Nazwisko: Nowakowski(a)

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Komorowski_Longin pisze:
agawójcik34 pisze:Witam
Moja prababcia Julianna z Nowakowskich Kacprzak ur się w 1877 r w parafii Jasionna , zm. w 1944 r w parafii Goszczyn. Jej przodkowie jak na razie udało mi się ustalić zamieszkiwali min. w parafiach :Jasionna , Stawiszyn i Stara Błotnica.
Czy nie chodzi o parafię Jasieniec ?, bo parafia Jasionna w Diecezji Kieleckiej erygowana dopiero 24 lutego 1949 roku.
P
Pozdrawiam Longin.
Witam
Longinie wiem, że chciałeś dobrze ale tym razem nie masz racjii !!
Moi przodkowie po kądzieli w tym wspomniana prababcia i pradziadek /Jakub Kacprzak - może ktoś szuka powiązania ;) /wywodzą się z parafii Jasionna /gmina: Białobrzegi Radomskie / a o kościele w tej miejscowości wzmiankowano już w połowie XVw http://www.diecezja.radom.pl/parafia?&v ... s&cid[]=53
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Post autor: Niewiadomski_Robert »

U mnie wystepuje Katarzyna Nowakowska ur 1789 w Wasniowie (wowczas jeszcze miescie) (ojciec Antoni- majester kunsztu ciesielskiego, matka- Rozalia Wilczynska), rodzice mieszkali pozniej w Zawichoscie; wyszla za Lukasza Sobalskiego w 1811 r. w Zawichoscie.

Robert
Barbara1971

Post autor: Barbara1971 »

Witam ja też buduję drzewo mój dziadek Antoni Nowakowski pochodził z Twierdzy gmina Mościska powiat Lwów .Ur się w 1903r i niestety już nie żyke . Rodzeństwo jego też nie żyje . Niestety bardzo trudno dowiedzieć się gdzie znajdują się akta metrykalne,jak zwróciłam się do archiwum do Przemyśla to zaśpiewali cenę która zaraz mnie zniechęciła za szukanie tych akt .
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Poszukiwania spokrewnionych ze mną Nowakowskich zaprowadziły mnie do parafii Jasieniec, do Pawła Nowakowskiego (ur. ok. 1759 roku) i Agnieszki Krzyżanowskiej oraz ich syna Piotra Nowakowskiego (ur. ok. 1792 roku) ożenionego z Katarzyną Barczak vel Bartczak.
Niestety metryki sprzed 1808 roku z tej parafii nie są dostępne online, więc na razie nie mogę zweryfikować swoich przypuszczeń.
Członkowie tej rodziny przemieszczali się pomiędzy Przybyszewem, Boglewicami, Warką i Warszawą.

Pozdrawiam,

Ewa
Nowakowski_Łukasz
Nowicjusz

Post autor: Nowakowski_Łukasz »

Witam serdecznie

Moi przodkowie to: Nowakowscy z Grybowa, Nowakowscy z Nowodworza
Piotr Nowakowski i Agnieszka Zassowska, Grybów, ślub koniec XVIII w.
mieli synów:

-Ignacy Nowakowski (ok. 1786 Grybów-przed 1849) wyjechał do Igołomii gdzie miał dwie żony:
1' Ludwikę z Janiszewskich oraz 2' Annę Różę Teklę z Morawickich.

-Jan Kajetan Nowakowski (ur. 1802) ożenił się w Grybowie z Teklą Matulewicz w 1825
ich dzieci pojawiają się w okolicy Tarnowa w połowie XIXw. Są to:

-córka Katarzyna Nowakowska - nastoletnia, umiera podczas epidemii w Porębie Radlnej,
-córka Franciszka Nowakowska - wychodzi w Porębie Radlnej za Muchowicza (z Grybowa) i wraca do Grybowa
-syn Wincenty Nowakowski żeni się w Nowodworzu z miejscowymi najpierw z Jadwigą Skorupą a następnie z Marianną Czermak

W tym samym czasie z Grybowa emigruje w te okolice rodzina Trochanowski.

Pozdrawiam,
Łukasz
Wieliczanka

Sympatyk

Post autor: Wieliczanka »

Dzień dobry
Nazwisko Nowakowski występuje w Wieliczce, w parafii Wieliczka, w parafii Łazany
poniżej kilka przykładów;
Nowakowski w parafii Wieliczka
Nowakowski Józef kapelan w parafii Wieliczka 7 stycznia 1845 odbiera w kościele pw. Św. Klemensa w Wieliczce przysięgę małżeńską od nupturientów Morawiecki Wojciech Mutka Rozalia
Nowakowski Walenty w kościele pw. Św. Klemensa w Wieliczce świadek przysięgi małżeńskiej 10 sierpnia 1791 nupturientów Barański Sebastian Ruskowszconka Ewa
Nowakowski Mikołaj Bajowna Agnieszka oboje z Wieliczki ślub 1714
Nowakowski Karol (ur.14/10/1830) kawaler z Lednicy Dolnej w parafii Wieliczka Reichel Katarzyna (ur.20/3/1841) wdowa po Wincentym Kawecki ślub 31 lipca 1870
Nowakowska Marianna Bronisława urodziła się 27 maja 1791 w Wieliczce, ochrzczona 28 lipca 1791 rodzice Dziecka Nowakowski Antoni górnik w wyrobisku szybu Antique Borowiec Rozalia
Nowakowski w parafii Łazany
Nowakowski Jan Kramarzowna Jadwiga oboje z Niżowej p. Łazany ślub 1730
informacje w indeksach na www.windaki.pl
W Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce w zespole aktowym "Akta salinarne"
Nowakowski Szymon urzędnik salinarny 1772-1791
Nowakowski Franciszek urzędnik salinarny 1774-1787
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”