Archiwum i Muzeum Archidiecezjalne w Białymstoku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Za czasów mojego częstego, kilka lat temu, bywania w AA nie wykonywano na zamówienie klienta skanów metryk a tylko ksero. Nie wiem jak jest obecnie ,nie wykluczam że nadal tak jest. Proszę o to jednoznacznie zapytać w archiwum.
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Skany można otrzymać tylko dla ksiąg już zdigitalizowanych, które obejmują okres 1865-1890. Na digitalizację roku 1917 przyjdzie kilka dobrych lat poczekać.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
k_zuzanna

Sympatyk

Post autor: k_zuzanna »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, teraz już rozumiem o co chodzi.

Pozdrawiam,

Zuzanna K.
lukash325

Sympatyk

Post autor: lukash325 »

k_zuzanna pisze:
lukash325 pisze:
piotr_nojszewski pisze:Dzień dobry,
mam problem z kontaktem z Archiwum Archidiecezjalnym bo telefony martwe ale to chyba wynika ze zmian personalnych po wakacjach. Mam nadzieję, ze to stan przejściowy.
ja kontaktowałem się ostatnio przez maila aab@archibial.pl, odpowiedzi dostawałem całkiem szybko, raz musiałem poczekać kilka dni gdy było więcej zgłoszeń.
Dzień dobry,

Moje pytania to:
1. Czy według waszych doświadczeń jest możliwość otrzymania od Archiwum Archidieciezjalnym w Białymstoku metryk, świadectw, itd. internetowo poprzez zdjęcia/skany? Mieszkam za granicą i trochę niewygodne jest wysyłanie dokumentów na adresy rodziny...

myślę, że można poprosić o skan i wyjaśnić po prostu jaka jest sytuacja. Skoro Pani wcześniej zapłaciła to powinno to być inaczej odebrane.

Dodam, że ja dostałem raz list ze świadectwem chrztu a drugim razem skan za darmo, może trafiłem na czyjś dobry dzień, trudno powiedzieć :)
Łukasz
Parafie: Dłutów, Żuromin, Iława
k_zuzanna

Sympatyk

Post autor: k_zuzanna »

lukash325 pisze:
k_zuzanna pisze:
lukash325 pisze: ja kontaktowałem się ostatnio przez maila aab@archibial.pl, odpowiedzi dostawałem całkiem szybko, raz musiałem poczekać kilka dni gdy było więcej zgłoszeń.
Dzień dobry,

Moje pytania to:
1. Czy według waszych doświadczeń jest możliwość otrzymania od Archiwum Archidieciezjalnym w Białymstoku metryk, świadectw, itd. internetowo poprzez zdjęcia/skany? Mieszkam za granicą i trochę niewygodne jest wysyłanie dokumentów na adresy rodziny...

myślę, że można poprosić o skan i wyjaśnić po prostu jaka jest sytuacja. Skoro Pani wcześniej zapłaciła to powinno to być inaczej odebrane.

Dodam, że ja dostałem raz list ze świadectwem chrztu a drugim razem skan za darmo, może trafiłem na czyjś dobry dzień, trudno powiedzieć :)
Panie Łukaszu,

Dziękuję serdecznie za odpowiedź! To dał mi Pan teraz jakąś nadzieję :)

Pozdrawiam,

Zuzanna
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Dzień dobry

Wybiera się ktoś może do AMAB i znalazłby czas na przejrzenie 5 lat jednej parafii w poszukiwaniu jednego ślubu? (na 99% są skorowidze)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

W przyszłym lub kolejnym tygodniu będę w tym archiwum.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Danielu, dziękuję za odzew, napisze do Ciebie PW.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
HubertBuśko

Post autor: HubertBuśko »

Czy ktoś się wybiera do AA? Miałbym prośbę o przeszukanie 5 lat metryk małżeństw z Kalinówki Kościelnej. Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Będę tam kilkukrotnie w lutym.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Poprosiłem AA Białystok o skan metryki ślubu siostry ciotecznej mego ojca. Podałem rok, w którym wzięli ślub. Zauważyłem, że dla parafii Dojlidy ktoś zindeksował śluby do 1929 roku. Ponieważ kuzynka ojca (i moja) brała ślub w roku 1930 to podano, że „kopia papierowa” tej metryki kosztuje 70 zł. Odpisałem, że nie interesuje mnie kopia papierowa, bo mieszkam daleko od Kraju i chcę tylko skan. Wyjaśniono mi, że nie ma sprawy, wyślą mi skan tej papierowej kopii. Razem z kwerendą 120 zł. Domyślam się tylko, że śluby dla parafii Dojlidy nie są zeskanowane dla tego roku i stąd ta „papierowa kopia”. Jak tak pomyśleć to co to jest – zdjęcie czy też skan pojedynczej strony z księgi zaślubionych? Odmówiłem, bo uważam, że to nie jest fair. Jakie jest Wasze doświadczenie, jeżeli idzie o ich cenniki? Ja do tej pory płaciłem, za wiele skanów metryk po 10 zł.
Przemek Kisielewski
Kotnis_Dobromir
Nowicjusz

