Armia Austro-węgierska, gdzie szukać?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Manikowski_Kacper

Odkąd Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne digitalizuje kolejne tomy listy strat CK armii, sprawdzam dogłębnie w poszukiwaniu interesujących mnie nazwisk. Później z niecierpliwością czekam na następne.
Chciałem się zapytać, czy po pruskiej stronie też wychodziły takie spisy rannych i poległych? Jeśli tak, to czy się zachowały i czy są gdzieś dostępne?
Pozdrawiam
Chciałem się zapytać, czy po pruskiej stronie też wychodziły takie spisy rannych i poległych? Jeśli tak, to czy się zachowały i czy są gdzieś dostępne?
Pozdrawiam
Pradziadek w armii austriackiej
Witam,
Mój pradziadek mieszkał w Busku obecnie Ukraina. W czasie pierwszej wojny światowej został powołany do armii austriackiej.
Mam prośbę o ukierunkowanie gdzie mogę odszukać informacje o jego pobycie w wojsku.
Pozdrawiam
Jola
Mój pradziadek mieszkał w Busku obecnie Ukraina. W czasie pierwszej wojny światowej został powołany do armii austriackiej.
Mam prośbę o ukierunkowanie gdzie mogę odszukać informacje o jego pobycie w wojsku.
Pozdrawiam
Jola
Witam,
Proponuję byś napisała do Kriegsarchiv, Nottendorfer Gasse 2, A-1030 Vienna.
Jeżeli Twój dziadek był szeregowcem, który nie został ranny w czasie walk lub nie zginął, to szanse na odnalezienie jakiejkolwiek informacji są minimalne. Ale warto próbować... Pisząc do Kriegsarchiv pamiętaj o podaniu imienia dziadka w brzmieniu łacińskim lub niemieckim.
Pozdrawiam
Maciek
Proponuję byś napisała do Kriegsarchiv, Nottendorfer Gasse 2, A-1030 Vienna.
Jeżeli Twój dziadek był szeregowcem, który nie został ranny w czasie walk lub nie zginął, to szanse na odnalezienie jakiejkolwiek informacji są minimalne. Ale warto próbować... Pisząc do Kriegsarchiv pamiętaj o podaniu imienia dziadka w brzmieniu łacińskim lub niemieckim.
Pozdrawiam
Maciek
Dziękuję za podpowiedź. Myślę, że sprawa jest beznadziejna, jednak spróbuję.
Pozdrawiam
Jola
Pozdrawiam
Jola
- agnieszka5995

Dzien dobry,
pozwole sobie wtracic trzy grosze: w latach 90-tych archiwa wiedenskie chetnie wysylaly metryki i informacje, sama dostalam bezplatnie kopie wpisania rodziny do metryki szlacheckiej w Galicji. Od kilku lat zwracajacy sie do archiwow w Wiedniu, w tym do Kriegsarchiv zbywani sa standartowym listem polecajacym zwrocenie sie do biur poszukiwan genealogicznych (platnych). W Kriegsarchiv prawdopodobnie nie beda szukac niczego, wiem z wlasnego doswiadczenia (nie chce rozwiewac ostatnich nadziei). Przy okazji Austriacy podaja, ze przekazali wszystkie akta Polakow do Polski.
Pozdrowienia od Agnieszki W.
pozwole sobie wtracic trzy grosze: w latach 90-tych archiwa wiedenskie chetnie wysylaly metryki i informacje, sama dostalam bezplatnie kopie wpisania rodziny do metryki szlacheckiej w Galicji. Od kilku lat zwracajacy sie do archiwow w Wiedniu, w tym do Kriegsarchiv zbywani sa standartowym listem polecajacym zwrocenie sie do biur poszukiwan genealogicznych (platnych). W Kriegsarchiv prawdopodobnie nie beda szukac niczego, wiem z wlasnego doswiadczenia (nie chce rozwiewac ostatnich nadziei). Przy okazji Austriacy podaja, ze przekazali wszystkie akta Polakow do Polski.
Pozdrowienia od Agnieszki W.
Do wszystkich poszukujących w tym temacie,
informacje na temat rannych i zaginionych można w prosty sposób uzyskać pod adresem;
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do
Wystarczy w okienku search wpisać nazwisko poszukiwanego
Należy zwrócić uwagę na różne warianty pisowni nazwiska.
Do przeglądania potrzebny jest zainstalowany plugin DjVu, ten sam co w naszych Bibliotekach Cyfrowych.
Powodzenia,
Bartosz
informacje na temat rannych i zaginionych można w prosty sposób uzyskać pod adresem;
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do
Wystarczy w okienku search wpisać nazwisko poszukiwanego
Należy zwrócić uwagę na różne warianty pisowni nazwiska.
Do przeglądania potrzebny jest zainstalowany plugin DjVu, ten sam co w naszych Bibliotekach Cyfrowych.
Powodzenia,
Bartosz
To może ja dodam instrukcję :
http://austro-wegry.info/tematy_2413.htm
Chyba znalazłam dziadka, niestety strona nie jest dostępna.
Małgorzata
http://austro-wegry.info/tematy_2413.htm
Chyba znalazłam dziadka, niestety strona nie jest dostępna.
Małgorzata
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Ciekawy dokument jak poruszać się po archiwach napisany przez dyrektora archiwum w Wiedniu.
Oczywiście według niego to najlepiej przeglądać dokumenty samemu na miejscu
.
SOURCES FOR GENEALOGICAL RESEARCH AT THE AUSTRIAN WAR ARCHIVES IN VIENNA (KRIEGSARCHIV WIEN)
by Christoph Tepperberg Director of the Kriegsarchiv
http://oesta.gv.at/DocView.axd?CobId=25264
Oczywiście według niego to najlepiej przeglądać dokumenty samemu na miejscu
SOURCES FOR GENEALOGICAL RESEARCH AT THE AUSTRIAN WAR ARCHIVES IN VIENNA (KRIEGSARCHIV WIEN)
by Christoph Tepperberg Director of the Kriegsarchiv
http://oesta.gv.at/DocView.axd?CobId=25264
Gdzie szukać żołnierzy polskich pod dow. autrii 1914/1918?
Witam!
Czy ktoś wie gdzie szukać list żołnierzy, którzy w czasie I-szej wojny światowej walczyli pod dow. Austrii co wynikało z zaboru?
Proszę o pomoc!
Kamil
Czy ktoś wie gdzie szukać list żołnierzy, którzy w czasie I-szej wojny światowej walczyli pod dow. Austrii co wynikało z zaboru?
Proszę o pomoc!
Kamil
Gdzie szukać żołnierzy polskich pod dow. autrii 1914/1918?
Polecam forum pod adresem: http://austrohungarianlandforcesdiscuss ... -1885.html jest ono wprawdzie angielskojęzyczne, ale można znaleźć tam ogromne ilości informacji na temat spisów osobowych żołnierzy C.K. Austrii.
To właśnie dzięki temu forum odnalazłem wpis o moim pradziadku pochodzącym z Bolzano we Włoszech, który stacjonował przez jakiś czas koło Halicza w Galicji.
Pozdrawiam
Józek
To właśnie dzięki temu forum odnalazłem wpis o moim pradziadku pochodzącym z Bolzano we Włoszech, który stacjonował przez jakiś czas koło Halicza w Galicji.
Pozdrawiam
Józek
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
-
Krzysieksaf

Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej
Witam, mój pradziadek Andrzej Celej syn Michała i Anny Klimkowicz ur 9.11.1880 zamieszkały Rybna, brał udział w I wojnie Światowej w wojsku austriackim(do końca miał "austriackiego" wąsa). Ciężkie warunki w okopach, picie brudnej wody, jedzenie zmarzłego grochu spowodowały, że trafił do szpitala i uratował się tak przed pewną śmiercią na froncie włoskim, na który miał zostać wysłany.
Chciałbym się zapytać czy istnieje jakiś spis żołnierzy, w którym mógł być mój przodek, bo rodzina nic na ten temat nie wie. Pradziadek tez o tym nie opowiadał. Zachowało się tylko zdjęcie z I wojny zrobione w Insbruku.
Pozdrawiam Krzysztof
Chciałbym się zapytać czy istnieje jakiś spis żołnierzy, w którym mógł być mój przodek, bo rodzina nic na ten temat nie wie. Pradziadek tez o tym nie opowiadał. Zachowało się tylko zdjęcie z I wojny zrobione w Insbruku.
Pozdrawiam Krzysztof
-
Sroka_Stanisław

Znalazłem dwóch żołnierzy o nazwisku Celej na liście strat ministerstwa wojny Austro-Węgier. Nazwisko w Galicji raczej rzadkie, może to Pana krewni.
Celej Simon, ErsRes., IR. Nr13, Galizien, Krakau, Babice, 1880, tot (1.9.1914)
Celej Stanislaus, Inft., k.k.LstIR. Nr16, 3 Komp., Galizien, Krakau, Kanonice, 1873, tot (21-24.11.1914)
Na tej liście umieszczano tylko nazwiska zabitych (tot), ranionych (verwundet) i wziętych do niewoli (kriegsgefangene).
Celej Simon, ErsRes., IR. Nr13, Galizien, Krakau, Babice, 1880, tot (1.9.1914)
Celej Stanislaus, Inft., k.k.LstIR. Nr16, 3 Komp., Galizien, Krakau, Kanonice, 1873, tot (21-24.11.1914)
Na tej liście umieszczano tylko nazwiska zabitych (tot), ranionych (verwundet) i wziętych do niewoli (kriegsgefangene).
Stanisław
gdzie mozna zobaczyć taką listę?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Listy strat są publikowane w kilku miejscach, ale najpełniejsze są chyba na czeskiej stronie http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShow ... 23834&it=0
Na dole strony są odnośniki do poszczególnych roczników, jest również wyszukiwarka nazwisk.
Świąteczne pozdrowienia !
Mariusz
Na dole strony są odnośniki do poszczególnych roczników, jest również wyszukiwarka nazwisk.
Świąteczne pozdrowienia !
Mariusz
-
MonikaMaru

Tutaj - http://www.mtg-malopolska.org.pl/bibliotekacyfrowa.html
Materiały do poszukiwań przodków z Galicji. W szematyzmach dużo danych o urzędnikach. I te listy strat 1914-18.
Pozdrawiam, Monika
Materiały do poszukiwań przodków z Galicji. W szematyzmach dużo danych o urzędnikach. I te listy strat 1914-18.
Pozdrawiam, Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika