Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mycha1962

Post autor: mycha1962 »

Bardzo pani dziękuje i przepraszam za zwrot ale jestem początkującym internutą :oops:
Jeśli chodzi o nazwisko Mystkowski to by się zgadzało mój tata pochodzi z Rosochatego Kościelnego to bardzo
niedaleko Wysokiego Mazowiecka
Pozdrawiam serdecznie,Andrzej Mystkowski
beatajs

Pochodzenie nazwiska Gomulak

Post autor: beatajs »

Wczoraj prosiłam o informacje o pochodzeniu kilku nazwisk i niezwłocznie je otrzymałam od niezawodnej - jak się zdążyłam zorientować - w tej tematyce P.Ewy Sczcodruch.Wynikałoby z tego,że nazwisko Gomulak jest rdzennie polskie.Czy dobrze to rozumiem?Podzieliłam się tą informacją z moimi krewnymi "po kądzieli",którzy noszą to nazwisko i przyjęli to z pewnym zdziwieniem.Faktycznie-od zawsze funkcjonowało w rodzinie przeświadczenie,że jest to nazwisko słowackie i skądeś tam się wywodzimy.Skąd się wzięło,nie wiem.Z najstarszego zapisu w księgach metrykalnych naszej parafii,do jakiego udało mi się dotrzeć wynika,że prapradziadek urodził się na Węgrzech.
Czy ma jakieś znaczenie fakt,że w tych księgach występują różne zapisy nazwiska - od najstarszej Gomölak-przez Gomolak po dziś funkcjonujące Gomulak?
A swoją drogą szkoda,że chęć dotarcia do swoich korzeni dopada nas zwykle,gdy jesteśmy już w wieku bardziej dojrzałym i stwierdzamy,że ci,którzy mogliby dalej sięgnąć pamięcią juz odeszli i o nic nie mozna ich zapytać.Pozostają nam dokumenty,jeśli pozostają.
Serdecznie pozdrawiam
Beata Senecka
Awatar użytkownika
dorka73

Post autor: dorka73 »

Pani Ewo bardzo dziękuję za szybką odpowiedź:-))
Serdecznie pozdrawiam! :D
Dorota
mark_was

etymologia Waśkiewicz Radecki Rosłoniec Omen Kołdys Kośmider

Post autor: mark_was »

Witam Pani Ewo! Serdecznie prosze o podanie etymologii nastepujacych nazwisk wystepujacych w mojej rodzinie:
- Waśkiewicz, Radecki,Rosłoniec,Omen,Kołdys,Kośmider.
Zgory dziekuje i pozdrawiam - Marek Waśkiewicz
Awatar użytkownika
artur1973

nazwiska Przywała, Księżak

Post autor: artur1973 »

szukam etymologii nazwizk Przywała, Księżak
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Marku :D

Oto, co udało mi się znaleźć:

Kołdys ( bez daty źródłowej ) - od słowiańskiego kołda "żebrak, złodziej".

Kośmider 1478 - od gwarowego kośmider "człowiek roztargniony", to od niemieckiego Koschmider.

Omen - brak; może po prostu od omen?

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Marka...

Radecki 1401 - od nazw miejscowych Radecz, dziś Redecz ( włocławskie, gmina Lubraniec ) i Recz ( bydgoskie, gmina Rogowo ).

Rosłaniec ( bez daty ) - od imienia Rosłan, znanego w Polsce od XVI wieku, głównie we wschodniej części kraju. Pochodzi zapewnie od występującego na Rusi imienia Rusłan, zapewne o genezie tatarskiej, od arslan "lew".

Waśkiewicz ( bez daty ) - od waski "jeden z was" lub od waska "szaflik", od nazw osobowych na Wa- typu Wasyl ( =Bazyli ), Wawrzyniec, Wan ( = Iwan = Jan) lub od niemieckiej nazwy osobowej Waske.

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Arturze :D

Kto szuka, ten znajdzie... :wink:

Przywała ( bez daty źródłowej ) - od przywalić "przycisnąć".

Księżak ( bez daty ) - od ksiądz, książę.

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Awatar użytkownika
artur1973

dzieki serdeczne,
mam jeszcze jedno putanie, czy na podstawie tych dwoch nazwisk mozna odtworzyc drzewo genealogiczne? i jak. Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Arturze!

Oczywiście, jeżeli się zna też imiona tych osób i miejsca związane z ich życiem. Jeżeli można z kimś o nich porozmawiać, zebrać kilka faktów. No i jeżeli ma sie dużo siły, cierpliwości i samozaparcia, by w odpowiednich archiwach lub parafiach lub Urzędach Stanu Cywilnego odnaleźć właściwe metryki... a potem powolutku, a przy odrobinie szczęścia szybciej niż powoli odszukiwać kolejne osoby - przodków.
Zacznij od siebie i osób Ci najbliższych: rodziców, dziadków itd. Zdecyduj się, jaki typ drzewa chcesz tworzyć i ... do dzieła.

Życzę wytrwałości w poszukiwaniach i rozmowach z bliskimi. Nie zwlekaj, póki żyją najstarsi z rodziny.

Awatar użytkownika
artur1973

dziekuje, milego dnia, Artur
Ewelina

Post autor: Ewelina »

Dzień dobry.
Choć to mój pierwszy dzień na stronie bardzo prosiłabym o etymologię nazwisk: Witold, Klawinowski, Pardecki .
Mam też pytanie jak rostrzygać rozbieżną pisownię nazwisk?
Na akcie małżeństwa mojej babci nazwisko po mężu pisze się Frączak a na akcie zgonu Fronczak. Podobnie w przypadku pradziadka: akt ur.Frączak, akt zgonu Fronczak.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Serdecznie pozdrawiam
Ewelina Witold :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Ewelino :D

Nazwisko Witold ( bez daty źródłowej ) - pochodzi od imienia Witold, notowanego w Polsce od XIV wieku. Pochodzi od litewskiego Vytautas, w nowszych czasach od niemieckiego Witu - walt.

Pardecki ( bez daty ) - od pardać "wałęsać się; pierdzieć"; od staropolskiego pard "lampart".

Klawinowski ( bez daty ) - od niemieckiej nazwy osobowej Klawe, ta od imienia Nicolaus ( nasz Mikołaj ) lub też od klawa "buława".

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Eweliny...

Nazwiska Frączak 1669 i Fronczak ( bez daty ) - mają tę samą etymologię - pochodzą od imienia Franciszek. Imię to znane w Polsce od XIII wieku wywodzi się od nazwania Jana Bernardone, Francesco, znanego później jako św. Franciszek z Asyżu. Nazwisko - od francisius "pochodzący z plemienia Franków".

Pomyłki w metrykach są zjawiskiem, niestety, częstym. Każdy rozstrzyga ten dylemat na swój sposób: albo trzymając się zapisu w aktach, albo nazwiska liczniej pojawiającego sie później w rodzinie. Często wśród krewnych każda gałąź utrzymuje odrębną pisownię. I to należy uszanować, ale też gdzieś zaznaczyć.

Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam Ewo
:) proszę o etymologię nazwisk : Borzyński ( Bożyński ); Jaworski; Czernicki v Czarnicki .
Wszystkiego dobrego, pozdrawiam serdecznie Maria :)
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”