Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Grazyna_Gabi

-
Irena_Powiśle

Dodam trochę do tego co napisała Grażynka.Grazyna_Gabi pisze:Mial cos z prawa stopa. Byl przyjety do szpitala 28.12.1915.
Grazyna
Do szpitala wojskowego w mieście Naro-Fominsk powiat Wierejski gubernia Moskiewska trafił (jak napisała Grażynka) dnia 28.12.1915, z placówki zbiorowej spitalnej w moskiewskiej dzielnicy Lefortowo, gdzie znajdował się jeden z głównych szpitale wojskowych. Do tej placówki trafił pociągiem specjalnym szpitalnym N 409.
Diagnoza - czyrak na prawej stopie, zaczęła się ta choroba 13.12. w miejscowości Stołbce (moim zdaniem w podlaskim).
Był szeregowym 265 Wyszniewołockiego pułku piechoty (w opisie kartki pomyłka), 1 pluton.
więcej z tej kartki informacji odczytać nie mogę)
na stronie strat istnieje jeszcze jeden dokument gdzie jest wymieniony Stanisław.
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_donesenie14447216/
to lista zaginionych bez śladu tej jednostki w okresie 14.11.1914-15.01.1915
moim zdaniem jest to ta sama osoba, chociaż napisano że nie ma danych skąd pochodzi.
jednostka
https://gwar.mil.ru/army/57/?backurl=%2 ... 26page%3D1
szlak bojowy w dziennikach.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Irena_Powiśle

-
Irena_Powiśle

Dodam że Polak i piśmienny, przed poborem zamieszkał w miejscu urodzenia.BeataWK pisze:Raz jeszcze bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Beata
Raczej to wszystko.
w mieście Nara w czasie IWŚ istniało kilka szpitali wojskowych, ale większość to małe, kilkałóżek, w majątkach ziemian i kupców.
Ale na tamtej kartce moim zdaniem właśnie szpital wojskowy główny tego miasteczka, istniał od dawna, obecnie ten gmach zachował się - znalazłam w sieci teren parkowy obok tego szpitala i dawną zabudowę.
Na kartce napisano że "szpital specjalny" w miejscowości Nara
https://pl.wikipedia.org/wiki/Naro-Fominsk
Pozdrawiam,
Irena
Irena
- Grad_Patrycja_Sandra

