"Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 roku"-
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Świrski_h_Szaława
-
Fiett_Marianna
-
Urszula_misia
witam poszukuję pilnie rodziny mojego ojca stanisława sadowskiego ur.05.11.1932 w Liczkowcach o ile wiem to jest na ukrainie.wiem że jego ojciec czyli mój dziadek miał na imię Kazimierz a jego matka moja babcia to Stanisława.Mój ojciec zmarł 26.10.1993r. ostatnio mieszkał w Lubiniu.takie dane mam na akcie zgonu.Bardzo proszę o pomoc , chciałabym po latach poznać moją rodzinę .aha wiem jeszcze że mój ojciec miał jeszcze brata.czekam na wieści wierzę ,że odnajdę rodzinę
-
Fiett_Marianna
-
Fiett_Marianna
Prosze o sprawdzenie nazwiska Ćwiklinski w kat. Polska wlasność ziemska na Ukrainie.Fiett_Marianna pisze:Fiett_Marianna pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska Ćwikliński (obwód Żytomierski,powiat Bałta i ew.inne) Marianna
Nie jestem jeszcze sprawna w poslugiwaniu sie aparatem forum. Wybaczcie, czekam MK
Bogdaszewski_Marek pisze:z szukanych nazwisk jest tylko:jolakp pisze:Witam
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Tomkiewicz, Pospieszyl lub Pospiszyl, Krüger, Bielecki
Pozdrawiam
Jola
Bielecki Antoni - maj. Adamówka pow.żytomierski ale już 1913 jest tam Maria i Marianna Bielicka c.Stefana - może byc błąd w nazwisku
Bielecka Józefa - maj.Sielec pow.włodzimierski
Bielecka Emilia maj.Kozodawińce pow.uszycki (wspólnie z Petronela Janowicz i Kornelia Kondracką
Bielecki Włodzimierz - maj.Krasnopolka, pow.kaniowski - w 1900 Klementyna Bielecka
Bardzo dziękuję za sprawdzenie
Pozdrawiam
Jola
pozdrawiam
Marek
- Bogdaszewski_Marek

- Bogdaszewski_Marek

Świrski Franciszek s.Jana- maj.Harmackie (chutor Przekotany) pow.bałcki, w 1903 - Wiktor,Włądysław i Teofil Świrscy s.FranciszkaŚwirski_h_Szaława pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk:
Świrski (herbu Szaława)
Romanowski (herbu Szalawa)
(de) Malherbe
Romanowscy są wymieniani jako dawniejsi własciciele maj. Zielińce w pow.płoskirowskim
Malherbe nie wystepuje
pozdrawiam
Marek
- Bogdaszewski_Marek

Liczkowce nie wsytepuja w spisie, byc może nie było tam żadnego majątku ziemskiegoUrszula_misia pisze:witam poszukuję pilnie rodziny mojego ojca stanisława sadowskiego ur.05.11.1932 w Liczkowcach o ile wiem to jest na ukrainie.wiem że jego ojciec czyli mój dziadek miał na imię Kazimierz a jego matka moja babcia to Stanisława.Mój ojciec zmarł 26.10.1993r. ostatnio mieszkał w Lubiniu.takie dane mam na akcie zgonu.Bardzo proszę o pomoc , chciałabym po latach poznać moją rodzinę .aha wiem jeszcze że mój ojciec miał jeszcze brata.czekam na wieści wierzę ,że odnajdę rodzinę
chyba nie moge pomóc
pzodrawiam
Marek
- Bogdaszewski_Marek

