Haniu
Wklejam tu komentarz, który kiedyś napisałem na tym forum w innym wątku.
''A ja miałem taki przypadek - wiedziałem, że mój krewny urodził się w październiku 1915 roku w Warszawie. Natomiast jeśli chodzi o jego akt urodzenia to został on wypisany dopiero w kwietniu 1916 roku w Grodzisku Maz. Dodam, że jego rodzice pochodzili z Warszawy. W akcie jako miejsce jego urodzenia wpisano Warszawa. Nigdy bym nie wpadł na to aby szukać tego aktu w kościele w Grodzisku Maz. i w dodatku pod innym rocznikiem niż był urodzony. Tylko przez przypadek go odnalazłem''
Tak więc jak widzisz genealogia naprawdę jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz na co natrafisz:)
Mam nadzieję, że w końcu znajdziesz to czego szukasz, pozdrawiam, Tadeusz.
Konrad Czesław z Warszawy - prośba o pomoc
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
- Krystyna.waw

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
haniakowalczyk52

Witajcie,
już nie wiem co robić. AP w Warszawie wskazało, iż nie posiada ksiąg meldunkowych, spisów mieszkańców lub innych pomocnych dokumentów dot. ul Zielnej w Warszawie.
USC wskazał ponownie, iż nie posiadają aktu urodzenia Czesława.
Pozostawiłam temat aktu urodzenia Czesława i szukałamm informacji o jego rodzicach: Franciszek Konrad oraz Paulina Neska.
Sprawdziłam geneteke, familysearch itd.
Nigdzie niestety nie mogę znaleźć żadnego urodzenia lub aktu ślubu na parę Franciszka i Pauliny.
Już nie wiem co robić...
Ostatni trop jaki mam to fakt, że Czesław Konrad uczył się w liceum mat-fiz im St. Żeromskiego w Warszawie.
Niestety nie udało mi się odnaleźć tej szkoły lub jej akt.
Hania
już nie wiem co robić. AP w Warszawie wskazało, iż nie posiada ksiąg meldunkowych, spisów mieszkańców lub innych pomocnych dokumentów dot. ul Zielnej w Warszawie.
USC wskazał ponownie, iż nie posiadają aktu urodzenia Czesława.
Pozostawiłam temat aktu urodzenia Czesława i szukałamm informacji o jego rodzicach: Franciszek Konrad oraz Paulina Neska.
Sprawdziłam geneteke, familysearch itd.
Nigdzie niestety nie mogę znaleźć żadnego urodzenia lub aktu ślubu na parę Franciszka i Pauliny.
Już nie wiem co robić...
Ostatni trop jaki mam to fakt, że Czesław Konrad uczył się w liceum mat-fiz im St. Żeromskiego w Warszawie.
Niestety nie udało mi się odnaleźć tej szkoły lub jej akt.
Hania
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Jeśli nie znalazłaś informacji o międzywojennym liceum/gimnazjum (np nie ma wśród innych), to może to jest jakaś wskazówka.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Kosciuk_Joanna

A co już sprawdzono jeżeli chodzi podpowiedzi w tym wątku?
Liceum imienia Żeromskiego powstało w latach 50-tych z tego co pamiętam.
Które techniczne szkoły wyższe sprawdzono, jeżeli chodzi o nauczanie w kierunku chemii? Czy sprawdzono chociażby tą, pierwszą z brzegu: Państwowa Szkoła Chemiczno-Przemysłowa w Warszawie?
Czy sprawdzono książki telefoniczne pod kątem występowania nazwiska Konrad na ulicy Zielnej?
Czy sprawdzono historię kamienicy przy ulicy Zielnej i wspomnienie jej mieszkańców?
pozdrawiam
Joanna
Liceum imienia Żeromskiego powstało w latach 50-tych z tego co pamiętam.
Które techniczne szkoły wyższe sprawdzono, jeżeli chodzi o nauczanie w kierunku chemii? Czy sprawdzono chociażby tą, pierwszą z brzegu: Państwowa Szkoła Chemiczno-Przemysłowa w Warszawie?
Czy sprawdzono książki telefoniczne pod kątem występowania nazwiska Konrad na ulicy Zielnej?
Czy sprawdzono historię kamienicy przy ulicy Zielnej i wspomnienie jej mieszkańców?
pozdrawiam
Joanna