Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

AP łódź o/ Piotrków Trubunalski

Post autor: jarymi »

Krysiu wielkie dzięki - jak szukałem, że nie znalazłem nie wiem :)
Joasiu dzięki. Piotrków jest ale Będkowa nie ma :(
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Hej, Ryszardzie,

mamy Elżbietę. Zajrzyj do drugiego Twojego wątku o Madrach.

Monika
Pozdrawiam,
Monika
gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: gregorian76 »

Jak zlecić poszukiwania w AP Piotrków? Który wniosek muszę złożeć i gdzie go wysłać? Na email zawarty w bazie pradziad?
Ile może kosztować takie poszukiwanie? Poszukuję aktum małżenstwa Ignacego Porczyńskiego i Anny Deremoniec najprawdopodobnie odbyło się w parafii Srock w latach 1898-1911.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

ARCHIWUM PAŃSTWOWE W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM - KANCELARIA
kancelaria@piotrkow-tryb.ap.gov.pl

Nie musisz wypełniać żadnych druczków.
można wysłać e'mailem zwykłe pismo ale ze Swoimi danymi
załatwiają dość szybko
w piśmie można poprosić o skalkulowanie kosztów poszukiwań
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Awatar użytkownika
radjas

Sympatyk

Post autor: radjas »

Dzień dobry

Mieszkam bardzo daleko od Piotrkowa. Byłem ostatnio dwa razy w archiwum a mimo to nie wszystko zdążyłem sprawdzić. Chciałbym poprosić kogoś kto ma chwilę czasu aby spradzić pewien trop w księgach ludności. Dokładne dane podam na priv.

z góry dziękuję za pomoc
Radek
Radek
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam,
prośba dla odwiedzających archiwum w Piotrkowie,
proszę o sprawdzenie aktu zgonu nr 20/1912 na nazwisko Gadecka Tekla ,
parafia Chełmo, powiat Radomsko ,
być może jest to długo poszukiwany przeze mnie akt zgonu mojej praprababki , z domu Hutnik.

natknąłem się na to nazwisko przy indeksacji skorowidza księgi urodzonych z 1912r. , ponieważ skorowidze zawierają jednak sporo błędów to być może numer aktu zgonu może być inny ,

pozdrawiam
Bogdan
WiśniewskaB

Sympatyk
Adept

Post autor: WiśniewskaB »

Witam.Serdecznie proszę osobę bywającą w Archiwum w Piotrkowie Trybunalskim o pomoc w odszukaniu aktu małżeństwa -Rocha Wiśniewskiego z Marianną Kotynią w Parafii Budziszewice z lat 1885-1886.
Pozdrawiam.

WiśniewskaB
medyk

Sympatyk

Post autor: medyk »

Witam

Mam ogromną prośbę jeśli ktoś mógłby mi pomóc w odnalezieniu przodka w AP w Piotrkowie będę niezmiernie wdzięczny
Chodzi o akt urodzenia Franciszka Lewińskiego, parafia Szczerców, rok urodzenia 1893. W zamian mogę zaproponować zdjęcia akt z AP w Katowicach lub Krakowie.

Pozdrawiam
Jakub
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

powtarzam z przedwczoraj informację i uzupełniam o termin - pojutrze, więc do jutra czekam na informacje

Wybieram się do wątkowego archiwum, chciałbym uniknąć powielenia prac i niepotrzebnego męczenia ksiąg (brak kopii).
Czy ktoś z Was fotografował i może udostępnić zdjęcia /kopie z:

184 Cechy Miasta Radomska, sygnatury
69,72,73,74,76 (rejestry członków cechu rzeźnickiego)

103 Akta Miasta Radomska, sygnatury
149,150,151,152 (kls-y)
153-157, 161-162, 199-202 (księgi kontroli ludności)
223 dziennik wydanych paszportów

ew. zainteresowanych współudziałem zapraszam na maila

PS "państwowa digitalizacja i publikacja" w swych planach nie obejmuje ww zakresu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Włodku,
Akta miasta Radomska pod kątem wszelkiego typu spisów, rejestrów -( dziś już sygnatur nie pamiętam) przeglądałam kilka razy. Jeżeli pojawisz się w Piotrkowie i będziesz przeglądał KLS-y to przede wszystkim sprawdź na miejscu w komputerze w jakich spisach i na jakich stronach pojawia się interesujące Ciebie nazwisko. KLS-y z Radomska i Piotrkowa mają opracowane i znacznie ułatwia to poszukiwania. Kilka lat wcześniej przeglądałam kartka po kartce i zajmowało mi to mnóstwo czasu nim znalazłam to czego szukałam.
Dobrze jest się wybrać w te dni kiedy archiwum jest czynne do 18 lu 19, bowiem po 15 jest bardzo spokojnie. Trzeba jedynie zamówić odpowiednią ilość materiału do 13 aby potem było co przeglądać.
Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

w wakacje do 15:(
o indeksach z Radomska nie wiedziałem, są opublikowane
http://www.piotrkow-tryb.ap.gov.pl/p,77,indeksy
Piotrków, Bełchatów, Przedbórz. Nie podejrzewałem, że są jeszcze jakieś ale nieopublikowane. Szczególnie, że rozmawiałem dwukrotnie (telefonicznie) i nie wspomnieli o takiej pomocy. Może uda się upublicznić:)
Dziękuję!
PS numer domu "głównego podmiotu" z 1817 znam - "66"..może przez przypadek zbieżny z Twoimi (jakimiś:) dokumentami? i gdzie to "66" było?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

O wynikach, a ogólniej, możliwościach napiszę w nowym wątku -nie jest to bezpośrednio związane z indywidualną pomocą. Tiu, nawiązując do pytania "czy ktoś ma lub ma zamiar robić radomszczańskie kls-y" jedynie wspomnę, że miałem przyjemność spotkać P. Grzegorza Mieczyńskiego z PTH w Radomsku, który pojawił się dokładnie w tym samym celu, w tym samym terminie, więc połączyliśmy siły i wspólnie księgi ludności z Radomska sfotografowaliśmy (sprzętem PTG).
cd w
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 295#336295
medyk

Sympatyk

Post autor: medyk »

Ponawiam prośbę
jeśli ktoś mógłby mi pomóc w odnalezieniu przodka w AP w Piotrkowie będę niezmiernie wdzięczny
Chodzi o akt urodzenia Franciszka Lewińskiego, parafia Szczerców, rok urodzenia 1893. W zamian mogę zaproponować zdjęcia akt z AP w Katowicach lub Krakowie.

Pozdrawiam
Jakub
Wunsz96

Sympatyk
Adept

Post autor: Wunsz96 »

Witam
poszukuję informacji o Janie Gruszczyńskim zapisanym się w Księdze ludności stałej w Goleszach, wiadomo mi że ożenił się z Michaliną Bijoch ur. 1911 w Polichnie. Sam Jan prawdopodobnie urodził się w 1908 r. Sprawdzając szukajwarchiwach zauważyłem, że dokumenty znajdują się w AP w Piotrkowie Tryb., jednak nie ma jeszcze ich skanów.
Dla ułatwienia w hasztagach znalazłem, że osoby z imieniem i nazwiskiem Jan Gruszczyński mieszkały pod numerem 1 i 8.
Nie wiem gdzie będzie więcej informacji - w zwykłej księdze czy jej duplikacie, więc podaje dwie sygnatury:
zwykła księga: 48/674/0/-/4 i duplikat: 48/674/0/-/10
Jeżeli to możliwe to prosiłbym o zdjęcia.

Z góry dziękuję
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”