Warszawa, Parafia pod wezwaniem Św. Krzyża

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale spis z 1791 (patrz AGAD, nie parafia także cały zespół 99) czy jego opracowanie raczej nie pomoże przy ślubie z 1752...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
aga_fg

Sympatyk

Post autor: aga_fg »

Dzięki za podpowiedź.
W sumie jak poczytałam o zakresie danych w tych spisach, to chyba najbardziej przydatny byłby:
"Spis ludności Warszawy z 1792 r. przeprowadzony przez magistrat warszawski na polecenie Komisji Policji Obojga Narodów" - nie mogę tego znaleźć w AGAD.

Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Zdecydowanie jestem za ogólnodostępną wymianą informacji, więc kontynuacja tematu z korespondencji

Zgony 1831 ze Św. Krzyża

O ile wiem:

a. w APW jest zachowany fragment księgi Z 1831 (i tylko ten fragment), ale księgi w rękach nie miałem
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... =1831&kt=3

b. jest skorowidz (niezindeskowany), do sprawdzenia czy pokrywa całą księgę zgonów (chyba tak, ale to wyjdzie gdy ktoś spisze rok 1831 z tego skorowidza)
https://metryki.genealodzy.pl/?op=kt&ar ... 1826b&kt=3
zachęcam wo wypełnienia luki w indeksach tym co jest:) (skorowidz plus fragment księgi) o ile złoży się to do pełnego 1831

c. w parafii nie ma księgi obejmującej zgony z 1831 roku

d. z uwagi na epidemię i wojnę - można (należy) szukać w parafiach, w których były szpitale (epidemiczne) i w "szpitalnych zgonach". Np w Szpital Ujazdowski gromadził chorych.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Spotkałem następujące informacje w dostępnych publikacjach:
1. 1944 - dnia 7 lutego nad ranem żandarmeria zamknęła wszystkie ulice prowadzące do Domu Świętokrzyskiego. Misjonarzom zarzucono powielanie tajnych pism i mimo tego, że nic nie znaleziono, zostali aresztowani i przewiezieni na Pawiak (21 księży i braci). Dzięki interwencji biskupa Antoniego Szlagowskiego zwolniono z Pawiaka 6 Księży Misjonarzy i jednego brata zakonnego. Pozostałych wysłano do obozu Gross-Rosen koło Wrocławia gdzie 8 konfratrów zmarło
2. Na skutek interwencji ks . arcybiskupa Szlagowskiego pod koniec lutego i w pierwszych dniach marca 1944 r . zwolniono kilkunastu księży i braci , a resztę pod koniec kwietnia 1944 r . wysłano do obozu koncentracyjnego w Gross - Rosen.

Zastanawiam się czy w związku z powyższym między 7 a 20 lutego 1944 parafia św. Krzyża w ogóle działała ?
20 luty (to moja data graniczna). Próbuję ustalić czy w ogóle w tym okresie możliwe było zawarcie ślubu. Wiem, że księgi się nie zachowały. Może to moja nadinterpretacja, że aresztowano wszystkich księży (takiego sformułowania wprost nie znalazłem). Możliwe także, że jacyś księża zostali oddelegowani przez abp. do posługi w tej parafii.
Może ktoś ma jakąś wiedzę w tej kwestii lub podpowie jakieś bardzo szczegółowe opracowanie.
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

Wg info z: "Księga Pamiątkowa kościół Świętego krzyża w Warszawie w trzechsetną rocznicę konsekracji 1696-1996" s. 203 oprócz informacji z 7.02.1944, które wymieniłeś, jest też takie info: "W parafii pozostał jedynie Ks. Szkróbka, kierownik pralni Dzieci Marii z ul. Radnej."
------------
Pozdrawiam
Marcin
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Marcinie,
Bardzo Ci dziękuję. Czyli potencjalnie on mógł udzielić ślubu.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Pobłogosławić mógł każdy ksiądz, na terenie parafii było więcej kościołów niż jeden.
Nie wiem czy jakieś opracowanie jakoś specjalnie podchodzi do aktywności w tym okresie, raczej myślałbym o źródłach niż opracowaniach.
Brak ksiąg ASC nie oznacza braku dokumentów - odpisy z okresu "bez ksiąg" ze Św. Krzyża są "w obiegu", z lutego 1944 nie dysponuję, ale nie jest to chyba niemożliwe do odszukania.
Pytanie czy np gdybyś trafił na odpis aktów zgonu z okresu 7-20 lutego (tzn zgłoszenie w tych dniach) to świadczyłoby o możliwości zawarcia małżeństwa w parafii (a przecież niekoniecznie w kościele Św. Krzyża).
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

