Nie chciałbym naruszać regulaminu forum, pisząc "nie na temat wątku" - ale oczywiście postaram się pomóc, więc będzie króciutko:
Najprościej zrobić to tak:
1) umieść obraz na jakimś serwerze hostingowym (w tym przypadku był akurat "fotosik"),
2) następnie skopiuj z niego wybrany adres (który podpowiada Ci ten serwer w zakresie możliwych opcji opublikowania wybranego obrazu),
3) przed publikacją sprawdź na podglądzie, czy wygląd całego postu odpowiada Twoim oczekiwaniom.
W razie dodatkowych pytań pisz na PW, a ten wątek niech pozostanie "o dublach".
Obydwaj panowie Wierzbiccy mają to samo imię, datę i miejsce urodzenia - Kraków.
Indeks wykonano z księgi przechowywanej w AGAD. Wśród ksiąg dotyczących Gródka Jagiellońskiego jest tylko jedna księga urodzeń zawierająca rok 1839:
W tytule księgi nie ma ani Krakowa ani Krakowca, więc żadna z tych nazw nie powinna znaleźć się w genetece w kolumnie "miejscowość". Należało tam umieścić odpowiednią nazwę z tytułu księgi. Jeżeli Walerian Wierzbicki rzeczywiście urodził się w Krakowie, to powinno się to znaleźć w uwagach. Szkoda, że w indeksie nie ma linku do księgi i numeru skanu, a jeszcze lepiej linku do strony. Ułatwiłoby to sprawdzenie, czy to rzeczywiście duble.
Może autor indeksu rozwieje wątpliwości?
Czyli nie wiemy z której księgi/ ksiąg konkretnie (zespół, sygnatura jednostki), gdzie przechowywanej są indeksy - tak?
Nie odnalazłeś księgi w zasobie AGAD, dobrze rozumiem?
Chyba nie jest największym problemem ilość rekordów (vide tytuł wątku "duble"), a ich jakość/poprawność
wątpliwości budzi rok, zastrzeżenia precyzja identyfikacji zbioru/księgi, a nawet przechowawcy
to ze są dwa to mały pikuś w porównaniu z powyższym. Gdyby był jeden , to podstawowe problemy byłyby te same - tj indeks w małym stopniu pomagałby w odnalezieniu zapisu w księdze.
Zapisu nie widzę, nie wiem z jakiej księgi pochodzi - ani informacja podana przez Ciebie, ani ta z indeksu.
Indeks kieruje niedokładnie (ogólnie do AGAD) i być może nieprawidłowo (do 1839). Być może dlatego, że nie jestem pewny czy w którejś księdze przechowywanej w AGAD nie ma zapisu z 1839.
To chciałem przekazać poprzednim postem.
A czy są dwa zapisy (np jeden w wypisach)? Dyskusja nie rozstrzygnęła:) Ja zawiesiłem się na "gdzie jest jeden":) Do drugiego hoho:)
Kontaktowałem się z autorem, indeks pochodzi z księgi na FS, link wcześniej podałem.
Nie potrafił jednak powiedzieć, dlaczego zapis podany jest podwójnie.
Nie ma takiego bytu "księga z FS". Wydawało mi się, że to ustaliliśmy:)
Rozumiem, że są jakieś kopie na FS - nie wiadomo czego konkretnie, a coś skłania do myślenia, że z zasobu AGAD,
Link do miejsc, które nie są ogólnie dostępne niewiele mi pomoże.
Jak rozumiem domysły poprzednie wyrażone - potwierdzasz - nie wiesz/nie dasz rady zidentyfikować księgi z której pochodzi indeks.
Jeśli indeks miał dotyczyć zapisu z podlinkowanej powyżej księgi (k.11v)- to jest błędny, nieprawidłowy.
I jak wyżej - najmniejszy problem w tym, że "podwójny";)