Więźniowie obozów koncentracyjnych/pracy, Gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kubusia210

Sympatyk

Informacje z KL Dauchau lub KL Buchenwald

Post autor: Kubusia210 »

Doniec_Henry serdecznie dziękuję za pomoc, te nazwiska mogą być w innej pisowni Np. Woydyla zamiast Wojdyła, i taką osobę (Woydyle Franz) udało mi się odnaleźć na straty.pl ale niechce się otworzy, nie wiem dlaczego? Co prawda data ur. też jest inna bo jest podany rok 1912 zamiast 1914 ale mógł posiadać dokumenty na taki rok. Nie znalazłem jeszcze pradziadka, ale myślę że jego nazwisko też może być przekręcone. Pozdrawiam Kuba
Jakub Józef Musiał
margit

Sympatyk
Ekspert

Post autor: margit »

Władysław Woliński jest na straty.pl. Franciszków Wojdyłów jest siedmiu.

DANE OSOBOWE
nazwisko Woliński
imię Władysław
imie ojca Michał
nazwisko panieńskie matki Lejkowska
data urodzenia 1913-05-19
miejsce urodzenia Kołaczyce
miejsce zamieszkania przed wojną adres rodziny: Michał Waliński Kołaczyce 23 k/ Jasło

INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH

Źródło: Sygnatura: WASt-St.VIA,l.363
Centralne Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach Opolu
jeniec wojenny
miejsce wzięcia do niewoli Lemberg
uczestnik walk Kampania wrześniowa 1939
przydział wojskowy 5. K. R.
stopień wojskowy Soldat
jeniec wojenny
data wzięcia do niewoli 1939-09-18
figuruje na stanie obozu Stalag VI A
miejsce osadzenia Hemer
oboz jeniecki VI A
numer jeniecki 6427
jeniec wojenny
data zwolnienia 1940-08-30
dodatkowe informacje Kr. Lemgo
Pozdrawiam, Margit
Aneta36

Post autor: Aneta36 »

Witam szukam informacji o dziadku Władysławie Doleckim wiem ze był w Buchenwald a pozniej w dn. 10.07.43 trafił do Sachsenhausen... i co dalej? Pck wie tyle co ja, Its takze... gdzie szukac inf?
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Zloz podanie do Bad Arolsen. Mozesz to zrobic internetem. Trzeba wypelnic formularz, ktory jest na stronie tego archiwum. Poszukiwania i kopie dokumentow sa darmowe.
Trzeba cierpliwie poczekac, czasem nawet wiecej niz rok.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Aneta36

Kierownicteo muzeum Buchenwald? Czy cos tam moze byc? Wiem ze dziadek był tam jednak w lipcu przewieziony do Sachsenhausen. Czy ktos zetknol sie z pracodawca Albrechtem Lindt . I jeszcze jedno moze ktos z Was mial rodzine w obozie w Buchenwaldzie w bloku 17 lub 33? Gdzie moge uzyskac wiecej informacji? Moze podrzucicie lekture?

Poszukuje dziadka 28.06.43 osadzony w Buchenwaldzie nr wieznia 8726, blok 33 w dniu 10.07.1943 przekazany do Kl Sachsenhausen. Tu slad sie urywa. Moze ktos cos wie moze macie krewnych z tego okresu i cos wiecie? Na druku z obozu jest karta przekreslona i w dole wpisane 8.7.43 Kl Sachsenchausen co to za numer? Moze ktos pomoc?

43 r przeeieziony do Sachsenhausen . Znalazłam teraz ze był to sameltransport 84.. oznacza to ze byl przewieziony transportem zbiorowym?
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Zrekonstruowana lista zmarłych, zamordowanych obejmuje tylko 21 913 nazwisk i jest niekompletna. Brakuje na niej jeszcze kilku tysięcy nazwisk. Oryginalna księga zmarłych została w większości zniszczona przez SS pod koniec wojny. Mógł być również wywieziony do innego obozu, lub zmarł w Sachsenhausen.
http://www.stiftung-bg.de/totenbuch/main.php
Poniżej przykład, wywieziony z Sachsenhausen do Dachau gdzie zmarł.
http://stevemorse.org/dachau/details.ph ... t=Bauerstr. 56&number=16101&DateOfArrival=zug. 29 Aug 1940 Sa.&disposition=gest. 23 May 1941&comments=Cols. B-K?&category=Sch. R.&ID=308213&page=6364/Ho. St.&disc=5&image=2021
Krzysztof
Aneta36

Własnie ciezko mi dowiedziec sie co dalej... bardzo mi na tym zalezy a lata mijaja i boje sie ze nie uda mi sie dowiedziec co sie z nim stało. Gdzie jeszcze moge napisac?
Doniec_Henry

Sympatyk

Re: Wiezien KL Buchenwald

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
jak zacząłem odpowiadać na PW - doszła 2 - cześć z nazwiskami...

oto ONI -
1. Zdzislaw Szczepanik (*09.10.1926 in Wolborz)
Der Landarbeiter Zdzislaw Szczepanik war im Mai 1944 in das KZ Groß-Rosen verschleppt und von dort am 06.06.1944 in das KZ Sachsenhausen (Haftnummer dort: 82643) überstellt worden. Von Sachsenhausen verbrachte ihn die SS am 10. oder 12.07.1944 nach Leipzig, wo sich mehrere Außenlager des KZ Buchenwald befanden. Zdzislaw Szczepanik wurde höchstwahrscheinlich in das Lager Leipzig-Thekla verbracht  (siehe Anhang). Die SS registrierte ihn jedenfalls als Buchenwaldhäftling mit der Haftnummer 61234 und der Haftkategorie „Pole“. Nach den uns vorliegenden Informationen verblieb Szczepanik in Leipzig. Über sein weiteres Schicksal liegen uns leider keine Informationen vor. Sein Name findet sich jedenfalls nicht unter den offiziell registrierten Toten des KZ Buchenwald.

2. Edward Sczepan Kroner (*13.10.1921 in Suchedinow)
Der Schlosser Sczepan Kroner lebte in seinem Geburtsort. Er war im Juni 1943 verhaftet und später für kurze Zeit nach Auschwitz verbracht worden (Haftnummer dort wahrscheinlich 155971). Von Auschwitz wurde er am 23.10.1943 nach Buchenwald überstellt. Hier registrierte ihn die Lager-SS als polnischen Häftling mit der Haftnummer 33204. Untergebracht war er nach seiner Ankunft zunächst im so genannten „Kleinen Lager“ (http://www.buchenwald.de/547/), bevor er am 22.11.1943 nach Schönebeck verbracht worden ist. Dort befand sich eines der zahlreichen Außenlager Buchenwalds (siehe Anhang). Nach den uns vorliegenden Informationen verbleib er dort. Uns liegen keine Hinweise auf sein weiteres Schicksal vor.

3. Jan Matysiak (11.06.1892 in Ciemientniki)
Der Landarbeiter Jan Matysiak wurde am 13.12.1944 vom KZ Dachau nach Buchenwald überstellt. Die SS registrierte ihn als polnischen Häftling unter der Haftnummer 31889. In Buchenwald selbst blieb Matysiak nur einen Tag. Schon am 15.12.1944 wurde er nach Ohrdruf weiter verbracht, wo sich unter dem Codenamen „S III“ ein neu gegründetes und berüchtigtes Konzentrationslager befand. Matysiak wurde folgerichtig zunächst aus den lagerunterlagen gestrichen. Am 15.01.1945 wurde das Lager SIII der Verwaltung Buchenwalds unterstellt und fungierte nun als eines von dessen Außenlagern (siehe Anhang oder hier: http://www.buchenwald.de/561/). Auch Matysiak wird nun wieder als Buchenwaldhäftling geführt, dieses Mal jedoch mit der Haftnummer 109785. Physisch verblieb er jedoch in Ohrdruf. Hier verliert sich seine Spur, wir haben keine Hinweise auf sein weiteres Schicksal. 

4. Klemens Kubis (*26.11.1923 in Lubasz)
Der Landarbeiter Klemens Kubis war offenbar als Zwangsarbeiter im Raum Leipzig eingesetzt. Offenbar war bereits 1942 verhaftet und wegen angeblichen „Diebstahls“ zu einer längeren Gefängnisstrafe verurteilt worden. Nach deren Verbüßung wurde er auf Veranlassung der Gestapo Leipzig am 06.04.1944 in das KZ Buchenwald eingewiesen. Hier wurde Kubis als Polnischer Häftling mit der Haftnummer 44246 registriert. Untergebracht war er in Block 62 im „Kleinen Lager“. Dort starb er bereits am 01.05.1944. Als offizielle Todesursache wird eine Lungenentzündung in Verbindung mit einem Magen-Darm Katarrh ausgewiesen. Seine persönlichen Sachen (Bekleidung) wurde Mitte Mai 1944 an die Kriminalpolizeileitstelle Posen zur Aushändig an den Vater, Marcel Kubis (Posen, Hochlauerstr. 9), geschickt. Klemens Kubis befindet sich im offiziellen Totenbuch der Gedenkstätte Buchenwald: http://totenbuch.buchenwald.de/.

5. Josef Staszak (27.02.1900 in Recklinghausen)
Der Militärkaplan Josef Staszak lebte in Neu-Lawau (Sławoszew). Er war am 12.03.1940 verhaftet und auf Anweisung der Gestapo Posen am 16.08.1940 in das KZ Buchenwald eingeliefert worden. Unter der Haftnummer 1591 war er hier als Polnischer Häftling registriert worden. Untergebracht war er in Block 33. Während seiner kurzen Haft in Buchenwald musste er zunächst Zwangsarbeit im gefürchteten Steinbruch (siehe Anhang) leisten, bevor er ab Mitte November als Buchbinder eingesetzt war. Am 06.12.1940 wurde Staszak schließlich in das KZ Dachau überstellt. Weitere Hinweise zu seinem Schicksal liegen uns nicht vor.

Uzupełnienie-

a). Internationaler Suchdienst (ITS) in Bad Arolsen
Beim ITS befindet sich die Mehrheit der personenbezogenen Unterlagen des KZ Buchenwald aber auch anderer NS Konzentrationslager. Um allgemeine Informationen und Kopien von Dokumenten zu erhalten empfiehlt sich eine Anfrage nach dorthin. Eine digitale Kopie des ITS Bestandes befindet sich auch im Instytut Pamięci Narodowej (IPN), wo sie demnächst öffentlich zugänglich sein wird (https://www.its-arolsen.org/de/aktuelle ... a838b040a8)

b) Da uns für die meisten der von Ihnen Gesuchten Personen keine Hinweise auf deren Tod oder ihre Befreiung vorliegen ist anzunehmen, dass sie zu jenen tausenden Häftlingen gehörten, die auf Todesmärsche geschickt worden – und dort möglicherweise umkamen. Eventuell besteht die Möglichkeit, dass das Sonderstandesamt Bad Arolsen hierzu Näheres weiß. Dieses ist für Recherchen und die „Beurkundung von Sterbefällen aus dem 2. Weltkrieg“ zuständig: http://www.bad-arolsen.de/stadtportal/i ... =58&id=150. Im Falle von Zdzislaw Szczepanik besteht zudem die Möglichkeit, die Gedenkstätte für Zwangsarbeit in Leipzig (http://www.ufz.de/gedenkstaette-zwangsarbeit-leipzig/) zu kontaktieren. Die dort tätigen Kollegen und Kolleginnen kennen sich sehr gut mit der Geschichte des Nationalsozialismus in Leipzig, und damit auch der Buchenwalder Außenlager dort aus.

do tego w j.niemieckim 4 Pliki informacji z - życia - w obozie
Ostatnio zmieniony czw 21 maja 2015, 08:28 przez Doniec_Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Witam.
Serdecznie dziękuję.
......... Szczepanik pozostał w Lipsku ......... , to znaczy że przeżył, że mieszkał w Lipsku ?

Pozdrawiam - Dorota
Doniec_Henry

Sympatyk

witam,
tak - został- w Lipsku.
Dalej nie wiadomo nic o nim.
czyli szukać dalej w
Stadt Leipzig
Martin-Luther-Ring 4-6
04109 Leipzig
www.leipzig.de
albo
Sächsisches Staatsarchiv
Staatsarchiv Leipzig
Schongauerstraße 1
04328 Leipzig
Telefon:
+49 341/255-5514
Telefax:
0341/255-5555
poststelle-l@sta.smi.sachsen.de
Doniec_Henry
pozdrawiam
kronerhalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kronerhalina »

Dzięki Henry.Nie bardzo rozumiem ten brak informacji po 1943 roku ponieważ mój teść Edward Szczepan Kroner przeżył obóz i wrócił w rodzinne strony.Pozdrawiam Halina
Ash

Sympatyk
Nowicjusz

Polenlager 56

Post autor: Ash »

Polenlager 56"
Jak uzyskać informacje o osobach przebywających w tym obozie?

Siostra mojego pradziadka Stefania Adamus zd. Kierczak w czasie wojny trafiła do tego obozu wraz z córką [wówczas ok. 4 letnią dziewczynką]. Dziecko zostało uratowane - wg słów mojej babci podobno dzięki pomocy jakiegoś Niemca, ale Stefania zginęła w czasie wojny. Czy w tym obozie, nie wiem, może została przetransportowana do Auschwitz, ale tam nie mają o niej żadnych informacji.

Czy obóz w Lyskach posiada jakieś archiwum, jak się z nimi skontaktować? Na internecie jest niewiele danych
Pozdrawiam Dagmara

Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
Doniec_Henry

Sympatyk

Polenlager 56

Doniec_Henry
pozdrawiam
ahavita

Sympatyk

Polenlager 56

Post autor: ahavita »

Witam,
Moze w Centralnym Muzeum Jencow Wojennych w Łambinowicach-Opolu?
www.cmjw.pl
Pozdrawiam, powodzenia!
Asia
Na straty.pl jest 6 Stefanii Adamus, w tym dziewczynka ur. 1943. Data nie ma co sie sugerowac, zdarzaja sie bledy. Jak mala miala na imie?
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
Ash

Sympatyk
Nowicjusz

Polenlager 56

Post autor: Ash »

Dzięki za odpowiedź, nie pozostaje nic innego jak do nich napisać.

Asia - straty mam sprawdzone, żadna Stefania nie jest tą moją. Dziecko miało na imię Janina.
Pozdrawiam Dagmara

Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”