Nazwisko: Polkowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Re: Nazwisko: Polkowski

Post autor: Markowski_Maciej »

Wygląda na to, że teoretycznie jest Pani moją powinowatą.
Teoretycznie, bo na podstawie dokumentu z Archiwum Kaczanowskich, a który robił wywody dla heroldii.
Jak wiadomo, część z nich odbiegała od prawdy. Jednak w tym dokumencie nie udało mi się złapać na kłamstwie (jeszcze?).
Potomkowie Antoniego Polkowskiego.

Dokumenty od Kaczanowskiego pozwalają snuć hipotezy sięgające aż do 1511 roku.
Tomasz Wydra Polkowski Urodzony Rudnik

Wcześniej odnalezione dokumenty mojego przodka też zdają się potwierdzać, że Kaczanowski nie oszukuje:
Narewka gniazdem Polkowskich?.

Wspomniana przez Panią Góra, to Góra Kalwaria. Coś się tam zachowało.

Wpis jest dość stary.
Czy pojawiły się jakieś nowe informacje?
Od chwili, gdy w tym wątku pytałam o "mojego" Polkowskiego (post z 23.01.2013) udało mi się trochę wyjaśnić. Otóż Antoni Polkowski, a właściwie Tomasz Antoni Sebastian Polkowski był mężem Praksedy Magdaleny Serafiny Puchałówny - najstarszej córki mojej 4x prababci, Rozalii z Łochowskich I v. Puchałowej IIv. Orłowej. Antoni był synem Jana Polkowskiego i Heleny z Petrykowskich, urodził się w Górze (jeszcze nie wiem, w której), mieszkał w Warszawie i jest pochowany na Powązkach razem ze swoją żoną, która umarła prędzej i dla której umieścił na nagrobku bardzo ładną inskrypcję (" ILE TYLKO CNÓT SERCE KOBIETY OBJĄĆ MOŻE, TYLE ICH POSIADAŁA SPOCZYWAJĄCA TU W BOGU PRAXEDA Z PUCHAŁÓW POLKOWSKA + 1852 R. - MĄŻ ŻONIE"). Antoni Polkowski był spokrewniony z Chyliczkowskimi (Jan Piotr Paweł - członek Heroldii oraz jego syn, Jan Jerzy- ksiądz, powstaniec styczniowy, zesłaniec, dobry człowiek).
Zrobiło mi się coraz ciekawiej, szukam dalej.

Pozdrawiam -
Joanna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"coś" tj począwszy od
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... iaParafia/
chyba komplet, włącznie z chrztami 1700-1790 (do sprawdzenia)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”