Pomocy przy pierwszych krokach
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ja bym do urzędu pisał, a Michała w rezerwie trzymał:)
Ty jesteś jak najbardziej uprawniony, datę masz, chodzi o kopie, nie bardzo skomplikowana sprawa
a Michał to tak w bardziej skomplikowanych (aneksy, sprawdzenie bez kopii) sprawach
jakbyś np chciał sprawdzać, czy przez przypadek jednak zgonu Karola z lat 1935-1943 nie ma
albo akty rodzeństwa Karola próbować (czego urząd może odmówić)
ale to mój punkt widzenia
Ty jesteś jak najbardziej uprawniony, datę masz, chodzi o kopie, nie bardzo skomplikowana sprawa
a Michał to tak w bardziej skomplikowanych (aneksy, sprawdzenie bez kopii) sprawach
jakbyś np chciał sprawdzać, czy przez przypadek jednak zgonu Karola z lat 1935-1943 nie ma
albo akty rodzeństwa Karola próbować (czego urząd może odmówić)
ale to mój punkt widzenia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Slawinski_Jerzy

-
Warakomski

Biuro Informacji i Poszukiwań PCK
PCK posiada kartotekę osób, które były poszukiwane po wojnie. Rodziców Karola zapewne poszukiwał Dom Dziecka, niejako z urzędu / podał jakieś dane/. Być może Karola lub Adama poszukiwała rodzina podając ostatni adres do korespondencji, mogą tam być dane dalszych krewnych ustalone przez PCK.
Krzysztof
PCK posiada kartotekę osób, które były poszukiwane po wojnie. Rodziców Karola zapewne poszukiwał Dom Dziecka, niejako z urzędu / podał jakieś dane/. Być może Karola lub Adama poszukiwała rodzina podając ostatni adres do korespondencji, mogą tam być dane dalszych krewnych ustalone przez PCK.
Krzysztof
-
kubakowski

