Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Panie Edmundzie, bardzo dziękuję za te informacje! Nie miałem pojęcia, że pradziadek miał brata, a jego ojciec pisał się jako Kopiej. Czy mógłby mi Pan wyjaśnić co oznaczają numery po ukośniku? Np. w Jan 1909/61, Antoni 1916/83. Przepraszam za takie pytanie, ale nie jestem zaznajomiony z publikacjami ks. Żurka. Czy istnieje jeszcze jakiś sposób, by dowiedzieć się jak mieli na imie rodzice Ludwika? To by był przełom w moim drzewie genealogicznym. Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
- Goś_Edmund

Niestety, przepatrzyłem jeszcze raz i nie znalazłem rodziców Ludwika, ale znalazłem Karolowi brata. Andotacje np. Jan 1909/61 to Jan miał chrzest w 1909r i ta metryka chrztu nosi numer 61.Co do pisowni nazwisk to trzeba brać również pod uwagę proboszcza który wpisywał dane lub osoba (w większości to osoba niepiśmienna) mogła źle podać.KKopij pisze:Panie Edmundzie, bardzo dziękuję za te informacje! Nie miałem pojęcia, że pradziadek miał brata, a jego ojciec pisał się jako Kopiej. Czy mógłby mi Pan wyjaśnić co oznaczają numery po ukośniku? Np. w Jan 1909/61, Antoni 1916/83. Przepraszam za takie pytanie, ale nie jestem zaznajomiony z publikacjami ks. Żurka. Czy istnieje jeszcze jakiś sposób, by dowiedzieć się jak mieli na imie rodzice Ludwika? To by był przełom w moim drzewie genealogicznym. Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
Parafia Deraźne
Żołędziewski Jan (r.: Adam i Franciszka z Burzyńskich) i Kamila Dawidowicz; zw. mał. w 1887r. (1887/17) - tutaj nr 17 to numer metryki ślubu
Edmund
Witam.
Poszukuję informacji i akt o swoich przodkach:
* Franciszek Krawczyk urodzony: około XII 1888 r., kiedy urodziła się moja babcia (1934) mieszkał w Kolonii Strzeleckiej. Z pierwszą żoną ( nie mam danych) miał dwóch synów Bronisława i Stanisława, druga żona Rozalia z domu najprawdopodobniej Zabulska urodzona w 1910 roku, córka ( pewności nie ma Antoniego i Katarzyny) .
* Kacper Krawczyk ojciec Franciszka Krawczyka, niestety nic więcej o nim wiem
* Bielak Mikołaj ur. około 1870 roku odnalazłam jedynie akta urodzenia jego dzieci ( w tym mojej babci) według tych akt mąż Agaty lub Marii ur. około 1873 r. z domu Gomiańczuk (Gumiańczuk, Gumieńczuk ) w akcie babci i jej rodzeństwa różnie pisane po rosyjsku.
Podejrzewam że mogli umrzeć na Wołyniu ponieważ dwójka rodzeństwa babci tam mieszkała
* Bielak Bazyli ur. 1987r. w Terebiniu, syn Mikołaja
* Bielak Maria ur. 1902 r. w Terebiniu, córka Mikołaja
* Franciszek Krawczyk urodzony: około XII 1888 r., kiedy urodziła się moja babcia (1934) mieszkał w Kolonii Strzeleckiej. Z pierwszą żoną ( nie mam danych) miał dwóch synów Bronisława i Stanisława, druga żona Rozalia z domu najprawdopodobniej Zabulska urodzona w 1910 roku, córka ( pewności nie ma Antoniego i Katarzyny) .
* Bielak Mikołaj ur. około 1870 roku odnalazłam jedynie akta urodzenia jego dzieci ( w tym mojej babci) według tych akt mąż Agaty lub Marii ur. około 1873 r. z domu Gomiańczuk (Gumiańczuk, Gumieńczuk ) w akcie babci i jej rodzeństwa różnie pisane po rosyjsku.
Podejrzewam że mogli umrzeć na Wołyniu ponieważ dwójka rodzeństwa babci tam mieszkała
- Goś_Edmund

Proszę spojrzeć na link: https://wolynskie.pl/miejsca-s/strzelecka-10.html i https://wolynskie.pl/miejsca-t/terebunia-09.html W obu przypadkach to miejscowości o których mowa. Co do wyszukiwań w tomach ks. Żurka to będę musiał poszukać w innych sąsiednich, starszych parafiach, gdyż parafia Antonówka była młodą parafią, erygowana w 1934r.h.skuza pisze:Witam.
Edmund
- Goś_Edmund

