co jest na miejscu tych kropek ? Co to może oznaczać dla aktu z 1850 roku, inne osoby w aktach z tego samego zbioru nie mają nic przed imieniem. W następnych zdaniach napisane jest, że osoba ta jest "Gorzelniczym", zaś przed małżonką (jest to akt urodzenia) jest literka " W: "
Jak to rozumieć ? Jak mówię, na pierwszy rzut oka pozostałe akta nie mają tego znaku.
Lepiej wstawiać cały akt, lub link do aktu.
Tutaj chodzi prawdopodobnie o skrót słowa- tytułu: Wielmożny
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Kamiński_Janusz pisze:Lepiej wstawiać cały akt, lub link do aktu.
Tutaj chodzi prawdopodobnie o skrót słowa- tytułu: Wielmożny
Dziękuję, dlaczego osoby stawiające się z sąsiadujących aktów nie posiadają takiego tytułu ? Wszakże "Gorzelniczy" nie był chyba jakąś prestiżową funkcją ?
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Udało mi się odczytać:
Działo się w osadzie Służewo dnia 23 stycznia 1865 o godzinie 12 w południe. […] światków Marcelego […] H[…] lat 65 stolarza i Marcelego […] lat 35 szewca obydwóch w Służewie zamieszkałych . Na Dniu Dzisiejszym zawarto […] religijne małżeństwo miedzy Janem Nowakiem […] wyrobnikiem urodzonym we Wsi Ujma Wielka w […] synem Franciszka i Marianny z […] małżonków Nowaków […] w Ujmie Wielkiej zamieszkałych lat 21 mającym w Ujmie Wielkie z […] Anna Lewandowską Panna urodzoną w […] wyrobnicą córką […] i Katarzyny z […] małżonków Lewandowskich już […] lat[...] mająca w […] .Małżeństwo to poprzedziło trzy zapowiedzi […]
Ja bym to tak odczytał:
Działo się w Mieście Służewie dnia 23 stycznia 1865 o godzinie 12 w południe. Wiadomo czynimy iż w przytomności światków Marcelego Hermanowskiego lat 65 stolarza i Marcelego Dorsz?? lat 35 szewca obydwóch w Służewie zamieszkałych . Na Dniu Dzisiejszym zawarto zostało religijne małżeństwo miedzy Janem Nowakiem młodzianem wyrobnikiem urodzonym we Wsi Ujma Wielka w Powiecie Włocławskim synem Franciszka i Marianny z Przybyszów małżonków Nowaków komorników w Ujmie Wielkiej zamieszkałych lat 21 mającym w Ujmie Wielkiej zamieszkałym a Anna Lewandowską Panna urodzoną w Starowiejskich Rudunkach wyrobnicą córką Andrzeja i Katarzyny z Wiśniewskich małżonków Lewandowskich już nieżyjących lat 18 mająca w Starowiejskich Rudunkach zamieszkałą .Małżeństwo to poprzedziło trzy zapowiedzi na dniu 8, 15 i 22 stycznia r. b. ..
Zapowiedzi w kościele tutejszym i Swiniarzewskim.
Nie zawarto umowy przedślubnej.
Obrzędu dopełnił Ksiądz Ludwik Chmieliński
Stawający i świadkowie niepiśmienni.
Dzień Dobry,
poproszę o pomoc w odszyfrowaniu nazwiska panieńskiego matki panny młodej
wg mnie to Irwag lub Irwog (dziwne nazwisko, nie spotkałam się do tej pory z takim)
akt nr 6
link do szwa: https://szukajwarchiwach.pl/35/1959/0/1 ... hG2DvH_-0w
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam serdecznie
Marta