"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Dwa niezrozumiałe słowa w polskim akcie

Post autor: marzanna62 »

Wydaje mi sie ze to nazwisko Dzuła ja odczytuje Maria Dzuła. Wywijas koło D u gory jest tylko ozdobnikie podobne sa w innych rubrykach np przy "Ewa". Nazwisko Dzuła wystepuje w identycznej formie w podkarpackim.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
sanrkon

Sympatyk

Post autor: sanrkon »

Witam,
proszę o pomoc, gdyż mam problem ze zinterpretowaniem poniższej daty miejsca zamieszkania z karty ewidencji ludności Poznania (dotyczy pojedynczej osoby urodzonej około roku 1855) z drugiej linijki poniższego obrazka.
Data w pierwszej linijce to 25 maj 1877.
http://oi63.tinypic.com/2gt408m.jpg
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Ja bym odczytała 8 grudnia 1877
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Bernaciak_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bernaciak_Łukasz »

Witam proszę o pomoc w odczycie miejsca urodzenia, zamieszkania - To Tomaszów bo odczytałem Adama Biernacika (Bernaciak)

Na początku jeden ze świadków do dziedzic dóbr..ale jakich ?

Ciekawi mnie ten majątek, wg. mnie tam chyba pisze Pionki, ale nie jestem pewien.

I miejsce urodzenia Adam Biernacika

Pionki ???

link akt 9

https://szukajwarchiwach.pl/58/149/0/1/ ... -acZcKUaNQ

____________-
Łukasz
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Ignacy Biernawski dziedzic dóbr Piekarki
Adam Biernawski urodzony we wsi Jedlni

Tak bym to odczytał
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
sanrkon

Sympatyk

Post autor: sanrkon »

@marzanna62 Dziękuję :) Faktycznie to chyba taka data.
Klaudia_Cz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Klaudia_Cz »

https://i.imgur.com/8JdQHhT.jpg
Akt nr 24 na samym dole. Nie mogę odczytać nazwiska panieńskiego matki panny młodej. Agnieszka z...? Joków, Jolków?
Pozdrawiam,
Klaudia Czarnecka 😉
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,

po sprawdzeniu w genetece Agnieszka ma na nazwisko Joniec vel Janiec
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 469&y=2081
i jeszcze
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =77&y=1115
pozdrawiam monika
looke

Sympatyk
Adept

Odszyfrowanie tekstu

Post autor: looke »

Mam prośbę, aby ktoś robił korektę tekstu. Ponieważ chcę aby był ładny tekst do mojej książki.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/dbf10f3f5789fab0

Nr. 21
Bramura

Działo się we wsi Płoniawach dnia dwudziestego dwudziestego czwartego października, tysiącznego osmsetnego pięćdziesiątego drugiego roku o godzinie pierwszej po południu. Wiadomo czynimy ze w przytomności świadków Szczypana? N................., lat siedemdziesiąt cztery, tudzież Stanisława Ku.........., lat czterdzieści dwa liczących, .......... ................. w Płoniawach zamieszkałych, ................. ................ na dniu dzisiejszym zawarli zostało Religijnie małżeństwa między Wojciechem Kamińskim
młodzianem, służącym w Santrzacie? zamieszkałym, lat dziewiętnaście mającym, synami? między Michała i Maryanny z ............ małżonków Kamieńkich, wyrobników z Santrzaki? w Santrzaru? urodzonym; a Panną Małgorzatą Dobrzakownę, lat dwadzieścia mającą, na Bramurze przy rodzicach zamieszkałą, córką Jóżefa i Maryanny z Grzybowkich? małżonków Dobrzaków, gospodarzy z Bramury, w Jancaku? urodzoną. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzie w dniach dwudziestym osmym września piątym ............ października dziesiątym, siódmnastym dwudziestym czwartym października roku bieżącego w parafii Płoniawkiej, jakoteż pozwoleni ustne obecnych aktowi małżeństwa Rady? ............ .......... i ojca .......... nastąpiło. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżeństwie nowi ....... umowy przedślubnej niezawarli. Akt ten stawającym i świadkom pisać nieumiejącym przeczytawszy, .......podpisaliśmy.

