Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona 1783
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
barbara12144

-
kaaczorr174

Diabołek81 pisze:Witam ponownie Łucjo
Proszę jeszcze o sprawdzenie nazwiska Wężyk.
Z góry dziękuję .Wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Pozdrawiam
Piotrek
Wężyk:Diabołek81 pisze:Witam ponownie Łucjo
Proszę jeszcze o sprawdzenie nazwiska Wężyk.
Z góry dziękuję .Wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Pozdrawiam
Piotrek
diec. gnieźn, dek. kaliski, parafia Kalisz - Zagorzynek,
dek. kurzelowski, parafia Niedospielin -Kozniowa wola, Niedospielin, Odrowąż
dek. łęczycki, parafia Bełdow - Bełdow (Michał Wężyk, podczaszy inowłodzki), Dzierzanow att., San, Zgnieło Błoto
dek. przytycki, parafia Jasiona - Borki (Kazimierz Wężyk, łowczy wiślicki), Branica, Dąbrowka, Jasiona, Klamy, Korzen, Stawiszyn
diec. krakowska, dek. kazimierski, parafia Garbow - Swieprawice (stolnik dźwiniogrodzki)
Będzie więcej jeszcze, bo i forma Węzyk, przemieszane trochę to wszystko, musisz chyba sam poszperać dokładniej:
diec. gnieźn., dek. szadkowski, parafia Borszowice - Bałucz,
parafia Widawa - Grabowie (eks porucznik),
dek. tuszynski, parafia Piotrków - Byki (podczaszy, Mikołaj Wężyk, podczaszy inowłodzki), Twardosławice,
parafia Srocko - Karlin,
dek. wartski, parafia Godynice - Starce,
parafia Jeziorsko - Maszew,
Łucja
Sporo jest tego nazwiska, nie było już spisywane?taadek61 pisze:proszę o sprawdzenie nazwiska prażmowski z uszanowaniem tadeusz prażmowski
Prażmowski:
diec. chełmska, dek. krasnostawski, parafia Ziemiany - Dobryniow att (Eligiusz Praźmowski,starosta mszczonowski), Karczmy dwie na trak., Łopiennik Ładziki, Łopiennik Ruski, Suchelipie Krol.
diec. gnieźn., dek. kłodawski, parafia Borysławice - Barłogi (Franciszek Prażmowski, podstoli czerniehowski), Kruszyna att Bar. (syn Antoniego Prażmowskiego, cześnika czerskiego),,
dek. kłodawskl, parafia Rdułtów - Domaników (Ignacy Prażmowski), Turzynów
dek. przytycki, parafia Lissow - Lisow, Piaseczno,
diec. krak., dek. kunowski, parafia Chybice - Nowa wies (Eligiusz Prażmowski, starosta mszczonowski), Wieloborowice z folwarkiem, Włochy z folwarkiem,
parafia Pawłow - Pokrzywnica, Wymysłów folwarl att. Pokrzy.
dek. połaniecki, parafia Szczeglice - Wysokie małe, Zagorzyce (Eligiusz P., starosta mszczonowski)
dek. urzędowski. parafia Borow - Syczecka Wolka (Prazmoski, starosta zamojski) - [w przypisie jest Eligiusz]
parafia Goscieradów - Goscieradów (Przmowski, star.)
parafia Wielki Potok - Wenglin wioska (Prazmoski), Wenglinek,
cdn
witam.czy pokrzywnica to ta koło pułtuska.jak pani mówi że tego dużo choć się spodziewałem jak mam do tego dotrzeć jak
pani to mogła sprawdzić tadek prażmowski
To jest książka, dostępna zresztą na rynku, tak jak w tytule wątku tytuł:
opisałam ją jakiś czas temu na blogu:
http://lakewierzycki19.bloog.pl/id,5855 ... index.html
i się nią nieustannie zachwycam.
Wydawnictwo DiG
"Regestr diecezjów" Franciszka Czaykowskiego, czyli właściciele ziemscy w Koronie w 1783 r.
