"Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 roku"-

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Świrski_h_Szaława

Post autor: Świrski_h_Szaława »

Proszę o sprawdzenie nazwisk:

Świrski (herbu Szaława)
Romanowski (herbu Szalawa)
(de) Malherbe
Fiett_Marianna

Post autor: Fiett_Marianna »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Ćwikliński (obwód Żytomierski,powiat Bałta i ew.inne) Marianna
Urszula_misia

Post autor: Urszula_misia »

witam poszukuję pilnie rodziny mojego ojca stanisława sadowskiego ur.05.11.1932 w Liczkowcach o ile wiem to jest na ukrainie.wiem że jego ojciec czyli mój dziadek miał na imię Kazimierz a jego matka moja babcia to Stanisława.Mój ojciec zmarł 26.10.1993r. ostatnio mieszkał w Lubiniu.takie dane mam na akcie zgonu.Bardzo proszę o pomoc , chciałabym po latach poznać moją rodzinę .aha wiem jeszcze że mój ojciec miał jeszcze brata.czekam na wieści wierzę ,że odnajdę rodzinę
Fiett_Marianna

Fiett_Marianna pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska Ćwikliński (obwód Żytomierski,powiat Bałta i ew.inne) Marianna
  • Obrazek
Fiett_Marianna

Fiett_Marianna pisze:
Fiett_Marianna pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska Ćwikliński (obwód Żytomierski,powiat Bałta i ew.inne) Marianna
  • Obrazek
Prosze o sprawdzenie nazwiska Ćwiklinski w kat. Polska wlasność ziemska na Ukrainie.
Nie jestem jeszcze sprawna w poslugiwaniu sie aparatem forum. Wybaczcie, czekam MK
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Proszę o sprawdzenie nazwisk: Durda,Nakielski,Wojciechowski
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
jolakp

Sympatyk

Post autor: jolakp »

Bogdaszewski_Marek pisze:
jolakp pisze:Witam
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Tomkiewicz, Pospieszyl lub Pospiszyl, Krüger, Bielecki
Pozdrawiam
Jola
z szukanych nazwisk jest tylko:
Bielecki Antoni - maj. Adamówka pow.żytomierski ale już 1913 jest tam Maria i Marianna Bielicka c.Stefana - może byc błąd w nazwisku
Bielecka Józefa - maj.Sielec pow.włodzimierski
Bielecka Emilia maj.Kozodawińce pow.uszycki (wspólnie z Petronela Janowicz i Kornelia Kondracką
Bielecki Włodzimierz - maj.Krasnopolka, pow.kaniowski - w 1900 Klementyna Bielecka

Bardzo dziękuję za sprawdzenie
Pozdrawiam
Jola
pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Bogdaszewski_Marek

Członek PTG

Post autor: Bogdaszewski_Marek »

izabelami pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk: Teichmann i Nowak.

izabelami
niestety nie ma takich nazwisk w wykazie
pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Bogdaszewski_Marek

Członek PTG

Świrski_h_Szaława pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk:

Świrski (herbu Szaława)
(de) Malherbe
Świrski Franciszek s.Jana- maj.Harmackie (chutor Przekotany) pow.bałcki, w 1903 - Wiktor,Włądysław i Teofil Świrscy s.Franciszka

Romanowscy są wymieniani jako dawniejsi własciciele maj. Zielińce w pow.płoskirowskim

Malherbe nie wystepuje
pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Bogdaszewski_Marek

Członek PTG

Urszula_misia pisze:witam poszukuję pilnie rodziny mojego ojca stanisława sadowskiego ur.05.11.1932 w Liczkowcach o ile wiem to jest na ukrainie.wiem że jego ojciec czyli mój dziadek miał na imię Kazimierz a jego matka moja babcia to Stanisława.Mój ojciec zmarł 26.10.1993r. ostatnio mieszkał w Lubiniu.takie dane mam na akcie zgonu.Bardzo proszę o pomoc , chciałabym po latach poznać moją rodzinę .aha wiem jeszcze że mój ojciec miał jeszcze brata.czekam na wieści wierzę ,że odnajdę rodzinę
Liczkowce nie wsytepuja w spisie, byc może nie było tam żadnego majątku ziemskiego
chyba nie moge pomóc
pzodrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Bogdaszewski_Marek

Członek PTG

Ćwiklińscy nie wystepuja w spisie
pozdrawiam
Marek
Świrski_h_Szaława

Post autor: Świrski_h_Szaława »