Witam,
Poszukuję informacji o moim prapradziadku, który być może był w armii carskiej.
Feliks Jońca urodził się 13 listopada 1887 w Wiązownicy, Staszów syn Józefa i Jadwigi z d. Jońca mał. Jońców
Podobno jego żona była Litwinką/Ukrainką - nie znalazłam aktu małżeństwa, ani jej aktu zgonu.
pierwsze dziecko urodziło się dopiero w 1920 roku, gdy miał 35 lat.
W związku z tym wnioskuję że mógł zostać wcielony do armii i "stamtąd" przywieść sobie żonę.
Poszukuję informacji o moim prapradziadku, który być może był w armii carskiej.
Feliks Jońca urodził się 13 listopada 1887 w Wiązownicy, Staszów syn Józefa i Jadwigi z d. Jońca mał. Jońców
Podobno jego żona była Litwinką/Ukrainką - nie znalazłam aktu małżeństwa, ani jej aktu zgonu.
pierwsze dziecko urodziło się dopiero w 1920 roku, gdy miał 35 lat.
W związku z tym wnioskuję że mógł zostać wcielony do armii i "stamtąd" przywieść sobie żonę.
Dzień dobry,
poszukuję informacji o służbie mojego prapradziada w armii carskiej. Franciszek Chrabąszcz syn Wojciecha urodzony w Imielnie ok. 1829 roku. Do jego aktu małżeństwa z 1858 roku dołączone było pismo Naczelnika Powiatu Kieleckiego wyrażające zgodę na to małżeństwo, w piśmie znajduje się informacja, że Franciszek Chrabąszcz był żołnierzem urlopowanym „Grenadierskiego Jego Cesarskiej Wysokości Wielmożnego księcia Aleksandra Aleksandrowicza Pułku” oraz że do pisma dołączono bilet urlopowy. Dzięki pomocy dra hab. Mariusza Kulika wiem już, że chodzi o 12. Astrachański JCM w. ks. Aleksandra Aleksandrowicza Pułk Grenadierów wchodzący w skład 3 Dywizji Grenadierów.
Czy jest możliwe uzyskanie jakichś bardziej szczegółowych informacji dotyczących jego służby? Z góry dziękuję za pomoc.
Michał Chrabąszcz
poszukuję informacji o służbie mojego prapradziada w armii carskiej. Franciszek Chrabąszcz syn Wojciecha urodzony w Imielnie ok. 1829 roku. Do jego aktu małżeństwa z 1858 roku dołączone było pismo Naczelnika Powiatu Kieleckiego wyrażające zgodę na to małżeństwo, w piśmie znajduje się informacja, że Franciszek Chrabąszcz był żołnierzem urlopowanym „Grenadierskiego Jego Cesarskiej Wysokości Wielmożnego księcia Aleksandra Aleksandrowicza Pułku” oraz że do pisma dołączono bilet urlopowy. Dzięki pomocy dra hab. Mariusza Kulika wiem już, że chodzi o 12. Astrachański JCM w. ks. Aleksandra Aleksandrowicza Pułk Grenadierów wchodzący w skład 3 Dywizji Grenadierów.
Czy jest możliwe uzyskanie jakichś bardziej szczegółowych informacji dotyczących jego służby? Z góry dziękuję za pomoc.
Michał Chrabąszcz
Ostatnio zmieniony śr 18 paź 2023, 20:45 przez chrabol, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzień dobry
szukam informacji o moim Prapradziadku który służył w wojsku carskim.
Jakub Woźniak syn Wawrzyńca ur. 1862 r.
W akcie zgonu jego syna znajduje się zapis "syn Jakuba Woźniaka żołnierza wojsk carsko-rosyjskich (przebywającego teraz w Rosji)".
Więcej informacji nie posiadam.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Hubert
szukam informacji o moim Prapradziadku który służył w wojsku carskim.
Jakub Woźniak syn Wawrzyńca ur. 1862 r.
W akcie zgonu jego syna znajduje się zapis "syn Jakuba Woźniaka żołnierza wojsk carsko-rosyjskich (przebywającego teraz w Rosji)".
Więcej informacji nie posiadam.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Hubert
-
Koz_Wojciech
Witam,
Proszę o pomoc w znalezieniu informacji na temat mojego pradziadka, który służył w armii rosyjskiej na początku XX wieku - Władysław Józef Janik, ur. 1894. W informacji które posiadam z rodzinnych przekazów wynika, że służył przez 4 lata w Archangielsku.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Wojciech
Proszę o pomoc w znalezieniu informacji na temat mojego pradziadka, który służył w armii rosyjskiej na początku XX wieku - Władysław Józef Janik, ur. 1894. W informacji które posiadam z rodzinnych przekazów wynika, że służył przez 4 lata w Archangielsku.
Wojciech
-
Irena_Powiśle

Podałeś za mało danych - skąd, imię ojca, rok urodzenia?Koz_Wojciech pisze:Witam,
Proszę o pomoc w znalezieniu informacji na temat mojego pradziadka, który służył w armii rosyjskiej na początku XX wieku - Władysław Józef Janik. W informacji które posiadam z rodzinnych przekazów wynika, że służył przez 4 lata w Archangielsku.
Wojciech
Wymienieni są kilku osób na liście strat w czasie IWS o imieniu Władysław i nazwisku Janik
Drugie imie z reguły czasami może być napisano na kartkach oficerów.
Pozdrawiam,
Irena
Irena