić o przesłanie informacji zawartych w akcie śłubu n° 6 z 1886 roku - parafia Mierzyn - Kazimierz Andrych i Marianna Fiołkowska - szczególnie nazwiska rodziców - będe zobowiązany,pozdrawiam
Sevek
Sevek
Do Tomek1973:jolanta57 pisze:Wielka prośba do Tomek1973:
Pozdrawiam
Jolanta
Przepraszam, ale ten temat jest podobno nieaktualny. Rocznik 1831 znajduje się w AP Łódź. Mam pecha !
Pozdrawiam
Jolanta
@wszyscy
W piątek postaram się znaleźć akty, o które państwo prosili.
@jolanta57
Pani Jolanto, jest pani żywym przykładem na to, że da się bezboleśnie skorzystać z bazy danych PRADZIAD. Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że za pani przykładem pójdą inni. Jest mi za to niezmiernie przykro, iż nie jestem pani w stanie pomóc.
@Jacek_Jarnuszkiewicz
Dziwię ci się, Jacku. Czemu ciągle podkreślasz, jaki to z Twojego przodka był wredny kolaborant? Zachowuj się jak prawdziwy Polak i pisz źle o obcych ludziach, a nie o swojej rodzinie. A z kolaboracją Twojego pradziada, też wszystko nie jest takie pewne.
Samorządy miejskie i gminne do czasu Powstania Styczniowego cieszyły się dość sporą autonomią. Dopiero po tym okresie carat przykrecił śrubę. Ale Piotr Jarnuszkiewicz zmarł przecież przed wybuchem powstania. Po powstaniu rola samorzadów miejskich została zredukowana tylko do podstawowych funkcji administracyjnych. Wiekszośc istotnych decyzji była podejmowana przez rządy gubernialne i wicegubernatorów. Nie wiesz, na ile Twój dziad zawdzięczał stanowisko własnym zdolnosciom, a ile układom koteryjnym, które w owym czasie miały istotny wpływ na personalną obsadę stanowisk. Gdyby Twój przodek należał do wyższej kasty urzędniczej i gorliwie wypełniał swe funkcje juz po upadku powstania, to rzeczywiście można byłoby mniemać, że był sprzedawczykiem.
Z tego co się zdążyłem zorientować, pełnił swą funkcję może 2-3 lata, ale wiem to tylko z pobieżnej analizy akt miejskich.
Niestety - stan zachowanych dokumentów jak i ich układ kancelaryjny wymaga sporych nakładów czasowych, aby się w nich precyzyjnie zorientować. Można oczywiście prowadzić takie badania w naszym AP i z pewnością wiele interesujacych spraw uda się jeszcze wytropić, do czego serdecznie cię zachęcam:)
Jako ciekawostkę podam tylko, że w zasadzie nie zdarzało się, by Polacy usiągali wyższą rangę urzędniczą, niż Twój pradziadek. Wyższe rangi były dostępne tylko dla Rosjan. Zastanawia mnie też, czy piastowanie jakiegoś urzędu nie było wprost skorelowane z koniecznością posiadania odpowiedniej rangi urzędniczej. Być może stanowisko, które miał Twój dziadek, z mocy prawa było zerezerwowane dla osób z ósmą rangą?
A jeśli chodzi o mój podpis, to chyba mi się nie dziwisz, że czasem pozwolę sobie na brak skromności i pochwalę się czułą korespondencją, jaką otrzymuję. Osoba nadawcy powoduje, że traktuje te słowa jako najwyższy dowód uznania
@karroru
Ponieważ jest pan początkujący, to chętnie panu wyjaśnię kilka spraw.
W Piotrkowie są akta z lat 1875 - 1907/8. Późniejszych prosze szukać w USC lub w parafii. Wczesniejszych - AP Łódź. Chętnie znajdę panu kilka aktów, proszę jednak podać okres /5 lat/ w jakim mam szukać aktów. Uczulam pana jeszcze na fakt, że wieś Ochotnik jest niedaleko od granicy parafii Bąkowa Góra, więc być może częśc panskiej rodziny wywodzi się stamtąd. Nadzieją na znalezienie większej ilości informacji bez zaglądania do akt metrykalnych byłyby księgi ludności stałej, ale z wsi Ochotnik takowe się nie zachowały.
Proszę rownież pamiętać o tym, że o ile chętnie pomagam ludziom, o tyle nie znoszę traktowania mnie jak frajera odwalającego za kogoś robotę za friko. Prosze przejrzeć uważnie kilka ostatnich stron tego wątku, a zrozumie pan, o czym mówię.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie - tomek
W piątek postaram się znaleźć akty, o które państwo prosili.
@jolanta57
Pani Jolanto, jest pani żywym przykładem na to, że da się bezboleśnie skorzystać z bazy danych PRADZIAD. Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że za pani przykładem pójdą inni. Jest mi za to niezmiernie przykro, iż nie jestem pani w stanie pomóc.
@Jacek_Jarnuszkiewicz
Dziwię ci się, Jacku. Czemu ciągle podkreślasz, jaki to z Twojego przodka był wredny kolaborant? Zachowuj się jak prawdziwy Polak i pisz źle o obcych ludziach, a nie o swojej rodzinie. A z kolaboracją Twojego pradziada, też wszystko nie jest takie pewne.
