Warka - księgi metrykalne z przed 1808r.

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

dpawlak

Nieaktywny

Stare księgi - parafia Warka

Post autor: dpawlak »

Wiesz Elu, najgorsze w tym wszystkim jest to, że pomimo wielu ofert pomocy, oferowany był sprzęt, pomoc osobista i pomoc organizacyjna, a jednak Irek uparł się zrobić to swoim, marnym ponoć sprzętem i nawet nie dał nikomu szansy zindeksować tego materiału (do czego publikacja nie była i nie jest potrzebna). Teraz to wszyscy mają trudniej.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Teraz to nikt z tego nie moze miec pozytku, a szkoda. Jesli to jest prawda co piszesz to jest to naprawde bardzo dziwne. Ja licze na jakis cud, ze moze ktos ... kiedys ... gdzies :roll:

Liczac .... pozdrawiam.
Elzbieta
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Irek zdjęcia zrobił bardzo przyzwoite. Niejednokrotnie bardziej czytelne niźli skany z metryk czy szwa.
W "oryginałach", na CD, leżą na plebani.
Zgody na publikację i udostępnianie komukolwiek nie dostał i jest w tym konsekwentny.
Widziałem tylko kilka losowych jakie mi podesłał abym miał wgląd w jakość tego co przekazał proboszczowi.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Tak cicho przypuszczalam, ze to u proboszcza jest "ten pies pogrzebany", ta przeszkoda. A szkoda!!! :(

Jako wieczna optymistka licze na cud na plebanii....
Elzbieta
dpawlak

Nieaktywny

Jeśli tak, to po co ta galeria na stronie? Równie dobrze wystarczyłaby okładka i kilka przykładowych zdjęć.
Dobrze, że zdjęcia są do przeglądania na parafii. Nadal jednak nie rozumiem czemu nie są indeksowane.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

dpawlak pisze:Jeśli tak, to po co ta galeria na stronie? Równie dobrze wystarczyłaby okładka i kilka przykładowych zdjęć.
Podejrzewam, że parafia kupiła stronę i dostęp ma do niej tylko przez panel administratora. Chcieli dobrze, wrzucili zdjęcia, niestety prawdopodobnie automat je „zoptymalizował” i wyszło jak widać. Jak większość dorosłych zielonego pojęcia pewnie nie mają dlaczego a nie jest to sprawa dla nich istotna więc nie drążą.
dpawlak pisze:Nadal jednak nie rozumiem czemu nie są indeksowane.
A byłeś u proboszcza teki projekt zaproponować? Irek księgi odnalazł i z dobrej woli wykonał zdjęcia. Chwała mu za to. Niczego więcej się nie podejmował.
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Skoro Irek obiecal proboszczowi - to rzecz swieta dotrzymywanie przez niego danego slowa i chwala mu za to ze jest taki. Tylko moze udaloby sie jakos przekonac Proboszcza ....

Czego nam wszystkim zycze, ze moze ...
Elzbieta
dpawlak

Nieaktywny

Nie tylko Irek był chętny przeprowadzić digitalizację. Jedynie w przypadku Irka odniosłem wrażenie, że tylko digitalizacja (i nic więcej) go nie interesuje. Chwała, że księgi znalazł ale poprzez "niedopuszczenie" osoby, która zrobiła by więcej, zastopował pracę do takiego stanu jak widać. Ja się z deklaracjami pomocy nie wyrywałem, więc nie do mnie pytanie, dlaczego to nadal w takim stanie jest.
Moje zainteresowania są po drugiej stronie Wisły i tam jak zadeklarowałem się do indeksacji, tak przy niej siedzę.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Re: Stare księgi - parafia Warka

dpawlak pisze: poprzez "niedopuszczenie" osoby, która zrobiła by więcej, zastopował pracę do takiego stanu jak widać.
Znasz osobę która by od proboszcza usłyszała NIE ponieważ Irek ma wyłączność lub NIE bo NIE?
Czy piszesz tylko o propozycjach składanych Irkowi tu na forum?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Prppboszcz przy próbie dostepu do CD odsyła do Irka.
Tak , podtrzymuję -jesli ktoś przkeona proboszcza do ponownego fotografowania i publikacji normalnych zdjęć - jade następnego dni i zdjęcia robię.
Sprawa jest jedna z najboeśniejszych dla mnie, najbardziej uwierający mnie teamt na forum i spoza forum.

przt okazji - miałem informacjęod dwóch osób, które dostały CD ze zdjęciami

takimi samymi jak te na stronie
kompletnie bezuzytecznymi, Zaczynam watpic czy sa (w gestii proboscza) jakiekolwiej inne (tzn o jakości użytecznej)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Re: Stare księgi - parafia Warka

Piszę o propozycjach na forum. Wiesz ja się obracam w środowisku, gdzie jeśli do czegoś się deklaruje z pomocą, to nie na pokaz tylko autentycznie. Dlatego nie wyrywam się bez potrzeby z chęcią pomocy na lewo i prawo, a tylko tam gdzie wiem, że dotrzymam.
Tak biorę również oferty tu na forum ale jeśli znasz szczegóły, że jest inaczej to tylko będzie świadczyło nie najlepiej wobec osób, które oferty składały, czyż nie? Dlatego dalej dziwię się, że nie posunęła się ta sprawa dalej od tamtego czasu.

PS. Dobrze, że odezwał się Włodek, bo pamiętam, że utyskiwał na te zdjęcia ich rozdzielczość, już wcześniej, a nie pamiętałem w którym wątku.
Ostatnio zmieniony ndz 23 lis 2014, 23:00 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Prppboszcz przy próbie dostepu do CD odsyła do Irka ...
A widzisz to konkretna i bardzo smutna wiadomość.
dpawlak

Nieaktywny

No to jak to twierdzisz, że zdjęcia były przyzwoitej jakości, to w końcu co jest konkretną wiadomością?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Mogły być i potem juz nie być.
Jak księgi (część) "wcięło" to o płytkę...zresztą mogła się utlenić jak to CD miewa
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

No to wiadomo ale uprzedzałeś o tym Irka, że CD jest kiepskim pomysłem.
To wygląda na takie: "na złość babci odmrożę sobie uszy".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”