Metryczki dowodów osobistych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lukas1212

Sympatyk
Adept

Post autor: Lukas1212 »

Dorota_Mazurek pisze:Owszem linię boczną otrzymałam, ale odmówiono mi dwóch osób, gdyż w tym przypadku nie podałam imion rodziców tych osób. Odmówiono mi również metryczek osób, którym nie upłynęło 30 lat lat od wytworzenia metryczki. Widocznie ktoś wymieniał dowód. No i kilka się nie odnalazło. Ech...
Dorota

Tak, potwierdzam słowa Pani Doroty, metryczki dowodowe wydane w latach 1990-1997 nie są udostępniane, musi minąć 30 lat od wydania "ostatniej". Miałem jeden taki przypadek, metryczka z 1995.
romans87

Sympatyk

Post autor: romans87 »

Otrzymałem odpowiedź na pismo wysłane emailem we wrześniu 2019 roku. Podaję kilka rad, może ktoś skorzysta. Muszę napisać pismo, podpisać je i wysłać pocztą tradycyjną na adres: Archiwum Państwowe w Warszawie, Wieloosobowe Stanowisko Ds. Działalności Archiwalnej, ul. Okrzei 1, 05-822 Milanówek.

Do przeprowadzenia kwerendy potrzebne jest imię, nazwisko, imiona rodziców, data i miejsce urodzenia, informacja czy ta osoba żyje i ewentualną datę i miejsce zgonu, a także informacja o stopniu pokrewieństwa.

Należy umieścić oświadczenie o treści: "Ja, niżej podpisany oświadczam, że znane mi są przepisy prawne dotyczące ochrony dóbr osobistych i danych osobowych oraz że informacje uzyskane na podstawie udostępnionych materiałów wykorzystam w sposób nienaruszający wynikających z tych przepisów praw lub wolności obywateli
Pozdrawiam
Roman
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Adamus_P »

Dzień dobry,

a czy ktoś składał w ostatnim czasie wniosek bez oświadczenia, o którym wspomniał Pan Roman (post wyżej) ? Bo przyznam się, że trochę się pospieszyłam i wysłałam swoje wnioski przez EPUAP, jeszcze zanim natrafiłam na ten wątek i obawiam się, że w przyszłości sprawa może się przedłużać właśnie ze względu na braki formalne.

Pozdrawiam,
Patrycja
Pozdrawiam,
Patrycja
Lukas1212

Sympatyk
Adept

Post autor: Lukas1212 »

Adamus_P pisze:Dzień dobry,

a czy ktoś składał w ostatnim czasie wniosek bez oświadczenia, o którym wspomniał Pan Roman (post wyżej) ? Bo przyznam się, że trochę się pospieszyłam i wysłałam swoje wnioski przez EPUAP, jeszcze zanim natrafiłam na ten wątek i obawiam się, że w przyszłości sprawa może się przedłużać właśnie ze względu na braki formalne.

Pozdrawiam,
Patrycja

Czy pocztą tradycyjną, czy poprzez Epuap - najważniejsze jest oświadczenie i tak jak przedstawił Roman w wątku wyżej.

Pozdrawiam,
Łukasz
gorzolnik

Sympatyk
Legenda

Post autor: gorzolnik »

Otrzymałem zdjęcia 5 z 13 metryczek, o które wnioskowałem na początku października 2019. Na początku lutego otrzymałem prośbę o wysłanie papierowego wniosku i uzupełnieniem go o dane, o których wyżej pisał Roman. Wniosek wysłałem 2 dni później, a prośbę o potwierdzenie płatności i zdjęcia kolejny tydzień później.

Pozdrawiam,
Artur
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

Dostałam taki e-mail jak wyżej opisany. Dodatkowo ma być zaliczona opłata za kopie cyfrowe. Wiecie może w jakiej kwocie ?
Pozdrawiam
Justyna
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

asd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 11:26 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
gorzolnik

Sympatyk
Legenda

Post autor: gorzolnik »

KarwalskaJustyna pisze:Dostałam taki e-mail jak wyżej opisany. Dodatkowo ma być zaliczona opłata za kopie cyfrowe. Wiecie może w jakiej kwocie ?
W moim przypadku było to 3zł/zdjęcie.

Pozdrawiam,
Artur
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

asd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 11:26 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
romans87

Sympatyk

Post autor: romans87 »

Dzisiaj dostałem odpowiedź na wysłane poprawione pismo. Na 6 metryczek znaleziono tylko 2. Koszt 30 złotych za przygotowanie i wysłanie skanów dokumentów.
Pozdrawiam
Roman
paula3110

Sympatyk

Post autor: paula3110 »

Na 5 nazwisk, znaleziono tylko 1. Czekam teraz na skany (opłata 9 zł).

Paulina
Karmelka

Sympatyk

Post autor: Karmelka »

romans87 pisze:Dzisiaj dostałem odpowiedź na wysłane poprawione pismo. Na 6 metryczek znaleziono tylko 2. Koszt 30 złotych za przygotowanie i wysłanie skanów dokumentów.

A jak długo czeka się na odpowiedź po wysłaniu poprawnego pisma?
Joanna
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

Wyżej ktoś pisał że tydzień od wysłania listu. Więc chyba od razu, gdy dojdzie list
Pozdrawiam
Justyna
KuSto

Sympatyk
Adept

Post autor: KuSto »

No to i ja pozwolę sobie podzielić się rezultatem poszukiwań.

Pierwotnie wniosek wysłałem na adres email Archiwum w Milanówku 3 czerwca 2019 r. Pierwszą odpowiedź otrzymałem po ponad pół roku (dokładnie 28 stycznia br.) z prośbą, aby ponowić pismo tradycyjnie - pocztą. Ważne by była klauzula i własnoręczny podpis. Uzupełnioną wersję na papierze wysłałem tydzień temu, a dziś (25 lutego) na mój adres email nadeszła odpowiedź z wyszukanymi osobami.

W Archiwum odnaleziono zdjęcia 3 spośród 14 osób wnioskowanych, przy czym cała trójka "szczęśliwców" była rodzeństwem i z tej grupy umierali najpóźniej (w latach 1989-2007). Nieco się zawiodłem, bo bardziej liczyłem na zdjęcia starszych przodków, których zdjęć nie mam w swoim archiwum, ale lepsze to niż nic. Poszukiwani przeze mnie byli mieszkańcami Warszawy, Skierniewic oraz obecnego powiatu pruszkowskiego.

Dodam, że koszt na rzecz archiwum wyniósł mnie 33 zł
Pozdrawiam,
Kuba
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sidor »

Ja czekam od roku i nic. Czy jest jakiś druk tego wniosku, który wysyłacie pocztą?
Pozdrawiam
Ula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”