Sympatyk

Odszyfrowanie tekstu

Post autor: Lu_78 »

Działo się we wsi Płoniawach dnia dwudziestego dwudziestego czwartego października, tysiącznego osmsetnego pięćdziesiątego drugiego roku o godzinie pierwszej po południu. Wiadomo czynimy ze w przytomności świadków Szczypana Niesiodempskiego, lat siedemdziesiąt cztery, tudzież Stanisława Kuciejewskiego, lat czterdzieści dwa liczących, kościelny? w Płoniawach zamieszkałych, ................. ................ na dniu dzisiejszym zawarli zostało Religijnie małżeństwa między Wojciechem Kamińskim
młodzianem, służącym w Sątrzasce zamieszkałym, lat dziewiętnaście mającym, synem między Michała i Maryanny z Jaśkiewiczów małżonków Kamieńkich, wyrobników z Sątrzaski urodzonym; a Panną Małgorzatą Dobrzakownę, lat dwadzieścia mającą, na Bramurze przy rodzicach zamieszkałą, córką Jóżefa i Maryanny z Grzybowskich małżonków Dobrzaków, gospodarzy z Bramury, w Jaciążku urodzoną. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzie w dniach dwudziestym ósmym września piątym ... października dziesiątym, siódmnastym dwudziestym czwartym października roku bieżącego w parafii Płoniawkiej, jakoteż pozwoleni ustne obecnych aktowi małżeństwa Rady? ............ .......... i ojca .......... nastąpiło. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżeństwie nowi oświadczają, że umowy przedślubnej niezawarli. Akt ten stawającym i świadkom pisać nieumiejącym przeczytawszy, samemu ?podpisaliśmy

Lucyna
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Odszyfrowanie tekstu

Post autor: Grazyna_Gabi »

Działo się we wsi Płoniawach dnia dwudziestego dwudziestego czwartego października, tysiącznego osmsetnego pięćdziesiątego drugiego roku o godzinie pierwszej po południu. Wiadomo czynimy ze w przytomności świadków Szczypana Niesiodempskiego, lat siedemdziesiąt cztery, tudzież Stanisława Kuciejewskiego, lat czterdzieści dwa liczących, sług koscielnych w Płoniawach zamieszkałych, ......... .......... na dniu dzisiejszym zawarte zostało Religijnie małżeństwo między Wojciechem Kamińskim
młodzianem, służącym w Sątrzasce zamieszkałym, lat dziewiętnaście mającym, synem między Michała i Maryanny z Jaśkiewiczów małżonków Kamieńkich, wyrobników z Sątrzaski urodzonym; a Panną Małgorzatą Dobrzakownę, lat dwadzieścia mającą, na Bramurze przy rodzicach zamieszkałą, córką Jóżefa i Maryanny z Grzybowskich małżonków Dobrzaków, gospodarzy z Bramury, w Jaciążku urodzoną. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzie w dniach dwudziestym ósmym września piątym ... października dziesiątym, siódmnastym dwudziestym czwartym października roku bieżącego w parafii Płoniawkiej, jakoteż pozwoleni ustne obecnych aktowi małżeństwa Rady familijnej Mlodego i ojca panny nastąpiło. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, że umowy przedślubnej niezawarli. Akt ten stawającym i świadkom pisać nieumiejącym przeczytawszy, sami podpisaliśmy.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

sług koscielnych w Płoniawach zamieszkałych, niekrewnych nowożeńców; na dniu dzisiejszym
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
looke

Sympatyk
Adept

Post autor: looke »

Prośba o korektę tekstu:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/01cbc65db304ff85

Nr. 131.

Płoniawy

Działo się we wsi Płoniawach dnia dwudziestego ósmego września dziesiątego października tysiącznego osmsetnego pięćdziesiątego siódmego roku o godzinie jedenastej przed południem. Stawił się Wojciech Kamiński, morgownik w Płoniawach zamieszkały, lat dwadzieścia sześć mający, w obecności Stanisława Krolik.... ...., lat pięćdziesiąt, tudzież Jana Knolik.... ....., lat trzydzieści ..........., morgowników w Płoniawach i zamieszkałych, i okazał Nam dziecię płci żeńskiej, urodzone w Płoniawach dnia dwudziestego czwartego września, szóstego października roku bieżącego o godzinie jedenastej w nocy, z jego małżonki Małgorzaty z Dobrzaków, lat dwadzieścia cztery mający; Dziecięciu temu na Chrzcie świętym tym w dniu dzisiejszym odbytym, nadane zostało Imię Jadwiga, a rodzicami jej chrzestnymi byli Ksiądz?.......... ........... Agnieszka Kalupnia? akt ten stawającemu i świadkom pisać nieumiejącym przeczytawszy, sami podpisaliśmy.

Jestem wdzięczny za pomoc

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Stanisława Krolikowskiego .... Jana Krolikowskiego ....liczących .... Tyburcy Morawski
Radek
GZZuk

Sympatyk

Post autor: GZZuk »

Moim zdaniem jest tak:
Stanisława Królikowskiego.(..) tudzież Jana Królikowskiego, lat tzrydzieści mających.(.....) jej chrzestnymi byli Ksiądz Tyburcy Morczewski (?.) tudzież Agnieszka Kalupnina / Kalupicha
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”