Podwójne imiona

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: Podwójne imiona

Post autor: Janina_Tomczyk »

Kubusia210 pisze:Janino Władysławo,
serdecznie dziękuję za pomoc i wyjaśnienie tej sprawy :) zainteresowałem się tym bo niektóre osoby, w tym przodkowie posiadają jedno lub dwa imiona. Zauważyłem tendencję do imion świętych w okolicy urodzenia dziecka bądź imion dziadków lub rodziców chrzestny no ale to nie zawsze. Myślałem, że można jakoś wywnioskować dzięki temu stan społeczny bądź znaczenie tej rodziny w miasteczku/ wsi.
Bardzo dobrze zauważyłeś tendencję do nadawania imion świętych jacy występują w okolicach daty narodzenia dziecka bo w dawnych wiekach tak było. Generalnie to księża nadawali imiona chrzczonym dzieciom wg patronów jakich sobie "przynieśli" z narodzeniem. Z tego powodu styczniowe dziewczynki to były Agnieszki, w lutym Macieja i Walentego dostawali za patrona, a w marcu Józefa. Świąt maryjnych było wiele więc i Marianna to dawniej imię bardzo powszechne.
Już był taki post o imionach konkretnych świętych związanych z daną datą ( chyba Bartek M to wyjaśniał) i Magdalena miała konkretne odniesienie do świętej włoskiego pochodzenia więc dziecku pisano w XVIII wieku Magdalena de Pazzi w metryce chrztu, albo Franciszek a Paulo, albo Filip Nereusz by odnieść jego imię do konkretnego świętego.
Z całą pewnością mogły być dawane lub dodawane imiona na cześć kogoś z rodziny lub znamienitego chrzestnego i takie sytuacje są widoczne przy indeksowaniu. W parafii jaką obecnie indeksuję lata 1765-1768 obserwuję najwięcej podwójnych imion pośród sławetnych czyli mieszczan, rzemieślników , a w czasie niezwykle uroczystego chrztu, pełnego znamienitych, wielmożnych chrzestnych nadano dziecku tylko jedno imię Wojciech.
Poruszyłeś ciekawy temat , a ja przy indeksacjach także obserwuję nadawanie imion i czasem muszę posługiwać się kalendarzem katolickim świętych patronów by dobrze odczytać nabazgrane imię, więc postarałam się podzielić swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam
Hermenegild

Sympatyk

Post autor: Hermenegild »

A tam podwójne imiona, jak już je nadawać to z fantazją i na całego, kto by tam się ograniczał do dwóch:
https://zapodaj.net/8af16658072b8.jpg.html

;)

Pozdrowienia,
Piotr
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Hermenegild pisze:A tam podwójne imiona, jak już je nadawać to z fantazją i na całego, kto by tam się ograniczał do dwóch:
https://zapodaj.net/8af16658072b8.jpg.html

;)

Pozdrowienia,
Piotr
No, Piotrze przywaliłeś nieźle tym wpisem!
To przebiło wszystko co dotychczas widziałam w metrykach. W rodzie hrabiów Ostrowskich z Ujazdu uwielbiano nadawać wiele imion dzieciom, ale to tylko błahe 4 imiona, a tu metryka chrztu zajęła chyba co najmniej stronę w księdze!
Fajny przykład :lol:
Kubusia210

Sympatyk

Post autor: Kubusia210 »

Serdecznie dziękuję. Wydaję mi się, że raz właśnie spotkałem się z artykułem bądź jakimś fragmentem publikacji naukowej odnośnie podwójnych imion ale nie pamiętam gdzie. A czy wiecie może gdzie można by odnaleźć informacje o statusie społecznym rodziny? Podam taki przykład mój pradziadek ma dwa imiona Andrzej Paweł (Ur. 09.07.1923), jego siostra Anna Stanisława (06.05.1920) i brat Julian Piotr (10.02 .1927) a pozostałe rodzeństwo Stanisław, Jan i Elżbieta otrzymują jedno imię. Czy to miało jakieś znaczenie?
Jakub Józef Musiał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”