Archiwum Petersburga on-line
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam.
Panie Marcinie a może mi też Pan pomoże. Chodzi o akt urodzenia mojego dziadka Walentego Gryszkiewicza syna Franciszka i Bronisławy zd. Urbanowicz. Wiem na pewno że urodził się 15.08.1909r. w Petersburgu. Niestety nie wiem w jakiej parafii a co istotne język rosyjski to dla mnie chińszczyzną.
Już teraz dziękuje i pozdrawiam
Sobkowski Zbigniew
Panie Marcinie a może mi też Pan pomoże. Chodzi o akt urodzenia mojego dziadka Walentego Gryszkiewicza syna Franciszka i Bronisławy zd. Urbanowicz. Wiem na pewno że urodził się 15.08.1909r. w Petersburgu. Niestety nie wiem w jakiej parafii a co istotne język rosyjski to dla mnie chińszczyzną.
Już teraz dziękuje i pozdrawiam
Sobkowski Zbigniew
-
Marcin.Rybicki

Dziękuje Panie Marcinie za tak szybką odpowiedź. Date 15.08.1909r. wziąłem z życiorysu jaki dziadek osobiście napisał w roku 1937. Już po wojnie podawał datę 12.09.1905r. ale w rodzinie krążyła opowieść że dziadek specjalnie się postarzał aby wcześniej iść na emeryturę. Wiem też że miał trzech braci.
Dziękuje i pozdrawiam
Sobkowski Zbigniew
Dziękuje i pozdrawiam
Sobkowski Zbigniew
-
Marcin.Rybicki

-
Marcin.Rybicki

-
Metalloviec

Dzień Dobry,
uprzejmię proszę kogoś kto posiada abonament o sprawdzenie czy w cerkwi św. Pantalejmona 1 maja 1827 roku bierze ślub major Ignacy Walentynowicz Uniszewski i Olga Michajłowna Kulajewa.
Link do tego zespołu: https://spbarchives.ru/infres/-/archive/cgia/998/1
Pozdrawiam,
Jan
uprzejmię proszę kogoś kto posiada abonament o sprawdzenie czy w cerkwi św. Pantalejmona 1 maja 1827 roku bierze ślub major Ignacy Walentynowicz Uniszewski i Olga Michajłowna Kulajewa.
Link do tego zespołu: https://spbarchives.ru/infres/-/archive/cgia/998/1
Pozdrawiam,
Jan
-
Muraszko_Tamara

- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Witam,
nie wiem czy dobrze zrozumiałem dostęp do zasobów archiwum w Petersburgu odbywa się tylko za pośrednictwem konta ЕСИА?
Utworzyłem konto, aktywowałem linkiem z maila. Ale jak próbuje się zalogować to pojawia się komunikat:
Ошибка:Вход через Госуслуги возможен только с подтвержденной учетной записью.
Błąd: Logowanie przez Gosuslugi jest możliwe tylko ze zweryfikowanym kontem.
W mailu mam komunikat o możliwości rozszerzenia usług powiązanych z kontem przez podanie numeru paszportu i udanie się do najbliższego urzędu w celu weryfikacji.
Może w tej chwili portal archiwum dostępny jest tylko dla obywateli Rosji?
Pozdrawiam,
Kamil
nie wiem czy dobrze zrozumiałem dostęp do zasobów archiwum w Petersburgu odbywa się tylko za pośrednictwem konta ЕСИА?
Utworzyłem konto, aktywowałem linkiem z maila. Ale jak próbuje się zalogować to pojawia się komunikat:
Ошибка:Вход через Госуслуги возможен только с подтвержденной учетной записью.
Błąd: Logowanie przez Gosuslugi jest możliwe tylko ze zweryfikowanym kontem.
W mailu mam komunikat o możliwości rozszerzenia usług powiązanych z kontem przez podanie numeru paszportu i udanie się do najbliższego urzędu w celu weryfikacji.
Może w tej chwili portal archiwum dostępny jest tylko dla obywateli Rosji?
Pozdrawiam,
Kamil
Witam,
czy mogę Państwa prosić o odszukanie metryki ślubu dziadków Aliny Janowskiej - Henryka Janowskiego i Stanisławy Poznańskiej. Ślub miał się odbyć w Petersburgu, wyznanie rzymsko-katolickie. Przybliżony rok ślubu mogę oszacować na podstawie zdjęcia Henryka i Stanisławy z dziećmi.
1. Helena Janowska (później voto Chełmińska)
2. Hanna Janowska
3. Janina Janowska
4. Stanisław Kazimierz Janowski - urodzony 13 kwietnia 1892 w Petersburgu. Ojciec Aliny.
5. Maria Janowska (później voto Kwapiszewska)
6. Bohdan Janowski - urodzony 6 czerwca 1895 w Petersburgu
Ślub mógł odbyć się najpóźniej w roku 1890. Henryk (zgodnie z biografią Aliny) miał być sekretarzem stanu i zajmować się sprawami kolejnictwa w kancelarii cara. Stanisława miała być śpiewaczką operową i teatralną. Dzieci miały zdobywać wykształcenie podstawowe w Polanach parafii Niestaniszki na terenie dzisiejszej Białorusi a dalszą naukę kontynuować w Petersburgu.
Pozdrawiam,
Kamil
czy mogę Państwa prosić o odszukanie metryki ślubu dziadków Aliny Janowskiej - Henryka Janowskiego i Stanisławy Poznańskiej. Ślub miał się odbyć w Petersburgu, wyznanie rzymsko-katolickie. Przybliżony rok ślubu mogę oszacować na podstawie zdjęcia Henryka i Stanisławy z dziećmi.
1. Helena Janowska (później voto Chełmińska)
2. Hanna Janowska
3. Janina Janowska
4. Stanisław Kazimierz Janowski - urodzony 13 kwietnia 1892 w Petersburgu. Ojciec Aliny.
5. Maria Janowska (później voto Kwapiszewska)
6. Bohdan Janowski - urodzony 6 czerwca 1895 w Petersburgu
Ślub mógł odbyć się najpóźniej w roku 1890. Henryk (zgodnie z biografią Aliny) miał być sekretarzem stanu i zajmować się sprawami kolejnictwa w kancelarii cara. Stanisława miała być śpiewaczką operową i teatralną. Dzieci miały zdobywać wykształcenie podstawowe w Polanach parafii Niestaniszki na terenie dzisiejszej Białorusi a dalszą naukę kontynuować w Petersburgu.
Pozdrawiam,
Kamil
-
Marcin.Rybicki