Armia Austro-węgierska, gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Manikowski_Kacper

Sympatyk

Post autor: Manikowski_Kacper »

Odkąd Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne digitalizuje kolejne tomy listy strat CK armii, sprawdzam dogłębnie w poszukiwaniu interesujących mnie nazwisk. Później z niecierpliwością czekam na następne.
Chciałem się zapytać, czy po pruskiej stronie też wychodziły takie spisy rannych i poległych? Jeśli tak, to czy się zachowały i czy są gdzieś dostępne?
Pozdrawiam
jolakp

Sympatyk

Pradziadek w armii austriackiej

Post autor: jolakp »

Witam,
Mój pradziadek mieszkał w Busku obecnie Ukraina. W czasie pierwszej wojny światowej został powołany do armii austriackiej.
Mam prośbę o ukierunkowanie gdzie mogę odszukać informacje o jego pobycie w wojsku.
Pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
M.Lipka

Sympatyk

Post autor: M.Lipka »

Witam,
Proponuję byś napisała do Kriegsarchiv, Nottendorfer Gasse 2, A-1030 Vienna.
Jeżeli Twój dziadek był szeregowcem, który nie został ranny w czasie walk lub nie zginął, to szanse na odnalezienie jakiejkolwiek informacji są minimalne. Ale warto próbować... Pisząc do Kriegsarchiv pamiętaj o podaniu imienia dziadka w brzmieniu łacińskim lub niemieckim.
Pozdrawiam
Maciek
jolakp

Sympatyk

Post autor: jolakp »

Dziękuję za podpowiedź. Myślę, że sprawa jest beznadziejna, jednak spróbuję.
Pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Dzien dobry,

pozwole sobie wtracic trzy grosze: w latach 90-tych archiwa wiedenskie chetnie wysylaly metryki i informacje, sama dostalam bezplatnie kopie wpisania rodziny do metryki szlacheckiej w Galicji. Od kilku lat zwracajacy sie do archiwow w Wiedniu, w tym do Kriegsarchiv zbywani sa standartowym listem polecajacym zwrocenie sie do biur poszukiwan genealogicznych (platnych). W Kriegsarchiv prawdopodobnie nie beda szukac niczego, wiem z wlasnego doswiadczenia (nie chce rozwiewac ostatnich nadziei). Przy okazji Austriacy podaja, ze przekazali wszystkie akta Polakow do Polski.

Pozdrowienia od Agnieszki W.
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Do wszystkich poszukujących w tym temacie,
informacje na temat rannych i zaginionych można w prosty sposób uzyskać pod adresem;

http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do

Wystarczy w okienku search wpisać nazwisko poszukiwanego
Należy zwrócić uwagę na różne warianty pisowni nazwiska.

Do przeglądania potrzebny jest zainstalowany plugin DjVu, ten sam co w naszych Bibliotekach Cyfrowych.
Powodzenia,
Bartosz
maga100

Sympatyk

Post autor: maga100 »

To może ja dodam instrukcję :
http://austro-wegry.info/tematy_2413.htm
Chyba znalazłam dziadka, niestety strona nie jest dostępna.
Małgorzata
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Ciekawy dokument jak poruszać się po archiwach napisany przez dyrektora archiwum w Wiedniu.
Oczywiście według niego to najlepiej przeglądać dokumenty samemu na miejscu :-(.

SOURCES FOR GENEALOGICAL RESEARCH AT THE AUSTRIAN WAR ARCHIVES IN VIENNA (KRIEGSARCHIV WIEN)
by Christoph Tepperberg Director of the Kriegsarchiv
http://oesta.gv.at/DocView.axd?CobId=25264
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
opat1222

Sympatyk

Gdzie szukać żołnierzy polskich pod dow. autrii 1914/1918?

Post autor: opat1222 »

Witam!
Czy ktoś wie gdzie szukać list żołnierzy, którzy w czasie I-szej wojny światowej walczyli pod dow. Austrii co wynikało z zaboru?
Proszę o pomoc!
Kamil
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Gdzie szukać żołnierzy polskich pod dow. autrii 1914/1918?

Post autor: zefir454 »

Polecam forum pod adresem: http://austrohungarianlandforcesdiscuss ... -1885.html jest ono wprawdzie angielskojęzyczne, ale można znaleźć tam ogromne ilości informacji na temat spisów osobowych żołnierzy C.K. Austrii.
To właśnie dzięki temu forum odnalazłem wpis o moim pradziadku pochodzącym z Bolzano we Włoszech, który stacjonował przez jakiś czas koło Halicza w Galicji.
Pozdrawiam
Józek
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Krzysieksaf

Sympatyk

Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej

Post autor: Krzysieksaf »

Witam, mój pradziadek Andrzej Celej syn Michała i Anny Klimkowicz ur 9.11.1880 zamieszkały Rybna, brał udział w I wojnie Światowej w wojsku austriackim(do końca miał "austriackiego" wąsa). Ciężkie warunki w okopach, picie brudnej wody, jedzenie zmarzłego grochu spowodowały, że trafił do szpitala i uratował się tak przed pewną śmiercią na froncie włoskim, na który miał zostać wysłany.
Chciałbym się zapytać czy istnieje jakiś spis żołnierzy, w którym mógł być mój przodek, bo rodzina nic na ten temat nie wie. Pradziadek tez o tym nie opowiadał. Zachowało się tylko zdjęcie z I wojny zrobione w Insbruku.
Pozdrawiam Krzysztof
Sroka_Stanisław

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sroka_Stanisław »

Znalazłem dwóch żołnierzy o nazwisku Celej na liście strat ministerstwa wojny Austro-Węgier. Nazwisko w Galicji raczej rzadkie, może to Pana krewni.
Celej Simon, ErsRes., IR. Nr13, Galizien, Krakau, Babice, 1880, tot (1.9.1914)
Celej Stanislaus, Inft., k.k.LstIR. Nr16, 3 Komp., Galizien, Krakau, Kanonice, 1873, tot (21-24.11.1914)

Na tej liście umieszczano tylko nazwiska zabitych (tot), ranionych (verwundet) i wziętych do niewoli (kriegsgefangene).
Stanisław
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

gdzie mozna zobaczyć taką listę?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
sciurek

Sympatyk

Post autor: sciurek »

Listy strat są publikowane w kilku miejscach, ale najpełniejsze są chyba na czeskiej stronie http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShow ... 23834&it=0
Na dole strony są odnośniki do poszczególnych roczników, jest również wyszukiwarka nazwisk.
Świąteczne pozdrowienia !
Mariusz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Tutaj - http://www.mtg-malopolska.org.pl/bibliotekacyfrowa.html

Materiały do poszukiwań przodków z Galicji. W szematyzmach dużo danych o urzędnikach. I te listy strat 1914-18.

Pozdrawiam, Monika
Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”