Franciszek Xawery Dunikowski

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

A ja jestem bardzo zadowolona, że dyskusja trochę się rozszerzyła. Ale cały czas dotyczy Xawerego Dunikowskiego i jego rodziny. Więc cały czas jest w temacie. Gdyby nie to fortunne rozszerzenie, nie dowiedziałabym się wielu ciekawych rzeczy, z wielką stratą dla mnie.
Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Dziękuję Koleżankom za słowa uznania, ale nie mam, aż takiej wiedzy genealogicznej jak niektórzy z tutejszych bywalców, którzy na pewno mogliby ustalać cuda, ale z jakiś powodów udzielają nieistotnych lub zdawkowych wypowiedzi, które mają chyba na celu tzw. bicie piany. Może to chodzi też o konkretność, a nie o byle jakoś charakteru?!
Jeżeli są tu osoby, które mają dostęp do metryki zgonu Michała Dunikowskiego, który zmarł w 1824 roku w Kokuszce, parafia Piwniczna, to fajnie by było, żeby podały zawarte w tej metryce dane. Może w ten sposób poznamy kolejne pokolenia w drzewie Franciszka Ksawerego Dunikowskiego?

Szukając wcześniej korzeni mojego 3xpradziadka Wawrzyńca Odrowąż-Pieniążka, doszedłem do parafii Limanowa, gdzie właścicielami cząstkowymi okolicznych włości byli też Dunikowscy. Z obecnych ustaleń wynika, że rodzina rzeźbiarza musiała być w 2 połowie XVIII wieku powiązana z Dunikowskimi limanowskimi.

Robert
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Plotki i legendy.

Genealogię Dunikowskich dość szczegółowo wykłada Boniecki. Wybrane, dostępne metrykalia wydają się potwierdzać to opracowanie. Przodkowie Ksawerego są chyba znani. Inne drzewo Dunikowskich, pokłosie rodzinnych badań ród Dunikowskich publikuje np. tu: http://62.121.141.207/targets/index_DrzewaRodowe.html
Co do miejsca przyjścia na świat Ksawerego jest pewien bałagan informacyjny i wynikające z niego liczne błędne wiadomości.
Kluczowe wydają się tu być Dalewice (par. Niegardów) a konkretnie tamtejszy dwór. Majątek ten bodaj w roku 1875 kupił Wincenty Dunikowski sporo starszy (o ca 24 lata) kuzyn (3 st. kan.) Mieczysława tj ojca Ksawerego.
W archiwum domowym mam zapiski dotyczące Dalewic (maj. ten był w rękach rodziny w latach 1887-1945):
" W XIXw Dalewice często zmieniały właścicieli. Jakiś czas mieli je Chomentowscy, a w końcu XIXw Dunikowscy, krewni rzeźbiarza Ksawerego. Wprawdzie Encyklopedia jako miejsce urodzenia Ksawerego podaje Kraków, ale tradycja ustna przekazuje, że urodził się on w Dalewicach, w pokoju sklepionym. Wiadomo, że Dunikowski przyjeżdżał do Dalewic z Julianem Fałatem, który na jego życzenie malował dwór.".
Inne opracowania wspominają, że Ksawery w dworze dalewickim spędził dzieciństwo.
Prawdopodobnie rodzice Ksawerego mieszkali w 1875 w Krakowie gdzie w kościele Mariackim rok wcześniej wzięli ślub. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że bywali u starszego i dobrze prosperującego kuzynostwa w nieodległych Dalewicach. Może faktycznie Ksawery przyszedł tam na świat albo w trakcie odwiedzin lub świąt (jeśli urodził się 24 grudnia) albo jego matka z premedytacją, na poród, wyjechała z Krakowa do dalewickiego dworu.
Z tego co mi wiadomo to były próby poszukiwania metryki jego chrztu w księgach kościoła niegardowskiego ale okazały się bezskuteczne. Ksawery mógł więc zostać ochrzczony w Krakowie. W której parafii trudno zgadnąć, może w Mariackiej gdzie jego rodzice brali ślub. Niestety z roku 1875 i 6 księgi te nie są jeszcze upublicznione online w otwartym dostępie.
Dalewice w rękach Dunikowskich były do roku 1887. Ksawery mógł więc tam bywać do swoich ca 12 urodzin.
Odwiedziny Dalewic z Fałatem jeśli faktycznie miały miejsce to prawdopodobnie na przełomie XIX i XX wieku gdy Ksawery studiował w Krakowie na uczelni której chyba w tym czasie rektorem był Fałat. W tych latach dalewickie dobra były już jednak w rękach rodziny Korulskich. Te wizyty nie miały więc już charakteru rodzinnego.