Co do Bielaka to sprawdziłem sasiednie parafie;Włodzimierzec, Dąbrowice, Bereźnica i niestety bez znalezienia śladu takowego nazwiska.h.skuza pisze:Witam.
Kolonia Strzelecka była w parafii Stęzarzyce, która istniała od 1931r. Brak jej w tomach ks. Żurka. Sprawdziłem parafie Włodzimierz Woł. oraz Korytnica i nie napotkałem wskazanego nazwiska, co nie znaczy że takowe osoby w w/w terenach nie zamieszkiwały. Metrykalia występujące w tomach ks. Żurka (dwanaście tomów) to tylko skromna ilość zachowanych ksiąg metrykalnych z terenu Wołynia.
Edmund
Dziękuję Panie Edmundzie.
Czy można by jeszcze sprawdzić parafię w Uściługu?? Czy korzystając z ksiąg ks. Żurka można wyszukać nazwisko Krawczyk, Bielak tak aby pokazało nam w jakich Parafiach można było ich spotkać?
Co do nazwiska Bielak, może źle sprecyzowałam. Chodziło mi o to, że z Terebinia (woj. lubelskie, powiat hrubieszowski) pochodzą odnalezione akta urodzenia moich przodków (moja babcia i jeden z jej braci pochowani są w polsce, ich miejsca pochówku są mi znane) poszukuję natomiast ich rodzeństwa Marii oraz Bazylego, którzy przenieśli się za Bug i zapewne tam są pochowani są to dzieci Mikołaja ( ur. około 1870) i Agaty ( ur. około 1873) z domu Gomiańczuk (Gumiańczuk, Gumieńczuk ), których jakichkolwiek śladów też poszukuję
Z kilku rodzinnych wspomnień wnioskuję że musieli się osiedlić niedaleko granicy, niestety nie znam miejscowości. Pamiętam jedynie że jakieś 20 lat temu przyjeżdzało do nas małżeństwo z Ukrainy i rodzice mówili że właśnie jakieś powiązania rodzinne z nimi mamy. Byłam nawet raz z mamą u nich we Włodzimierzu, ale czy mieszkali tam też wcześniejsze pokolenia tego nie wiem.
Czy można by jeszcze sprawdzić parafię w Uściługu?? Czy korzystając z ksiąg ks. Żurka można wyszukać nazwisko Krawczyk, Bielak tak aby pokazało nam w jakich Parafiach można było ich spotkać?
Co do nazwiska Bielak, może źle sprecyzowałam. Chodziło mi o to, że z Terebinia (woj. lubelskie, powiat hrubieszowski) pochodzą odnalezione akta urodzenia moich przodków (moja babcia i jeden z jej braci pochowani są w polsce, ich miejsca pochówku są mi znane) poszukuję natomiast ich rodzeństwa Marii oraz Bazylego, którzy przenieśli się za Bug i zapewne tam są pochowani są to dzieci Mikołaja ( ur. około 1870) i Agaty ( ur. około 1873) z domu Gomiańczuk (Gumiańczuk, Gumieńczuk ), których jakichkolwiek śladów też poszukuję
Z kilku rodzinnych wspomnień wnioskuję że musieli się osiedlić niedaleko granicy, niestety nie znam miejscowości. Pamiętam jedynie że jakieś 20 lat temu przyjeżdzało do nas małżeństwo z Ukrainy i rodzice mówili że właśnie jakieś powiązania rodzinne z nimi mamy. Byłam nawet raz z mamą u nich we Włodzimierzu, ale czy mieszkali tam też wcześniejsze pokolenia tego nie wiem.
- Goś_Edmund

h.skuza pisze:Dziękuję Panie Edmundzie.
To co Pan proponuje, jest nie do zrealizowania. Jest 12 tomów, każdy ma ponad 800 stron, na każdej stronie jest ok. 30 wypisów. Ale to wszystko w danej parafii i z różnych roczników ksiąg metrykalnych. Nie ma skorowidzu nazwisk w/g alfabetu, bo to jest nierealne do wykonania. Jedynie co mogę zaproponować to żmudne przeszukiwanie Geneteki link: https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Parafii Uściłóg (wczesniej znana jako Róźjampol) niestety nie ma w tomach ks. Żurka
Edmund
-
KasiaSzymańska
Dzień dobry,
20 lat temu rozpoczęłam poszukiwania mojej rodziny mieszkającej w miejscowości Kołki na Wołyniu. Udało mi się pozyskać informacje o dalszych krewnych, ale nadal brakuje mi informacji o pradziadku :/ Nazywał się Stanisław Zygiert, został pochowany w Sofijówce w 1940 roku.
Jego dzieci rodziły się w Ołyce, gdzie miał zezwolenie na handel na rynku (w 1926 i 1927 roku), kolejne w Kołkach (1929, 1932, 1935 - daty mogły zostać potem zmienione), gdzie wraz z żoną Bronisławą z d. Miesik prowadził karczmę, podobno ze stołem bilardowym. Jego żona wraz z dziećmi została ewakuowana w 1944.
Gdyby ktoś z Państwa mógł mi pomóc w sprawdzeniu ksiąg ks. Żurka w poszukiwaniu dziadka, będę niezmiernie wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie!
Katarzyna Szymańska
20 lat temu rozpoczęłam poszukiwania mojej rodziny mieszkającej w miejscowości Kołki na Wołyniu. Udało mi się pozyskać informacje o dalszych krewnych, ale nadal brakuje mi informacji o pradziadku :/ Nazywał się Stanisław Zygiert, został pochowany w Sofijówce w 1940 roku.
Jego dzieci rodziły się w Ołyce, gdzie miał zezwolenie na handel na rynku (w 1926 i 1927 roku), kolejne w Kołkach (1929, 1932, 1935 - daty mogły zostać potem zmienione), gdzie wraz z żoną Bronisławą z d. Miesik prowadził karczmę, podobno ze stołem bilardowym. Jego żona wraz z dziećmi została ewakuowana w 1944.
Gdyby ktoś z Państwa mógł mi pomóc w sprawdzeniu ksiąg ks. Żurka w poszukiwaniu dziadka, będę niezmiernie wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie!
Katarzyna Szymańska
- Goś_Edmund

