Mapa parafii - forgen - brawo!

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Deklarację nawiązania współpracy złozyłem w poście na Forgenie. Pozostała bez odpowiedzi. Wszystko jest jasne. Jednocześnie postawiłem tam dwa zasadnicze pytania i czuję przez skórę, że sprawdzi się czarny scenariusz. Za bardzo jesteśmy wewnętrznie skłóceni. Co pewien czas widzimy „lokalne wojenki” zamiast jednoczenia się dla wspólnych celów. Wicy zrobił łódzkie, za jakiś czas ja zrobię obszar pomorski. Może ktoś zrobi coś jeszcze ale w każdym przypadku będą to odrębne mapy, a użytkownik będzie musiał uczyć się obsługiwania każdej z nich o ile będzie miał takie potrzeby.

Nie widzisz mocnych argumentów za wielostopniowym przechodzeniem od mapy do miejsca gdzie jest informacja o zespole. A zdecydowana oszczędność czasu to mało? Z każdym systemem trzeba się zapoznać. Potem już jest łatwo. Można nie robić nic i mozolnie szukać tych zespołów po bazach, a w skarajnym przypadku owoce uzyskać po ok. 1,5 roku poszukiwań jak miało to miejsce w przypadku jednego z naszych kolegów, który nie jest już nowicjuszem.

Tworząc Genepedię dużą wagę przywiązuję do artykułów wstępnych dla poszczególnych kategorii i zwiazanych z nimi podkategorii lub stron. Jest to swoistego rodzaju blok pomocy, w którym wyjaśniam przyjęte zasady. Jako przykład niech posłużą przygotowane w zeszłym roku szablony do tłumaczenia aktów metrykalnych z j. łacińskiego. Jeżeli nie dasz sobie czasu, pominiesz i nie przeczytasz informacji zawartych w kategorii „Tłumaczenia” i kolejnych, a natychmiast przejdziesz do strony z szablonami do tłumaczenia aktów np. ślubów czy zgonów to czeka Cię droga przez mękę. Być może to moje złudzenie ale odnoszę wrażenie radykalnego spadku liczby próśb o tłumaczenia pomimo że prace nad tą kategorią nie zostały jeszcze zakończone.

Podobnie będzie się miała rzecz w odniesieniu do projektu(-ów) mapy. Jeżeli autorzy nie uzbroją ich w legendy wyjaśniające znaczenie przyjętej symboliki oraz nie dołączą bloku pomocy opisującego w najdrobniejszych szczegółach zasady posługiwania się nią, wiele osób nie odnajdzie szeregu informacji. Ten element trzeba podać „na tacy”.

Pozdrawiam

Janusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie widzę oszczędności czasu użytjownika a wręcz odwronie
musi się naklikać zanim przejdzie przez kolejne serwisy

wersja A: klikam w link dostępny w mapie i przenoszę się do serwisu z wyszukiwarką możesz obejrzeć na omawianej mapie (w przypadkach gdzie jest czego szukać

wersja B: muszę po drodze zaliczyć kilka stron -jest dłuższa...no trudno mi teraz tego dowodzić, ale więcej kroków to więcej czasu, mniejsza szansa na dotarciu do celu

oczywiście, że z każdym systemem można się zapoznać
tylko nie każdy przystępuje do badań przodków z założeniem, że poświęci kilakdziesiesiąt godzin na zapoznawanie się z systemem przechowywania i prezentaci danych w AP, w AD, w sersie X, Y, Z bo mu to potem się przyda
google mają sukces nie dlatego że prowadzą do najtrafniejszych wyników, ale dlatego, że nie musisz "przyzwyczajać się do sytemu wyszukiwania i prezentacji rezultatów"
fantastyczne projekty wyszukiwarek innych...poległy

pozdrawiam
serdecznie

chyba to wszystko..i nic przez 5 minut nie będę dopisywał:)
a serio -na razi emuszę wstrzymac się z wymianą opinii, bo trochę plików do publikacji z Radomia jest;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”