Kałusz

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sagan

Sympatyk

Post autor: sagan »

Bardzo dziękuję za uruchomienie serwera z materiałami z Kałusza.

Pośród znajdujących się w archiwum zapowiedzi znalazłem kopię zaświadczenia z 31 grudnia 1949 roku ( http://wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/archiwum/ ... G_8047.JPG ) potwierdzjącego, że wymienione tam księgi metrykalne z Kałusza zostały przekazane do Urzędu Stanu Cywilnego w Gryfinie.

Czy wciąż można je tam znaleźć?
andrzej_debno pisze:Moniko, orientujesz się, jakie lata są w Krakowie? Pytam w imieniu moich przyjaciela - przodkowie jego Mamy pochodzili z Kałusza. W przypadku parafii Nadwórna wiem, że część ksiąg (wszystkie?) uratował ówczesny proboszcz w trakcie deportacji - mogłyby obecnie znajdować się w Legnicy. Jak było w przypadku Kałusza? Wiadomo, że obraz z kościoła w Kałuszu trafił do Gryfina, woj. zachodniopomorskie.
Dziękuję Monice :) Dzięki jej postowi temat pojawił się wśród aktualnych i mój przyjaciel miał okazję wzruszyć się do łez. Namiary, które zostawił Włodek, zaprowadziły mojego kolegę do przodków. To są piękne chwile. Dziękuję w jego imieniu!
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Czy ktoś dysponuje może skanami urodzeń z Kałusza z 1881? Online niestety nigdzie dostępne nie są (bądź też nie znalazłam), a potrzebuję zerknąć na jeden akt.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc ;)
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”