Pozdrawiam
Hubert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 808d5474a7
nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że niesie dodatkowe informacje - do bezpośrednich ( :) potomków Romualda

i dalszych, niebezpośrednich i nie wszystkich, ale ...
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... dc9a083b51

27 XI to chyba inny Franciszek , w innym miejscu, z innych rodziców i w 1874..może jakaś zbitka powstała dopasowaniem na siłę
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Robert_Kostecki

Sympatyk

Drzewo ma korzenie i koronę, w której skład wchodzą konary i gałęzie. Na tej zasadzie buduje się też drzewa genealogiczne. :-)

Powtórzę: "Jeżeli są tu osoby, które mają dostęp do metryki zgonu Michała Dunikowskiego, który zmarł w 1824 roku w Kokuszce, parafia Piwniczna, to fajnie by było, żeby podały zawarte w tej metryce dane."

Robert
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Franciszek Xawery Dunikowski

Post autor: Bea »

@Martagieks - dziękuję za artykuł. Bardzo ciekawy.
Szczerze mówiąc, straciłam zainteresowanie postacią Dunikowskiego. Jego prace do mnie nie przemawiają (ani rzeźba, ani malarstwo), a i człowiek ... taki sobie. Natomiast Sara Lipska - duuużo ciekawsza postać. Antoni Cierplikowski również.

Sroczyński_Włodzimierz pisze:
Bea pisze:.... Dziś byłam w warszawskiej Królikarni na wystawie jego obrazów. Po powrocie zainteresowałam się.."

A gdyby kogoś wystawa - już w głównej siedzibie Muzeum Narodowego - prac Witkacego natchnęła do podobnych badań rodziny, to z chęcią poczytam i może coś uzupełnimy. W innym wątku, niekoniecznie metrykami czy bezźródłowymi informacjami;)

BTW, w ten weekend jest bezpłatne zwiedzanie Galerii Stałych oraz kończącej się wystawy "Stan rzeczy". Wybieram się :wink:
Ale do Witkacego nie zajrzę - mimo, że to unikatowa wystawa zbierająca aż 500 prac artysty. Byłam w jego muzeum w Słupsku i na razie mi wystarczy. Nastawiam się na Faras, pewnie tradycyjnie zajrzę też do Canaletta, Malczewskiego i Matejki.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Robert_Kostecki

Sympatyk

Ale, żeś Beatko skwitowała trud kilku genealogów. ;-) Jednak, to nie oznacza, że musi nastąpić koniec kwerendy. Wykorzystując dane ze zindeksowanych metryk zamieszczonych na FS i w Genetece, możemy teraz przodków Franciszka Ksawerego Dunikowskiego jednoznacznie powiązać z Dunikowskimi wyszczególnionymi w herbarzu Adama hr. Bonieckiego. I tak: Franciszek Dunikowski, dziedzic Białowody, stolnik owrucki (1750) z Zarembianką miał syna Antoniego (zm. 1797 Stopnice), który poślubił Ewę Korzeniowską. Mieli oni pięciu synów, wśród nich Michała (ur. 1755 Dukla - zm. 1824 Kokuszka). Michał Dunikowski 1 v. Róża Stojowska, 2 v. Estera Olszewska, z drugiego małżeństwa miał syna Romualda, a ten z Marianny Włodkowskiej miał syna Mieczysława Romana Wincentego, który był ojcem rzeźbiarza.
Po mieczu informacje raczej zgadzają się, z tym, że Boniecki raz przypisuje Pantaleona Dunikowskiego (ur. 1776 Konary - zm. 1843), męża Ludwiki Dunikowskiej, jako syna Wincentego i Cecylii Piątkowskiej, a innym razem jako syna Józefa. Wincenty i Józef byli braćmi ww. Michała Dunikowskiego.
Natomiast, warto wyjaśnić rozbieżności w tożsamości żon Dunikowskich z opisanych pokoleń, bo czy Izabella Levason (Levanson), to Izabella hr. Lovacon, a Estera Olszewska, to Estera Norbek (Nobek). Pomylili się: Boniecki - indeksujący dla FS i Geneteki, czy ksiądz dobrodziej?

Robert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

w genetece są indeksy nie metryki
a czy się "pomylili" (czemu mam być jedna i tylko jedna interpretacja?) to sprawdzisz oglądając kopie dokumentów nie indeksy
Robert_Kostecki

Sympatyk

Biografia osobnicza uszczuplona o elementy genealogiczne. To forum chyba nie jest odpowiednim miejscem na rozwijanie wątków poza genealogicznych. Mnie cały czas brakuje merytorycznego włączania się ekspertów amatorów w zadany temat. Zauważam już od lat, że strony rosną z wpisami "o czymś tam". Akurat ten wydaje się być neutralny (chociaż pewnie bliscy krewni rzeźbiarza jeszcze żyją) i można było go merytorycznie uzupełniać. Dwa razy grzecznie prosiłem o treść metryki zgonu Michała Dunikowskiego z 1824 roku z Piwnicznej oraz poddałem temat rozbieżności w nazwiskach żon Dunikowskich licząc, że podchwycą to odwiedzający forum i stanie się z tego konkretny przyczynek. I, co? ... Akurat Dunikowskich się "omawia", a Tusków się cenzuruje zgodnie z poprawnością polityczną.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Ależ Ty podając w tym wątku informacje nawet ich źródeł nie podałeś:)
Ja tam widzę, ze chęć włączenia się była, ukoronowana efektem (AU syna). A że Tobie nie dano kopii metryki? Może nie tylko metrykami wypełniona jest genealogia? Hę?
Dla mnie tematem najistotniejszym jest to, że w obiegu (popularnym) pozostają sterty nieprawdziwych, nieudokumentowanych informacji lub taki opartych na cyt. jak "Wysokie obcasy". A pozyskanie i popularyzacja już znanych - jak widać nie jest bardzo trudna.
I dla pokazania, że można i należy podawać źródła, że można i należy je publikować, że można i należy uczyć się z nich korzystać - jest przede wszystkim ten serwis.
btw: ktoś cenzuruje Tusków tu na forum? serio?
Czy to zarzut wyssany z palca podobnie do "informacji" jedyne dziecko? Oparty na tym ktoś coś gdzieś chlapnął i mamy uznać za prawdę bo tak i już?
matdun
Nowicjusz

Post autor: matdun »

Tu masz drzewo Franciszka Ksawerego Aleksandra Habdank Dunikowskiego, ochrzczonego w Bazylice Mariackiej w Krakowie 20.06.1876. Niestety nie mam metryki, aczkolwiek podobno urodził się 29 a nie 24 listopada. Jak ktoś ma metrykę chrztu, będę wdzięczny za kontakt.

http://genealogia.dunikowscy.pl/pages/DrzewaRodowe.html

lub:

https://www.myheritage.pl/site-family-t ... =740370181

A tu o jego kochankach i dzieciach: https://niezlasztuka.net/o-sztuce/sara- ... jB5rUAFA6A
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”