-
Świrski_h_Szaława
Bardzo dziękuję za odpowiedź, bo zawsze to dodatkowe informacje.Bogdaszewski_Marek pisze:Świrski Franciszek s.Jana- maj.Harmackie (chutor Przekotany) pow.bałcki, w 1903 - Wiktor,Włądysław i Teofil Świrscy s.FranciszkaŚwirski_h_Szaława pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk:
Świrski (herbu Szaława)
(de) Malherbe
Romanowscy są wymieniani jako dawniejsi własciciele maj. Zielińce w pow.płoskirowskim
Malherbe nie wystepuje
pozdrawiam
Marek
Mam jeszcze dwa pytanie, bo nie rozumiem trochę zapisu:
1. Czy ta data 1903 oznacza, że majątek wtedy należał do Wiktora, Władysłwa i Teofila?
2. Czy to s. Franciszka odnosi się tylko do Teofila czy do wszystkich Wiktora i Władysława także (bo Teofil miał synów Wiktor i Jerzy Władysław)?
I ogóle pytanie dotyczące ksiażki (bo zastanawiam się nad zakupem)... czy tam sa tylko takie krótkie wpisy jakie Pan zamieszcza, czy może jakies szersze opisy majątków itp.
- Bogdaszewski_Marek

wpisy sa bardzo lakoniczne sporządzone w formie tabelkiŚwirski_h_Szaława pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź, bo zawsze to dodatkowe informacje.Bogdaszewski_Marek pisze:Świrski Franciszek s.Jana- maj.Harmackie (chutor Przekotany) pow.bałcki, w 1903 - Wiktor,Włądysław i Teofil Świrscy s.FranciszkaŚwirski_h_Szaława pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk:
Świrski (herbu Szaława)
(de) Malherbe
Malherbe nie wystepuje
pozdrawiam
Marek
Mam jeszcze dwa pytanie, bo nie rozumiem trochę zapisu:
1. Czy ta data 1903 oznacza, że majątek wtedy należał do Wiktora, Władysłwa i Teofila?
2. Czy to s. Franciszka odnosi się tylko do Teofila czy do wszystkich Wiktora i Władysława także (bo Teofil miał synów Wiktor i Jerzy Władysław)?
I ogóle pytanie dotyczące ksiażki (bo zastanawiam się nad zakupem)... czy tam sa tylko takie krótkie wpisy jakie Pan zamieszcza, czy może jakies szersze opisy majątków itp.
dotyczą stanu na rok 1890 (zgodnie z tytułem książki)
oprócz podanych wyżej danych jest jeszcze nazwa po rosyjsku ewentualnie inne wersje tłumaczenia z rosyjskiego (tu: Prykotany) oraz powierzchnia majątku w dziesięcinach i sążniach oraz hektarach. W uwagach sa dopiski dotyczące najczęściej tego kto był włascicielem wczesniej i potem - w tym wypadku w roku 1903.
wpis dotyczący roku 1903 sugeruje , że wszyscy trzej Świrscy wymienieni jako ówczesni posiadacze byli synami Franciszka , który władał majątkiem w roku 1890. Mozna przypuszczać że Franciszek juz nie żył
czasem przy nazwisku właściciela w roku 1890 jest krzyzyk co oznacza że nie żył juz w 1890 ale wobec braku danych o spadkobiercach dalej był zapisany jako właściciel
ostatnia rubryka podaje źródła:
w tym wypadku karte nr 195 cytowanego spisu oraz ewentualnie źródło na podstawie którego ustalono pisownie nazwy - Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego- tom 3. s.119
i to wszystko
książke oczywiscie mozna kupić dla samej przyjemnosci i pomocy w innych poszukiwaniach
pozdrawiam
marek
- Bogdaszewski_Marek

Wojciechowska Izabela c.Feliksa podawana jest w 1913 jako włascicielka maj.Perewały (Przewały) w pow. włodzimierskim - w 1890 należał do zmarłego już Karola TurowiczaMarylaW. pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk: Durda,Nakielski,Wojciechowski
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Wojciechowska Adolfina z Polanowskich - maj. Balarka Narcyzówka Sosnowa i Balarka Radecka w pow.żytomierskim oraz współwłascicielka wraz z siostra Zofią Sokołowska z Polanowskich maj. Koszelówka w tymże powiecie
Nakielski i Durda nie wystepują
pozdrawiam
Marek
Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 roku.
Witam.
Ponownie proszę o sprawdzenie nazwisk: Chomicz i Wodnicki.
Pozdrawiam
Piotr
Ponownie proszę o sprawdzenie nazwisk: Chomicz i Wodnicki.
Pozdrawiam
Piotr