Wykaz nazwisk,prawie 6000 osób,Świętokrzyskie, Małopol. cz.4

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jkpsgenealogia »

Jak wynika z wykazów ksiąg metrykalnych Jędrzejowa, to są one mocno niekompletne w poszczególnych latach, ale Gaspar Chatys raczej jest synem Walentego i Konstancji.
Natomiast moje spokrewnienie z "tymi" Chatysami jest faktycznie przez Bobrowską Anastazję, będącą siostrą mojego
pradziadka Antoniego Bobrowskiego( moja linia wywodu), a córką Stanisława i Urszuli Bobrowskich.
Z tego co przeglądałam ,to Gaspar miał jeszcze 8 rodzeństwa , w tym 2 przyrodniego. Ichyba wygląda to tak:
Walenty Chatys prawdopodbnie ożeniony był po raz pierwszy z Katarzyną z .... ? ok. 1752r.Trudno przypisac czy w Jędrzejowqie, bo brak ksiąg z tych lat.
W1753 roku rodzi się ich córka Łucja, a w roku 1759 córka Katarzyna.
Potem w roku 1759-1760 umiera żona Katarzyna , a Walenty ok. 1760 roku żeni się z Konstancją
Z tego związku wraz z Gasparem jest 7 dzieci :
1761- Mateusz
1764- Błażej
1765- Jakób
1767- Salomea
1773- Adam
1774- Jan
1777- Gaspar
Ponieważ z lat 1759-1777 brak ksiąg zgonów, to szczegółów na 100% nie można uzgodnić.
A które z tych dzieci przeżyło,powinno wyjść raczej przy analizowaniu małżeństw.
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Bardzo Pani dziękuję za te informacje i za poświęcony czas.

Pozdrawiam, Oskar Brożek :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Witam. Dodałem dość dużą ilość nowych nazwisk.

Proszę o kontak wszystkich, którzy odnajdą swoje powiązania z tymi nazwiskami, bądź rejonami.

Wykaz tutaj: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml

Pozdrawiam, Oskar Brożek. :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Witam Oskarze,

Moja prababka 6x wstecz pochodzila z Dzieciolow. Urodzona ok. 1793, wyszla za Kazimierza Dorczynskiego. W 1819 w Kowalach (parafia Praszka) urodzila mojego pradziada Wojciecha. Niestety nie znam imion jej rodzicow ani skad pochodzila.

Pozdrawiam

Maja
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Witam

Moi Dzięciołowie są głównie z okolic parafii Krzcięcice, Piotrkowice, Sędziszów, Jędrzejów. Bynajmniej tak do połowy XVIII wieku. Praszka trochę daleko od tych parafii. ;)

Pozdrawiam, Oskar Brożek.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

KAPUSTA Katarzyna, córka Adama i Rozalii WALCZAK, (ok 1896 Sędziszów - 12.12.1924 Sosnowiec)
ślub z CIBIŃSKI Marcin - 1919 Sosnowiec

Nie mam jej aktu urodzenia.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Dziękuję za info, lecz bardziej są mi potrzebne informacje z XVIII wieku o Kapustach. :)
aneta_pytkowska

Sympatyk

Post autor: aneta_pytkowska »

Witam serdecznie,
Jeśli chodzi o poszukiwane przez Pana nazwisko Gołdyn/Goldyn to przedstawiam moją ś.p. prababcię:
Stanisława Siwek z d. Gołdyn (ur. w 1887r. w Brygidowie- zm. 12.09.1923r. w Olesznie, gm. Krasocin). Żona Adama Siwka, matka Bolesława i Stanisławy.
Pozdrowienia!
Aneta
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

aneta_pytkowska pisze:Witam serdecznie,
Jeśli chodzi o poszukiwane przez Pana nazwisko Gołdyn/Goldyn to przedstawiam moją ś.p. prababcię:
Stanisława Siwek z d. Gołdyn (ur. w 1887r. w Brygidowie- zm. 12.09.1923r. w Olesznie, gm. Krasocin). Żona Adama Siwka, matka Bolesława i Stanisławy.
Pozdrowienia!
Aneta
Witam Aneto. Od razu oznajmiam że bardzo dobrze trafiłaś. Gołdyn i Brygidów to absolutnie idealne trafienie. :-)

Proszę o zgłoszenie się na priv, lub jeszcze lepiej na adres e-mail.

Pozdrawiam niezwykle serdecznie, Oskar Brożek.
aneta_pytkowska

Sympatyk

Post autor: aneta_pytkowska »

Wysłałam informacje na adres e-mail.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Witam.
Odpisałem.

pozdrawiam,
Oskar Brożek.
Szczepansky

Sympatyk

Post autor: Szczepansky »

Jeśli znajdą się jakieś informacje o Szczepańskich proszę o kontakt, również się wymienię.
Z okolic Jędrzejowa, Słupi, Wodzisławia, Krzcięcic, Brzezi pochodzą moi przodkowie.

Pozdrawiam
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

U - 23.05.1897 Pawłowice, Sędziszów
Katarzyna Kapusta
rodzice - Adam Kapusta lat 29, wyrobnik z Pawłowic i Rozalia Walczak lat 24
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
gosia_21_33

Sympatyk

Post autor: gosia_21_33 »

Witam,

w nagłówku wiadomości jest napisane część 4. A gdzie mogę znaleźć poprzednie części ?
Karolina_Delczyk

Sympatyk

Post autor: Karolina_Delczyk »

Witam,
Jestem spokrewniona z Błaszczykami pochodzących z parafii krzcięcice.
Jesli chcesz porozmawiać na ich temat to napisz na priv.
Pozdrawiam serdecznie Karolina
Pozdrawiam

Karolina Delczyk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”