Litwa - zasoby
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ksęgi metrykalne na Litwie on-line
Witam !
Panie Pawle.
Proszę mi podpowiedzieć ,jak mam znaleźć spis metrykalne z parafii Dziwieniszki?
Za okazaną pomoc z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam
Wanda
Panie Pawle.
Proszę mi podpowiedzieć ,jak mam znaleźć spis metrykalne z parafii Dziwieniszki?
Za okazaną pomoc z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam
Wanda
Wando, jeżeli nie ma tej parafii wymienionej na liście w Bibliotece Kresowej, o której wspomiał Paweł to znaczy, że nie jest jeszcze opracowana czyli zdygitalizowana. W Warszawie w Centrum Mormonów możesz wypożyczyć 3 mikrofilmy dla Dziwieniszek. Co oni mają na mikrofilmach możesz sprawdzić tutaj: http://www.familysearch.org/Eng/Library ... t_fhlc.asp
Kliknij na "Palce search" i wpisz nazwę parafii.
Przemek
Kliknij na "Palce search" i wpisz nazwę parafii.
Przemek
Witaj!
Przemku dziękuję za tak szybką odpowiedź na mój post.
Skorzystałam z Twojej pomocy i korzystająć z Twojej podpowiedzi sprawdziłam,że są mikrofilmy metrykalne z 1802-1841.
Napisałam również do instytucji w Dziewieniszkach -zobaczę jaką otrzymam odpowiedź .
Póżniej spróbuję ściągnąć te mikrofilmy do najbliższego AP.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Wanda
Przemku dziękuję za tak szybką odpowiedź na mój post.
Skorzystałam z Twojej pomocy i korzystająć z Twojej podpowiedzi sprawdziłam,że są mikrofilmy metrykalne z 1802-1841.
Napisałam również do instytucji w Dziewieniszkach -zobaczę jaką otrzymam odpowiedź .
Póżniej spróbuję ściągnąć te mikrofilmy do najbliższego AP.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Wanda
-
Pawel_Jurewicz

Jeszcze jakby Rafał dodał jak się zarejestrować po litewsku to byłoby super. Na razie na wszelki wypadek zamówiłem sobie słownik litewski ( choć zdecydowanie wolałbym chłodnik litewski).
I jeszcze jedno pytanko przy okazji, ktoś może wie jak wygląda zawartość fondu 341 w Archiwum Historycznym Litwy , mam dość umotywowane podejrzenie, że sporo teczek dokumentów szlacheckich z Deputacji Szlachty Mińskiej znajduje sieę nie w Mińsku a właśnie w Wilnie.
Pozdrawiam
Paweł J.
I jeszcze jedno pytanko przy okazji, ktoś może wie jak wygląda zawartość fondu 341 w Archiwum Historycznym Litwy , mam dość umotywowane podejrzenie, że sporo teczek dokumentów szlacheckich z Deputacji Szlachty Mińskiej znajduje sieę nie w Mińsku a właśnie w Wilnie.
Pozdrawiam
Paweł J.
http://wadowscypietrzkiewicze.republika ... riusz.html nie wiem jak minskiej ale tu jest pare zrodel - moze sie przyda
Gdzie można sprawdzić, co zostało już sfotografowane w PAH w Wilnie?przeski pisze:Mormoni dotarli do Państwowego Archiwum Historycznego w Wilnie.
Szukam ksiąg z Parafii Hoża (dekanat grodzieński) sprzed 1865. Na Familysearch Mormoni mają księgi (sfotografowane w Grodnie i w PAH w Wilnie), ale urodzenia kończą się na roku 1853, a ja szukam ok. 1858.
https://familysearch.org/eng/library/fh ... al+books++
Dzięki informacji znalezionej tu na forum (od kolegi Rafała) wiem, że te lata są w Państwowym Archiwum Historycznym w Wilnie.
Jak sprawdzić, czy te lata zostały już / będą sfotografowane przez Mormonów?
(Parafia Hoża, dekanat grodzieński, ok. 1858)
Kasia
Witam
Niestety pierwsze wieści nie będą krzepiące. Mormoni już chyba (od dawna) nie fotografują/mikrofilmują, więc jeśli nie mają to nie będą mieć - coś takiego kiedyś, gdzieś słyszałem. Lepiej obeznani pewnie zweryfikują czy to prawda i obszerniej zreferują temat.
Niestety pierwsze wieści nie będą krzepiące. Mormoni już chyba (od dawna) nie fotografują/mikrofilmują, więc jeśli nie mają to nie będą mieć - coś takiego kiedyś, gdzieś słyszałem. Lepiej obeznani pewnie zweryfikują czy to prawda i obszerniej zreferują temat.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Pawel_Jurewicz

-
Pawel_Jurewicz

Można powiedzieć że tylko te w poście http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 651#164651 , tak na prawdę to moim kryterium nie były parafie (szukałem czego innego/inaczej) a to wyszło przy okazji. Generalnie - chciałem zasygnalizować że są nowe (?) materiały, wykraczające poza "utarte" spisy itd. - czyli że warto szukać (i ew. podzielić się sposobami wyszukiwania z innymi).
Listę materiałów z parafiami z publikacji w 2012 można teoretycznie zrobić, ale będzie ona ścisła tylko przez określony czas - na epaveldas cały czas pojawiają się nowe rzeczy, więc takową trzba by co jakiś czas uaktualniać. To już chyba lepiej wyszukiwać w dowolnym momencie - albo po nazwie parafii (choćby z podlinkowanego spisu spisu, ale czasem dostępne są też parafie/miejscowości których w nim nie ma), albo tematycznie (po frazach dot. nazwy tego czego szukamy - spisy, egzaminy, inwentarze itp. itd.)
Listę materiałów z parafiami z publikacji w 2012 można teoretycznie zrobić, ale będzie ona ścisła tylko przez określony czas - na epaveldas cały czas pojawiają się nowe rzeczy, więc takową trzba by co jakiś czas uaktualniać. To już chyba lepiej wyszukiwać w dowolnym momencie - albo po nazwie parafii (choćby z podlinkowanego spisu spisu, ale czasem dostępne są też parafie/miejscowości których w nim nie ma), albo tematycznie (po frazach dot. nazwy tego czego szukamy - spisy, egzaminy, inwentarze itp. itd.)
pozdrawiam
Artur
Artur