nie rozumiem sformułowania "odpisy z okresu bez ksiąg ze Św. Krzyża są w obiegu" ? gdzie w obiegu ?
Tzn. alegata do ślubów z 1944 ze św. Krzyża ?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Tzn istnieją odpisy (metryki, zaświadczenia) z nieistniejących ASCków z okresu okupacji.
Brak ksiąg nie zawsze oznacza brak jakiejkolwiek dokumentacji.
Pytania (np czy dowód na istnienie AZ z tego okresu przekładają Ci się na scenariusz "inne ASC też były sporządzane") pozostają:)

@ aneksy aneksy jako uzupełnienia/zastępcze są chyba tylko z 1941 (M z 1941 brak)
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Dzień dobry.

Czy chrzty z roku 1871 z tej parafii to gdzieś znajdę w wersji pełnej? (indeks znam). Nie widzę nigdzie skanów, ale może źle szukam... Widzę że Włodek Sroczyński pisał, że wszystko co było możliwe, zostało już sfotografowane i udostępnione... Czyli mam rozumieć, że w ogóle nie ma tej księgi? Bo z wpisów na początku wątku wynika, że była w parafii... Proszę o wskazówkę gdzie szukać skanow jeśli są, a jeśli nie ma skanów to czy ktoś coś wie o dostępności tych ksiąg w parafii? Lata których brakuje to 1869-1871. Dziękuję.
Ola W.
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Serotoninka

Sympatyk

Dziękuję Ci Elu bardzo. Te zapisy już widziałam. Ale nie ma tu chyba wszystkich chrztow. Numeracja jest dla mnie totalną zagadka, wiadomo dlaczego akty nie są ponumerowane po kolei, tylko tak jakby totalnie od czapy? Przyjmując z górką 45 aktów na skan i 29 skanów danych z roku 1771, daje to ok. 1300 zapisów. A pojawiają się numery nawet 2900+.

Wiadomo też, że w parafii tej chrzczonych było mnóstwo dzieci podrzucanych do Szpitala Dzieciątka Jezus, liczonych w tysiącach, a tu sprawdziłam losowo ok. 20 dzieci i wszystkie mają podanych rodziców i zróżnicowane adresy (ulice) ...

Lata 1868 i 1872 oraz wcześniejsze i pozniejsze na stronach AP są pisane standardowo po polsku i potem po rosyjsku, jako "Działo się..." itd. A tu jest łacina. Czy te polskie i rosyjskie księgi nie zachowały się i to co w linku to wszystko czym dysponujemy?

Pozdrawiqm
Ola W
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Olu, numery przed nazwą ulicy, to numery hipoteczne domów.
Wygląda na to, że księgi z 1871 roku brakuje.

Ela
Serotoninka

Sympatyk

Aaaa, no to wyjaśnia sprawę :) Dzięki :)
Ale i tak aktów jakby mało jak na tamte roczniki chyba. No i tych dzieci z SDJ nie widać... Tak jakby to były zapisy dotyczące pozostałych dzieci. Możliwe to?

https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... -niepelny/
A ten indeks? Od której księgi on może być? Z niego wynika, że blisko 3400 dzieci było w 1871... Może jednak warto udać się do parafii?

Pozdrawiam
Ola
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Tzn szukasz kogoś kto powie Ci co masz robić ?:) Kto powie co warto byś zrobiła dla publikacji dokumentów dotyczących urodzeń z terenu parafii Św. Krzyża z 1871 roku? A może i innych roczników?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”