Przeszukałem parafie Kołki, Ołyka, Włodzimierz tj. tomy I,II,III,IV,V,VI,X,XI,XII i znalazłem tylko jeden wypis w tomie XII.KasiaSzymańska pisze:Dzień dobry,
Pozdrawiam serdecznie!
Katarzyna Szymańska
Parafia Kołki:
Zygiert Stanisław i Bronisława Miesik: dz.: Helena *7.07.1924, ochrz.1935/88 matka podana z Sadowskich, Edward *3.12.1926, ochrz. 1939/60, Dionizy Leon *24.07.1929, ochrz. 1931/46, Janina Maria *16.05.1932/99, Genowefa *5.08.1935, ochrz. 1936/68
Edmund
-
KasiaSzymańska
- Goś_Edmund

Przepraszam, ale nie rozumie tego postu. Czy podane dane nie są tymi które były poszukiwane? Podałem to co znalazłem z przeszukiwanych tomów w których występują parafie Włodzimierz, Ołyka, Kołki. W innych w/w parafie nie występują. Sofijówka w gm. Mikulicze była w parafii Sielec (erygowana w 1935r.nie występuje w tomach) , dlatego szukałem w Włodzimierzu tj. odpowiednim dekanacie.KasiaSzymańska pisze:Bardzo dziękuję za tak szybką reakcję!
Miałam nadzieję, że może teraz się uda :/
Czy ktoś z Państwa ma możliwość sprawdzić czy w tomach VII, VIII i IX występuje Stanisław Zygiert (Kołki, Ołyka, Sofijówka)?
Z góry bardzo dziękuję!
Pozdrawiam,
K.
Edmund
- Goś_Edmund

Przeszukałem parafię Ostróg i nie znalazłem wspomnianego nazwiska, lecz coś trochę o wiele wcześniejszy wypis:dominikk pisze:Panie Edmundzie,
czy w wykazach występuję nazwisko Bober? Chodzi o rodzinę Władysława i Katarzyny i ich syna Władysława. Po I wojnie wyjechali na Wołyń. W 1932 roku mieszkali w mieście Ostróg.
Pozdrawiam,
Dominik
Parafia Ostróg
Bobr Ignacy i Anna Chomentowska; dz.: Erazm Jan – Nepomucen chrzest z wody 3.06.1743 w Białaszowie, Brygida Zuzanna Konstancja chrzest 7.08.1744 w Białaszowie, Maria Delfina *26.11., chrz. 30.11.1745 w Białaszowie, Julianna Brygida chrz. 17.02.1747 w Białaszowie, Konstancja Małgorzata Franciszka Elżbieta chrz. 13.07.1748 w Białaszowie, Magdalena Kunegunda chrz. 31.07.1749 w Białaszowie, Franciszka Helena chrz. z wody 15.09.1750 w Białaszowie, Abdon Kajetan chrz. 3.08.1757 w Białaszowie, par. Ostróg
Bobr Jan Nepomucen i Anna Pruszyńska, ślub 15.06.1768 w Wierzchowie; dz.: Justyna Tekla chrz. z wody 27.09.1769 w Białaszowie; ojciec Erazm Jan Nepomucen Bobr Piotrowicki
Wiem, że to nie dotyczy poszukiwanej rodziny ale zbieżność nazwiska coś może dać. Wieś Białaszów to miejsce w którym osiadli łomżyńscy mazurzy z rejonu Puszczy Białej (rejon Broku k/Ostrowia Maz.).
Edmund
-
Głogowskakatarzyna
Panie Edmundzie,
Czy w wykazach występują nazwiska Trepiak i Pawłowski? Andrzej i Jadwiga Trepiak wraz z dziećmi Helena, Stanisław, Władysław, Stanisława, Józef, Antoni, Wincentyna. Helena wyszła za mąż za Ignacego Pawłowskiego i rodziły im się dzieci. Osoby te mieszkały we wsi Zastawie. Prawdopodobnie od około 1920 roku.
Pozdrawiam
Katarzyna
Czy w wykazach występują nazwiska Trepiak i Pawłowski? Andrzej i Jadwiga Trepiak wraz z dziećmi Helena, Stanisław, Władysław, Stanisława, Józef, Antoni, Wincentyna. Helena wyszła za mąż za Ignacego Pawłowskiego i rodziły im się dzieci. Osoby te mieszkały we wsi Zastawie. Prawdopodobnie od około 1920 roku.
Pozdrawiam
Katarzyna