Litwa - zasoby

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

WANDA2952

Sympatyk

Ksęgi metrykalne na Litwie on-line

Post autor: WANDA2952 »

Witam !
Panie Pawle.
Proszę mi podpowiedzieć ,jak mam znaleźć spis metrykalne z parafii Dziwieniszki?
Za okazaną pomoc z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam
Wanda
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Wando, jeżeli nie ma tej parafii wymienionej na liście w Bibliotece Kresowej, o której wspomiał Paweł to znaczy, że nie jest jeszcze opracowana czyli zdygitalizowana. W Warszawie w Centrum Mormonów możesz wypożyczyć 3 mikrofilmy dla Dziwieniszek. Co oni mają na mikrofilmach możesz sprawdzić tutaj: http://www.familysearch.org/Eng/Library ... t_fhlc.asp
Kliknij na "Palce search" i wpisz nazwę parafii.

Przemek
WANDA2952

Sympatyk

Witaj!
Przemku dziękuję za tak szybką odpowiedź na mój post.
Skorzystałam z Twojej pomocy i korzystająć z Twojej podpowiedzi sprawdziłam,że są mikrofilmy metrykalne z 1802-1841.
Napisałam również do instytucji w Dziewieniszkach -zobaczę jaką otrzymam odpowiedź .
Póżniej spróbuję ściągnąć te mikrofilmy do najbliższego AP.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Wanda
Dejna_Jan

Sympatyk

Post autor: Dejna_Jan »

witam
Niestety mikrofilmy mormońskie mozna przegladać wyłącznie w Warszawie w Centrum Historii Rodziny na ulicy Wolskiej,
AP w tym nie pomoga.
pozdrawiam JD
WANDA2952

Sympatyk

Witaj !
Janie dziękuję za tę informację.Jest to trochę daleko dla mnie,ale jak będzie trzeba to się wybiorę.Mieszkam w woj.pomorskim-Ustka.
Serdecznie pozdrawiam.
Wanda
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

http://stevemorse.org/index.html

Szukac: Dealing with Characters in Foreign Alphabets
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Jeszcze jakby Rafał dodał jak się zarejestrować po litewsku to byłoby super. Na razie na wszelki wypadek zamówiłem sobie słownik litewski ( choć zdecydowanie wolałbym chłodnik litewski).
I jeszcze jedno pytanko przy okazji, ktoś może wie jak wygląda zawartość fondu 341 w Archiwum Historycznym Litwy , mam dość umotywowane podejrzenie, że sporo teczek dokumentów szlacheckich z Deputacji Szlachty Mińskiej znajduje sieę nie w Mińsku a właśnie w Wilnie.
Pozdrawiam
Paweł J.
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

http://wadowscypietrzkiewicze.republika ... riusz.html nie wiem jak minskiej ale tu jest pare zrodel - moze sie przyda
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Witam
A można jakąś krótka instrukcję wyszukiwania r-k parafi wileńskich u Mormonów.
Jakoś trafić nie mogę. Docieram tylko do unickich i prawosławnych :(
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Witam i dziękuje.
Wszystko jasne.
Należało zaglądać pod "Wilno-Troki" a nie "Wilno" :)
Pozdrawiam
Hubert
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

przeski pisze:Mormoni dotarli do Państwowego Archiwum Historycznego w Wilnie.
Gdzie można sprawdzić, co zostało już sfotografowane w PAH w Wilnie?
Szukam ksiąg z Parafii Hoża (dekanat grodzieński) sprzed 1865. Na Familysearch Mormoni mają księgi (sfotografowane w Grodnie i w PAH w Wilnie), ale urodzenia kończą się na roku 1853, a ja szukam ok. 1858.

https://familysearch.org/eng/library/fh ... al+books++

Dzięki informacji znalezionej tu na forum (od kolegi Rafała) wiem, że te lata są w Państwowym Archiwum Historycznym w Wilnie.
Jak sprawdzić, czy te lata zostały już / będą sfotografowane przez Mormonów?
(Parafia Hoża, dekanat grodzieński, ok. 1858)

Kasia
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Witam

Niestety pierwsze wieści nie będą krzepiące. Mormoni już chyba (od dawna) nie fotografują/mikrofilmują, więc jeśli nie mają to nie będą mieć - coś takiego kiedyś, gdzieś słyszałem. Lepiej obeznani pewnie zweryfikują czy to prawda i obszerniej zreferują temat.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Będę czujny, miejmy nadzieję , że będą szybsi niż zeszłego roku, kiedyto wrzucono prawie cały obiecany zbiór w grudniu 2012 i styczniu 2013
Paweł J.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

CZy przejrzłeś całąlistę publikowanych parafii z 2012r, czy tylko te wymienione w twoim poscie?
Paweł j.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Można powiedzieć że tylko te w poście http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 651#164651 , tak na prawdę to moim kryterium nie były parafie (szukałem czego innego/inaczej) a to wyszło przy okazji. Generalnie - chciałem zasygnalizować że są nowe (?) materiały, wykraczające poza "utarte" spisy itd. - czyli że warto szukać (i ew. podzielić się sposobami wyszukiwania z innymi).

Listę materiałów z parafiami z publikacji w 2012 można teoretycznie zrobić, ale będzie ona ścisła tylko przez określony czas - na epaveldas cały czas pojawiają się nowe rzeczy, więc takową trzba by co jakiś czas uaktualniać. To już chyba lepiej wyszukiwać w dowolnym momencie - albo po nazwie parafii (choćby z podlinkowanego spisu spisu, ale czasem dostępne są też parafie/miejscowości których w nim nie ma), albo tematycznie (po frazach dot. nazwy tego czego szukamy - spisy, egzaminy, inwentarze itp. itd.)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”