Litwa - mapa parafii

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Witaj Mario !!!

Dziękuję za poprawienie adresów na stronie startowej w mapach. Niestety to nie koniec pracy. Przy nazwie każdej miejscowości dodawałaś pracowicie adres internetowy, Dobrze było by to zmienić lub z nich zrezygnować pozostawiając tylko odnośniki do podstron.
Pozdrawiam,
Waldemar
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Post autor: teresa_kisztelińska »

Witam, Chcę zapytać o parafię KOZAKISZKI na Litwie. Miejscowość znajduje się pomiędzy rzeką Wilią, a jeziorem Jewie. Do jakiego dekanatu należała parafia i czy dokumenty metrykalne są dostępne w internecie?
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Post autor: teresa_kisztelińska »

Witam, Chcę zapytać o wieś PILIMY woj. wileńskie, gmina Łyntupy (okr. wiejski Dworczany) do jakiej należała parafii?

Pozdrawiam,
Teresa
rokoko

Sympatyk

Post autor: rokoko »

Witam
Gdzie znajduje się ta parafia ? Волчковический костел.
Pozdrawiam
Robert
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Zupełnie nie tu.
Tu:
http://genealogyindexer.org/frame/h17/70/d
Były dwie wsie o nazwie Wołczkowce. Pierwsza w pow. śniatyńskim i w tej był kościół greko-katolicki, natomiast parafia r-k była w Śniatynie. Druga, w pow. złoczowskim, miała cerkiew prawosławną.

Natomiast stąd
http://genealogyindexer.org/frame/d438/457/d
wynika, że Wołczkowice to kościół filialny gdzieś w pow. złoczowskim:

Musi zadać to pytanie w innym wątku — takim, który przeglądają osoby zainteresowane tamtymi terenami.

Szczęśliwego Nowego Roku
Marek
rokoko

Sympatyk

Post autor: rokoko »

Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Spokojnego Nowego Roku.
Robert
grazynatomala

Post autor: grazynatomala »

Mam pytanie :jak odnależć akt urodzenia mojego przodka Józefa Krasickiego ur 1807 Vilno.Te dane mam z aktu ślubu.Grazyna sieranska
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Możesz sprawdzić część parafii z Wilna. Oczywiście do tego 1807 to bym się tak mocno nie przywiązywał (+- kilka lat)
https://familysearch.org/search/catalog ... &offset=40
A nie ma alegat do tego małżeństwa lub informacji z aktu, o którą parafię chodzi ?
pozdrawiam,
Arek
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

Dzień dobry,

Na akcie ślubu mojego pra...dziadka Piotra Sudwoja z 1890r widnieje jako miejsce urodzenia miejscowość Sudowje pow. trocki i z tym właśnie wiąże się moje pytanie.
Czy dobrze zgaduję, że chodziło o Sudwoie nad Niemnem z parafii Niemojskiej? Urodziny przodka wypadają zapewne koło roku 1840. Czy tam powinnam szukać jego aktu chrztu?
Znalazłam również folwark Sudwoiszki należący do parafii Pioszuńskiej, wcześniej w 1744r. chyba należał do par. Stoklisz (o ile nie są to dwa różnie miejsca).

Pozdrawiam

Ewa
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Warto także szukać w Olicie, dziś Alytus gdyż Sudvajai leży bliżej Olity. W opracowaniu Malewskiego nt szlachtyna Litwie nazwisko to występuje także w nie tak odległych Olkiennikach. Wszystkie akta dostępne na fs, w aktach dekanatu Merecz lub wcześniejsze w aktach dekanatu Troki.
A możesz link do aktu dać? Zakładam, ze to link z kongresówki, bo jak z Wileńszczyzny to parafia młodego oznacza miejsce zamieszkania a nie urodzenia.
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Arek_Bereza pisze:Warto także szukać w Olicie, dziś Alytus gdyż Sudvajai leży bliżej Olity. W opracowaniu Malewskiego nt szlachtyna Litwie nazwisko to występuje także w nie tak odległych Olkiennikach. Wszystkie akta dostępne na fs, w aktach dekanatu Merecz lub wcześniejsze w aktach dekanatu Troki.
A możesz link do aktu dać? Zakładam, ze to link z kongresówki, bo jak z Wileńszczyzny to parafia młodego oznacza miejsce zamieszkania a nie urodzenia.
dziekuję za tak szybką odpowiedź!
Akt jest z Warszawy metryki.genealodzy.pl/metryka.php?ar=1&zs=0158d&sy=1890b&kt=2&plik=116.jpg#zoom=1.5088757396449703&x=0&y=0 z parafii św. Krzyża.

Pozdrawiam
Ewa
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

W Niemonajciach 41-43 są urodzenia na to nazwisko ale Piotra nie widzę lepiej jednak sprawdź sama. W Olicie w tych latach też nie.
Miejscowość Sudwoj spotkałem w metrykach na nazwisko Dowgielewicz czyli panieńskie matki. Szkoda, że brak alegata z 1875 ze św. Krzyża z pierwszego małżeństwa
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Będę szukać jak najbardziej, może złapię jakieś trop :D
W każdym razie dziękuję bardzo za pomoc! Potwierdzenie tych informacji sporo mi ułatwi, bo do tej pory obracałam się tylko w okolicy Warszawy i Kielc.

Ewa
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

To bardzo ciekawe. Ślub rodziców Piotra Sudwoja odnalazłem w Nemonajciach ale chrztu Piotra nie widzę w tej parafii, choć oboje rodzice są z tej parafii.Parafia w Oławie jest jeszcze blisko. Daj znać czy coś odnalazłaś, coś chyba z wiekiem Piotra nie bardzo :)
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Coś Piotr nam namieszał w takim razie :D
Będę się odzywać na pewno :)
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”