Sławomir Górzyński
Wstęp i opracowanie przypisów Krzysztof Chłapowski, Sławomir Górzyński,
Wykaz właścicieli i posesorów dóbr ziemskich na terenie Korony po I rozbiorze (bez ziem ukraińskich), dotyczący przeszło 26 tys. własności. Publikacja zwiera informacje o nazwiskach i posesorach kościelnych, a także o strukturze administracyjnej państwa i Kościoła w końcu XVIII w.
II poprawione, Warszawa 2009
ss. XXXVI + 996, format A5[/b]
http://www.dig.pl/index.php?s=karta&id=400
Bardzo polecam do kupienia, bo warto ją postudiować głębiej, jak są nazwiska, które nas interesują. Za łatwo się jej nie czyta niestety, i to co podaję to na pewno nie wszystko co można na dany temat wycisnąć. Powiem tylko, że "swoje" nazwiska ciągle dziwnie "przeoczam", to znaczy ich nie znajduję, a są tutaj, jak się okazuje potem. Dlatego tak chętnie czytam wszystko i już prawie prawie mapę z 1784 r. mam "w głowie".
Tak, że polecam postudiować samemu.
Ale Prażmowskich oczywiście skończę, już wiele nie zostało
Może tutaj już:
teraz jesteśmy dalej w diecezji krakowskiej, tym razem dekanat zawichostki, parafia Gory Wysokie - Dąbrowka (Eligiusz P., starosta mszczonowski), Jabrzędzina, Słupcza, Szczytniki,
parafia Jankowice - Dacharzow, Jankowice, Pęczyny, Tułkowice, Wilczyce
Teraz już diecezja poznańska, parafia Worow - Głuchow (sędzia, Franciszek Prażmowski sędzia ziemski czerski), Kasnin, Strzezbor, Wola worowska, Wolka kosnienska, Wysokin,
dekanat mszczonowski, parafia Jerozal - Zator (Eligiusz Prażmowski, starosta mszczonowski), parafia Mszczonów - Mszczonów miasto, Swinnica
I to chyba wszystko, chyba, bo pewności nie ma czy każdy majątek został uchwycony (nie jest często na tej stronie którą podaje indeks tylko trzeba czytać na każde wskazanie kilka stron, 3-4, i jak dużo wskazań to można się łatwo pomylić, to znaczy nie uwzględnić wszystkich.
To są majątki w okresie między I i II rozbiorem, czyli u schyłku I RP, i to tylko w Koronie, nie całej zresztą niestety, ale dużo jest. Więcej majątków niż nazwisk (czasami nie ma kto właścicielem był, a nazwa majątku jest podana).
Układ książki jest taki:
diecezja,
dekanat,
parafia,
majątek
Pokrzywnica to diecezja krakowska, dekanat kunowski, parafia Pawłow.
W taki układzie też podaję nazwy majątków.
Łucja
pani to mogła sprawdzić tadek prażmowski
To jest książka, dostępna zresztą na rynku, tak jak w tytule wątku tytuł:
opisałam ją jakiś czas temu na blogu:
http://lakewierzycki19.bloog.pl/id,5855 ... index.html
i się nią nieustannie zachwycam.
Wydawnictwo DiG
"Regestr diecezjów" Franciszka Czaykowskiego, czyli właściciele ziemscy w Koronie w 1783 r.
Sławomir Górzyński
Wstęp i opracowanie przypisów Krzysztof Chłapowski, Sławomir Górzyński,
Wykaz właścicieli i posesorów dóbr ziemskich na terenie Korony po I rozbiorze (bez ziem ukraińskich), dotyczący przeszło 26 tys. własności. Publikacja zwiera informacje o nazwiskach i posesorach kościelnych, a także o strukturze administracyjnej państwa i Kościoła w końcu XVIII w.
II poprawione, Warszawa 2009
ss. XXXVI + 996, format A5[/b]
http://www.dig.pl/index.php?s=karta&id=400
Bardzo polecam do kupienia, bo warto ją postudiować głębiej, jak są nazwiska, które nas interesują. Za łatwo się jej nie czyta niestety, i to co podaję to na pewno nie wszystko co można na dany temat wycisnąć. Powiem tylko, że "swoje" nazwiska ciągle dziwnie "przeoczam", to znaczy ich nie znajduję, a są tutaj, jak się okazuje potem. Dlatego tak chętnie czytam wszystko i już prawie prawie mapę z 1784 r. mam "w głowie".
Tak, że polecam postudiować samemu.
Ale Prażmowskich oczywiście skończę, już wiele nie zostało
Może tutaj już:
teraz jesteśmy dalej w diecezji krakowskiej, tym razem dekanat zawichostki, parafia Gory Wysokie - Dąbrowka (Eligiusz P., starosta mszczonowski), Jabrzędzina, Słupcza, Szczytniki,
parafia Jankowice - Dacharzow, Jankowice, Pęczyny, Tułkowice, Wilczyce
Teraz już diecezja poznańska, parafia Worow - Głuchow (sędzia, Franciszek Prażmowski sędzia ziemski czerski), Kasnin, Strzezbor, Wola worowska, Wolka kosnienska, Wysokin,
dekanat mszczonowski, parafia Jerozal - Zator (Eligiusz Prażmowski, starosta mszczonowski), parafia Mszczonów - Mszczonów miasto, Swinnica
I to chyba wszystko, chyba, bo pewności nie ma czy każdy majątek został uchwycony (nie jest często na tej stronie którą podaje indeks tylko trzeba czytać na każde wskazanie kilka stron, 3-4, i jak dużo wskazań to można się łatwo pomylić, to znaczy nie uwzględnić wszystkich.
To są majątki w okresie między I i II rozbiorem, czyli u schyłku I RP, i to tylko w Koronie, nie całej zresztą niestety, ale dużo jest. Więcej majątków niż nazwisk (czasami nie ma kto właścicielem był, a nazwa majątku jest podana).
Układ książki jest taki:
diecezja,
dekanat,
parafia,
majątek
Pokrzywnica to diecezja krakowska, dekanat kunowski, parafia Pawłow.
W taki układzie też podaję nazwy majątków.
Łucja
taadek61 pisze:witam.wszystko sprawdzę.ale jeżeli chodzi o pokrzywnicę koło pułtuska na chłopski rozum opisze mi pani bardzo to m nie ciekawi
zawsze wdzięczny tadeusz prażmowski
Pokrzywnica w dekanacie pułtuskim diecezji płockiej, jako majątek w "Regestrze", jest własnością - Wągrodzki, skarbnik, Ksawery Wągrodzki, skarbnik zakroczymski.
Parafia Pokrzywnica, majątki w tej parafii:
Wągrodzki/Wągrocki
Łempicki
Mokrski
Zorawski
+ proboszczowie, pokrzywnicki i zegrzki
Łucja
Tak jak w tytule wątku i w tytule książki: 1783 r. - między I i II rozbiorem. Mniej więcej oczywiście, prace trochę trwały, a są tam również późniejsze nieco informacje, autor opracowania Sławomir Górzyński wprowadził dalsze uzupełnienia (np. tytuły właścicieli z innych źródeł wiadome). Napisałam dokładniej w tekście na blogu co zawiera ta książka, do którego to tekstu podałam Ci poprzednio linka.taadek61 pisze:witam i dziękuję.może pani mi powiedzić jakich lat to dotyczy tadek
Czyli nosząc nazwisko Prażmowski i spodziewając się, że dalecy przodkowie byli właścicielami pod koniec I RP, masz duże szanse dojść do tego, który majątek był "Twój". Ale najpierw musisz się przebić przez wiek XIX co łatwe nie jest.
Moim zdaniem, mnóstwo osób czytających to forum ma tam przodków - właścicieli ziemskich w Koronie 1783 r. - ale jeszcze do nich nie dotarło. Ja też. Bo najpierw trzeba pokonać wiek XIX.
Kupując tę książkę (I wydanie) nie miałam żadnej wiedzy czy ktoś jest, nazwisko to przecież mało, nazwisk tam dużo. Najpierw udało się uchwycić jednego (nazwisko panieńskie prababci), a potem dzięki pomocy forumowicza - drugiego (nazwisko panieńskie babki prababci). Teraz szukam trzeciego trafienia - nazwisko panieńskie matki prababci, nie wiem czy się tam znajduje, bo może "Regestr" tę informację po prostu pomija. Jestem już na tropie.... w jednej parafii pojawia się łącznie z tym nazwiskiem także nazwisko z drugiego trafienia, a może zatem to ta albo sąsiednia parafia.
Opisałam, żebyś wiedział, że daleka droga Cię czeka jak nie przebiłeś się jeszcze przez wiek XIX, te dane są przecież z końca wieku XVIII!
Łucja
-
kaaczorr174

A moze bliżej jakieś okolice? Parafie, dekanat. Nazwiska są bardzo liczne, zwłaszcza 2 i 4, jak chcesz wszystkie musisz uzbroić się w cierpliwość, że będę miała więcej czasu trochę.kaaczorr174 pisze:Witam!
Bardzo prosiłbym o sprawdzenie w Regestrze nazwisk:
Kaczyński, Czaplicki, Czarzasty, Walewski.
Będę Pani niezmiernie wdzięczny za informacje, pozdrawiam Kamil
Dam Kaczyńskiego na dobry początek, tego jest mniej:
Kaczyński:
diec. płocka, dek. andrzeiowski, parafia Rosochate Kościelne - Rosochate Kościelne, Skarzyn Abramy
dekanat ostrołęcki, parafia Baranow - Budne,
parafia Rzekuń - Kaczyno Starawieś, Kaczyno Tobolice, Kaczyno Wypychy
dekanat ostrowski, parafia Lubotyn - Rabemdy
Łucja
Nazwisko Zieliński było spisane w bliźniaczym wątku na Forgenie 14.10.2009 r., tak sobie zanotowałam.aldonalata pisze:Witam Łucjo!
Sądzę,że uważnie przejrzałam wszystkie wymieniane nazwiska ,by nie powtarzać bezmyślnie i "moich" chyba nie znalazłam.Proszę więc o sprawdzenie : Zieliński , Wojciechowski, Rojewski,Iskrzycki z diec.gnieźnieńskiej oraz Fontana,Wróblewski , Wroński i Plaskota
Przepraszam,że tyle trudu Ci zadaję ,ale im głębiej w las tym więcej drzew
pozdrawiam
Aldona
Wojciechowski - nie ma
Rojewski - nie ma
Iskrzycki:
diec. gnieźn., dek. kutnowski, parafia Bedlno - Groszki
Fontana - :
diec. gnieźn., dek., przytycki, parafia Stromiec - Brzesce szam. JKM, (Jan Kanty Fontana nabył w 1784 r.)
Wroblewski:
diec. płocka, dek. ciechanowski, parafia Pałuki - Kormany deserta, , Krole, Łęki,
Wroński:
diec. płocka, dek. płoński, parafia Radzymino - Małyszyno, Wroninko
Plaskota - nie ma
Łucja
Przewodow - parafia Przewodow - biskup płockitaadek61 pisze:witam.proszę powedzieć kto był właścicielem przewodowa to jest miejscowość jak pokrzywnica położona koło pułtuska.
Podobnie jak i kilka innych majątków w tej parafii - Gromin, Lipniki, Skorzmie
A Pękowo i Trzcienice - seminarium pułtuskie
W tej parafii tylko Zalesie (Mnieyjsze i Większe) było własnością prywatną - Jabłeccy, Kołakowscy, Chodkowski, Gnatowscy, Sosnowski, Zalewski
Były tu jeszcze "woytostwa" - Kozłowo i Porzowo (Łaszewska, łowczyna) i Szyszyce - Konarzewscy
Łucja