Witam,
nie bylo mnie troche czasu w domu, dlatego dopiero teraz znowu mohe sie zajac szukaniem:
Od Archiwum Pañstwowe Dokumentacji Osobowej i P³acowej dostalem taka odpowiedz:
Michala Kordowskiego dostalem niestety wiadomosc, ze nic nie mogl znalesc.
Pani Uchmanowciz rozmawiala z osoba, ktora mojego dziadka znala z domu dziecka, ale oprocz informacji ze Karol opowiadal, ze jego mama umarla i on zostal sam, nic wiecej nie pamieta.
Pisze do PCK, moze tam cos maja.
nie bylo mnie troche czasu w domu, dlatego dopiero teraz znowu mohe sie zajac szukaniem:
Od Archiwum Pañstwowe Dokumentacji Osobowej i P³acowej dostalem taka odpowiedz:
SMA – 843 – 7/12
Sz. Pan Jakub Mlotkowski
W odpowiedzi na pismo, z dnia 30.08.2012 r., dotycz±ce udzielenia informacji o mo¿liwo¶ci prowadzenia poszukiwañ genealogicznych w metryczkach dowodów to¿samo¶ci odno¶nie Karola Mlotkowskiego.
Archiwum Pañstwowe Dokumentacji Osobowej i P³acowej w Milanówku pragnie poinformowaæ, ¿e w swoim zasobie posiada zbiór Centralny Rejestr Metryczek Wydanych Dokumentów To¿samo¶ci od roku 1952 do 1997 roku. Na który sk³adaj± siê metryczki dowodowe, stanowi±ce materia³y archiwalne w rozumieniu ustawy z dnia 14 lipca 1983 r., o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach ( Dz. U. z 2011 Nr 123, poz. 698 z pó¿n. zm. ). Zosta³y one wytworzone od roku 1952 do 1997 r. Dokumenty te zawieraj± m. in. nastêpuj±ce dane osobowe: datê i miejsce urodzenia, imiona i nazwiska rodziców, stan cywilny, imiê i nazwisko ma³¿onka, wykszta³cenie, zawód, miejsce pracy, adres zamieszkania, zdjêcie - nie wszystkie metryczki posiadaj± numer PESEL. Informacje te pozwalaj± na zidentyfikowanie konkretnej osoby fizycznej, czê¶æ tych danych to dane sensytywne pozwalaj±ce okre¶liæ np. pochodzenie etniczne danej osoby lub jej potomków. Opisywany zbiór stanowi prawie 22 kilometry bie¿±ce akt. Archiwum Pañstwowe Dokumentacji Osobowej i P³acowej w Milanówku przejê³o metryczki w po³owie 2010 r., zbiór nie jest nadal w pe³ni zewidencjonowany i uporz±dkowany. Szacujemy wielko¶æ tego zbioru na 45 – 50 mln sztuk dokumentów i jeste¶my w trackie jego porz±dkowania. Ze wzglêdu na wielko¶æ zbioru jego opracowanie potrwa wiele lat. Dodatkowo, w latach 80 – tych, aktotwórca ( Ministerstwo Spraw Wewnêtrznych ) usuwa³ ze zbioru metryczki osób zmar³ych. W wyniku takich dzia³añ najstarsze, a zatem najcenniejsze materia³y zosta³y bezpowrotnie utracone.
Z powy¿szych powodów udostêpnianie tego zbioru jest ograniczone do udostêpniania na potrzeby postêpowañ administracyjnych prowadzonych przez urzêdy, a w przypadku osób fizycznych po udokumentowaniu interesu prawnego. Albowiem informacje zawarte w metryczkach stanowi± prawnie chronione dane osobowe, danymi osobowymi s± tak¿e same zdjêcia bêd±ce czê¶ci± metryczek. W przypadku osób zmar³ych ca³y czas chroniony jest ich wizerunek przez odpowiednie zapisy w Kodeksie Cywilnym ( Dz. U. z 1964 Nr 16, poz. 93 ).
Informujemy, ¿e wielokrotnie wcze¶niej wspomnianym zbiorze odnaleziono metryczkê dowodu to¿samo¶ci Karola Mlotkowskiego.
Archiwum Pañstwowe Dokumentacji Osobowej i P³acowej w Milanówku mo¿e zatem udostêpniaæ wy¿ej opisane dokumenty jedynie po przedstawieniu przez wnioskodawcê stosownych o¶wiadczeñ osób lub ich nastêpców prawnych, których dane/zdjêcia mia³yby byæ udostêpnione, o wyra¿eniu zgody na udostêpnianie danych lub wizerunku zawartych w metryczkach dowodowych.
Jednocze¶nie chcemy zaznaczyæ, ¿e pisma wnosz±ce o udostêpnienie danych osobowych kierowane do nas, powinny byæ sygnowane w³asnorêcznym podpisem wnioskodawcy/pe³nomocnika oraz przesy³ane do naszej siedziby listownie.
Ponadto chcemy poinformowaæ, ¿e w zwi±zku z nowelizacj± Kodeksu postêpowania administracyjnego ( Dz. U. z 2011 Nr 6, poz. 18 ) art. 40 mówi, ¿e strona zamieszka³a za granic± lub maj±ca siedzibê za granic±, je¿eli nie ustanowi³a pe³nomocnika do prowadzenia sprawy zamieszka³ego w kraju, jest obowi±zana wskazaæ w kraju pe³nomocnika do dorêczeñ. W razie niewskazania pe³nomocnika do dorêczeñ przeznaczone dla tej strony pisma pozostawia siê w aktach sprawy ze skutkiem dorêczenia.
Podsumowuj±c w przedmiotowej sprawie jest Pan zobligowany do listownego skierowania w³asnorêcznie podpisanego pisma o podobnej ( lub identycznej ) tre¶ci , do³±czenia za³±czników potwierdzaj±cych swoj± to¿samo¶æ oraz spokrewnienie z poszukiwanymi osobami, wyznaczenia swojego pe³nomocnika do prowadzenia sprawy w Polsce/adresu do korespondencji w Polsce, dokonania stosownych op³at ( reprodukcja/no¶nik/wysy³ka ). Wysoko¶æ op³at jest uzale¿niona od formy reprodukcji. W tym przypadku nie powinna ona przekroczyæ 12 z³. W za³±czniku przesy³amy Cennik us³ug ¶wiadczonych przez Archiwum Pañstwowe Dokumentacji Osobowej i P³acowej w zakresie materia³ów archiwalnych na podstawie którego prosimy dokonaæ wyboru postaci ewentualnej reprodukcji. Op³aty z tego tytu³u s± uiszczane na konto Archiwum Pañstwowego Dokumentacji Osobowej i P³acowej, ul. Stefana Okrzei 1, 05 - 822 Milanówek, nr: 93 1010 1010 0148 0522 3100 0000.
Chcemy zwróciæ równie¿ uwagê, aby nie dokonywaæ odpowiednich wp³at przed uzupe³nieniem wniosku o za³±czniki potwierdzaj±ce Pañsk± osobê, spokrewnienie z poszukiwanym Karolem Mlotkowskim, wyznaczeniem adresu do korespondencji w Polsce.
Po spe³nieniu stosownych formalno¶ci, reprodukcje zostan± przez nas wys³ane na wskazany adres.
Michala Kordowskiego dostalem niestety wiadomosc, ze nic nie mogl znalesc.
Pani Uchmanowciz rozmawiala z osoba, ktora mojego dziadka znala z domu dziecka, ale oprocz informacji ze Karol opowiadal, ze jego mama umarla i on zostal sam, nic wiecej nie pamieta.
Pisze do PCK, moze tam cos maja.
-
Slawinski_Jerzy

-
kubakowski

Podpisane blo tak:
A wyslalem tutaj: sekretariat () apdop.gov.pl...
Kierownik Sekcji Materia³ów Archiwalnych
Archiwum Pañstwowe Dokumentacji Osobowej i P³acowej
ul. S. Okrzei 1
05-822 Milanówek
www.apdop.gov.pl
tel. 22 724 76 05 w. 850
fax 22 724 82 61
Bardzo proszę o pomoc.
Odnalazłam informację o mojej rodzinie w Gazecie Lwowskiej z października 1901r. Jest to oświadczenie sądowe Sądu w Brodach. Proszę o informację gdzie mogę szukać w jakim archiwum dokumentów archiwalnych sądowych z 1901r. Sądu Powiatowego w Brodach woj. Lwów. Będę wdzięczna za najmniejszy ślad.
Pozdrawiam
Bogusław Stawska-Kaszczyniec
Odnalazłam informację o mojej rodzinie w Gazecie Lwowskiej z października 1901r. Jest to oświadczenie sądowe Sądu w Brodach. Proszę o informację gdzie mogę szukać w jakim archiwum dokumentów archiwalnych sądowych z 1901r. Sądu Powiatowego w Brodach woj. Lwów. Będę wdzięczna za najmniejszy ślad.
Pozdrawiam
Bogusław Stawska-Kaszczyniec
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
-
kubakowski

Ale co dokladnie probujesz?Slawinski_Jerzy pisze:Witam
Mógłbyś podać adres na jaki wysłałeś podanie do Archiwum Dokumentacji w Milanówku ? Lub adres z jakiego przyszła odpowiedz.
Próbuję przez ten formularz na ich stronie, ale co chwilę się wiesza i nie wiem czy to podanie zostało wysłane czy nie.
pozdrawiam
Jurek
-
Slawinski_Jerzy