Re: Archiwum i Muzeum Archidiecezjalne w Białymstoku

Post autor: Kotnis_Dobromir »

Witam
Na forum znalazłem wpis, że w Archiwum Archidiecezjalnym (dział historyczny) znajdują się księgi parafii Choroszcz z XVIII wieku. Niestety, dokładnej daty metryk, których poszukuję nie znam (zakres 1780-1800) a Archiwum poinformowało, że nie prowadzi kwerend. Czy znalazłby się ktoś uprzejmy, kto bedąc w AA, przy okazji odszukał 2-4 metryki?

DK
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Re:

przeski pisze: śr 16 lip 2025, 19:27 Poprosiłem AA Białystok o skan metryki ślubu siostry ciotecznej mego ojca. Podałem rok, w którym wzięli ślub. Zauważyłem, że dla parafii Dojlidy ktoś zindeksował śluby do 1929 roku. Ponieważ kuzynka ojca (i moja) brała ślub w roku 1930 to podano, że „kopia papierowa” tej metryki kosztuje 70 zł. Odpisałem, że nie interesuje mnie kopia papierowa, bo mieszkam daleko od Kraju i chcę tylko skan. Wyjaśniono mi, że nie ma sprawy, wyślą mi skan tej papierowej kopii. Razem z kwerendą 120 zł. Domyślam się tylko, że śluby dla parafii Dojlidy nie są zeskanowane dla tego roku i stąd ta „papierowa kopia”. Jak tak pomyśleć to co to jest – zdjęcie czy też skan pojedynczej strony z księgi zaślubionych? Odmówiłem, bo uważam, że to nie jest fair. Jakie jest Wasze doświadczenie, jeżeli idzie o ich cenniki? Ja do tej pory płaciłem, za wiele skanów metryk po 10 zł.
Przemku, fair czy nie fair, w to nie wnikam. Rzeczywistość wygląda tak, że skanów bądź fotografii pojedynczych dokumentów z ksiąg się tam po prostu nie wykonuje i już. Zamiast tego, oferują wystawienie normalnego/urzędowego (wg przepisów prawa kanonicznego) świadectwa chrztu, sporządzonego w oparciu o zapisy w księgach. Takie świadectwo kosztuje 70 zł i jest to jedyna możliwość dotarcia do nie zeskanowanych metryk. W Archiwum prowadzona jest też digitalizacja zasobu, która odbywa się wg. własnego harmonogramu i z właściwą sobie szybkością - nie wnikam czy odpowiednią czy nie. Ja na pytanie o metryki jednej z podlaskich parafii z lat ok. 1920 otrzymałem odpowiedź że nie są zdigitalizowane a nawet nie są zaplanowane do digitalizacji w najbliższych latach. I tyle. Tak wygląda obecny stan rzeczy, wydaje mi się że trzeba korzystać z tego co jest łatwo i tanio dostępne, a zastanowić się nad rzeczami trudniej osiągalnymi. Kwestia "fair czy nie" nie wiem czy jest tu nawet właściwa, takie mają zasady i już, chyba ich nie zmienią. Ja korzystam z obu metod, tam gdzie są skany to zamawiam skany, a tam gdzie nie ma to świadectwa - jeśli bardzo mi na nich zależy (czyli nie dla wszystkich osób dla których bym chciał, a dla najważniejszych). I tak w porównaniu z tym co było można jeszcze 10 lat temu, to teraz jest super (skany, inwentarze na www itp.).

Uwaga ogólna, a'propos rzeczy które nam się nie podobają, zauważyłem nieładne zjawisko. Tu i ówdzie pojawiają się (nadal) informacje o pomocy w AA Białystok która wyceniana jest hmmm, dość srogo. Oczywiście, to czy ktoś się na nią zdecyduje czy tez nie, to jest każdego prywatna sprawa, mnie nic to tego. Ale ja kiedyś obniżyłem koszty wyciągnięcia informacji circa czterokrotnie - załatwiając sprawę bezpośrednio z AA, bo to co chciałem było zdigitalizowane (a opłata za kwerendę jest (wg. mnie) niewysoka). Czytajcie i sprawdzajcie, może są już skany i sprawę da się załatwić lepiej i taniej, tym bardziej że nie jest to już jakaś tajemna wiedza.
https://arch.apogelion.pl/eksponaty/met ... -i-pomocy/
pozdrawiam
Artur

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”