Świrski (herbu Szaława)
(de) Malherbe
Świrski Franciszek s.Jana- maj.Harmackie (chutor Przekotany) pow.bałcki, w 1903 - Wiktor,Włądysław i Teofil Świrscy s.Franciszka

Romanowscy są wymieniani jako dawniejsi własciciele maj. Zielińce w pow.płoskirowskim

Malherbe nie wystepuje
pozdrawiam
Marek
Bardzo dziękuję za odpowiedź, bo zawsze to dodatkowe informacje.
Mam jeszcze dwa pytanie, bo nie rozumiem trochę zapisu:

1. Czy ta data 1903 oznacza, że majątek wtedy należał do Wiktora, Władysłwa i Teofila?

2. Czy to s. Franciszka odnosi się tylko do Teofila czy do wszystkich Wiktora i Władysława także (bo Teofil miał synów Wiktor i Jerzy Władysław)?

I ogóle pytanie dotyczące ksiażki (bo zastanawiam się nad zakupem)... czy tam sa tylko takie krótkie wpisy jakie Pan zamieszcza, czy może jakies szersze opisy majątków itp.
Awatar użytkownika
Bogdaszewski_Marek

Członek PTG

Świrski_h_Szaława pisze:

Świrski (herbu Szaława)
(de) Malherbe

Malherbe nie wystepuje
pozdrawiam
Marek
Bardzo dziękuję za odpowiedź, bo zawsze to dodatkowe informacje.
Mam jeszcze dwa pytanie, bo nie rozumiem trochę zapisu:

1. Czy ta data 1903 oznacza, że majątek wtedy należał do Wiktora, Władysłwa i Teofila?

2. Czy to s. Franciszka odnosi się tylko do Teofila czy do wszystkich Wiktora i Władysława także (bo Teofil miał synów Wiktor i Jerzy Władysław)?

I ogóle pytanie dotyczące ksiażki (bo zastanawiam się nad zakupem)... czy tam sa tylko takie krótkie wpisy jakie Pan zamieszcza, czy może jakies szersze opisy majątków itp.
wpisy sa bardzo lakoniczne sporządzone w formie tabelki
dotyczą stanu na rok 1890 (zgodnie z tytułem książki)
oprócz podanych wyżej danych jest jeszcze nazwa po rosyjsku ewentualnie inne wersje tłumaczenia z rosyjskiego (tu: Prykotany) oraz powierzchnia majątku w dziesięcinach i sążniach oraz hektarach. W uwagach sa dopiski dotyczące najczęściej tego kto był włascicielem wczesniej i potem - w tym wypadku w roku 1903.
wpis dotyczący roku 1903 sugeruje , że wszyscy trzej Świrscy wymienieni jako ówczesni posiadacze byli synami Franciszka , który władał majątkiem w roku 1890. Mozna przypuszczać że Franciszek juz nie żył
czasem przy nazwisku właściciela w roku 1890 jest krzyzyk co oznacza że nie żył juz w 1890 ale wobec braku danych o spadkobiercach dalej był zapisany jako właściciel
ostatnia rubryka podaje źródła:
w tym wypadku karte nr 195 cytowanego spisu oraz ewentualnie źródło na podstawie którego ustalono pisownie nazwy - Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego- tom 3. s.119
i to wszystko

książke oczywiscie mozna kupić dla samej przyjemnosci i pomocy w innych poszukiwaniach

pozdrawiam
marek
Awatar użytkownika
Bogdaszewski_Marek

Członek PTG

MarylaW. pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk: Durda,Nakielski,Wojciechowski
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Wojciechowska Izabela c.Feliksa podawana jest w 1913 jako włascicielka maj.Perewały (Przewały) w pow. włodzimierskim - w 1890 należał do zmarłego już Karola Turowicza

Wojciechowska Adolfina z Polanowskich - maj. Balarka Narcyzówka Sosnowa i Balarka Radecka w pow.żytomierskim oraz współwłascicielka wraz z siostra Zofią Sokołowska z Polanowskich maj. Koszelówka w tymże powiecie

Nakielski i Durda nie wystepują

pozdrawiam
Marek
Piotr_L

Sympatyk

Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 roku.

Post autor: Piotr_L »

Witam.
Ponownie proszę o sprawdzenie nazwisk: Chomicz i Wodnicki.

Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”