Samorządy miejskie i gminne do czasu Powstania Styczniowego cieszyły się dość sporą autonomią. Dopiero po tym okresie carat przykrecił śrubę. Ale Piotr Jarnuszkiewicz zmarł przecież przed wybuchem powstania. Po powstaniu rola samorzadów miejskich została zredukowana tylko do podstawowych funkcji administracyjnych. Wiekszośc istotnych decyzji była podejmowana przez rządy gubernialne i wicegubernatorów. Nie wiesz, na ile Twój dziad zawdzięczał stanowisko własnym zdolnosciom, a ile układom koteryjnym, które w owym czasie miały istotny wpływ na personalną obsadę stanowisk. Gdyby Twój przodek należał do wyższej kasty urzędniczej i gorliwie wypełniał swe funkcje juz po upadku powstania, to rzeczywiście można byłoby mniemać, że był sprzedawczykiem.
Z tego co się zdążyłem zorientować, pełnił swą funkcję może 2-3 lata, ale wiem to tylko z pobieżnej analizy akt miejskich.
Niestety - stan zachowanych dokumentów jak i ich układ kancelaryjny wymaga sporych nakładów czasowych, aby się w nich precyzyjnie zorientować. Można oczywiście prowadzić takie badania w naszym AP i z pewnością wiele interesujacych spraw uda się jeszcze wytropić, do czego serdecznie cię zachęcam:)
Jako ciekawostkę podam tylko, że w zasadzie nie zdarzało się, by Polacy usiągali wyższą rangę urzędniczą, niż Twój pradziadek. Wyższe rangi były dostępne tylko dla Rosjan. Zastanawia mnie też, czy piastowanie jakiegoś urzędu nie było wprost skorelowane z koniecznością posiadania odpowiedniej rangi urzędniczej. Być może stanowisko, które miał Twój dziadek, z mocy prawa było zerezerwowane dla osób z ósmą rangą?
A jeśli chodzi o mój podpis, to chyba mi się nie dziwisz, że czasem pozwolę sobie na brak skromności i pochwalę się czułą korespondencją, jaką otrzymuję. Osoba nadawcy powoduje, że traktuje te słowa jako najwyższy dowód uznania
@karroru
Ponieważ jest pan początkujący, to chętnie panu wyjaśnię kilka spraw.
W Piotrkowie są akta z lat 1875 - 1907/8. Późniejszych prosze szukać w USC lub w parafii. Wczesniejszych - AP Łódź. Chętnie znajdę panu kilka aktów, proszę jednak podać okres /5 lat/ w jakim mam szukać aktów. Uczulam pana jeszcze na fakt, że wieś Ochotnik jest niedaleko od granicy parafii Bąkowa Góra, więc być może częśc panskiej rodziny wywodzi się stamtąd. Nadzieją na znalezienie większej ilości informacji bez zaglądania do akt metrykalnych byłyby księgi ludności stałej, ale z wsi Ochotnik takowe się nie zachowały.
Proszę rownież pamiętać o tym, że o ile chętnie pomagam ludziom, o tyle nie znoszę traktowania mnie jak frajera odwalającego za kogoś robotę za friko. Prosze przejrzeć uważnie kilka ostatnich stron tego wątku, a zrozumie pan, o czym mówię.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie - tomek
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

Według tabeli rang, to radca kolegialny był w VI randze, a więc dość wysoko.Tomek1973 pisze: Być może stanowisko, które miał Twój dziadek, z mocy prawa było zerezerwowane dla osób z ósmą rangą?
A ja o tej kolaboracji, to tak bardziej na wszelki wypadek. Wolę sam, niż jakby mi to ktoś napisał.
Zdrowia życzę.
JJ
Jacku, masz rację. Twój przodek dochrapał się szóstej rangi. Okazuje się jednak, że ograniczenia dla Polaków /8. ranga/ zostały wprowadzone później.
Twój przodek musiał byc naprawdę niezłą szychą.
pozdrawiam, tomek
Twój przodek musiał byc naprawdę niezłą szychą.
pozdrawiam, tomek
Ostatnio zmieniony śr 11 mar 2009, 22:29 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

Chyba się rozmijamy. Ja mam tabelę, gdzie najwyższa klasa ma numer I i tak w dół.
A Ty chyba masz odwrotnie. Im wyższa ranga, tym wyższy numer.
Czy tak.
JJ
Numer klasy Cywilne Wojskowe Dworskie Marynarskie Górnicze
I Kanclerz Generał feldmarszałek - Generał admirał -
II Rzeczywisty tajny radca Generał kawalerii, piechoty, artylerii Oberkamerher, Oberhofmeister, Oberhofmarschall, Oberstallmeister Admirał -
III Tajny radca Generał lejtnant Hofmeister, Stallmeister, Jägermeister Wiceadmirał -
IV Rzeczywisty radca stanu Generał major - Kontradmirał -
V Radca stanu - - Komandor Oberberghauptmann
VI Radca kolegialny, radca wojenny Pułkownik Kamerführer Kapitan I rangi Berghauptmann
A Ty chyba masz odwrotnie. Im wyższa ranga, tym wyższy numer.
Czy tak.
JJ
Numer klasy Cywilne Wojskowe Dworskie Marynarskie Górnicze
I Kanclerz Generał feldmarszałek - Generał admirał -
II Rzeczywisty tajny radca Generał kawalerii, piechoty, artylerii Oberkamerher, Oberhofmeister, Oberhofmarschall, Oberstallmeister Admirał -
III Tajny radca Generał lejtnant Hofmeister, Stallmeister, Jägermeister Wiceadmirał -
IV Rzeczywisty radca stanu Generał major - Kontradmirał -
V Radca stanu - - Komandor Oberberghauptmann
VI Radca kolegialny, radca wojenny Pułkownik Kamerführer Kapitan I rangi Berghauptmann