w.grybos pisze:Poszukuję cokolwiek na temat rodziny Gryboś Michał (Stanisław) (ur. 1898/99), Gryboś Helena (z d Rączka ur. 1902) slub pomiędzy 1925-1928 r. Tadeusz Gryboś (ur. 1925) Stanisława (ur. 1926r.) mieszkali w Kowalowych k. Jasła. Michał pochodził z Dębowca. Pozdrawiam'
Waldemar Grybos
Michał Gryboś syn Władysława i Kunegundy Owsiak ur.1898.
Witam, Mieczysławie.
Czytam ten wątek i mam pytanie. W wykazie Proboszczów jest Leon Sroczyński. Podane lata 1888 - 1903. Moja prababcia Izabela Zabawa ur. w 1889 roku we wsi Łubienko i chrztu udzielał jej Ks. Leon Sroczyński. Czy to jest możliwe? Może trafiały Ci się nast. osoby: Michał Zabawa, Katarzyna Skóra, Tekla Zabawa (wyszła za mąż za Karola Wodyńskiego z Dębowca w 1902 roku)?
Pozdrawiam,
Svetlana.
Twoją babcię chrzcił 27 października 1889 akt 23 ks.Świetnicki.Tekla Zabawa była matką Izabeli.
W 1881 urodził się Jan Zabawa syn Michała i Katarzyny Skóra.
Pozdrawiam
Szanowny Panie Mieczysławie.
Dziękuję za szybką odpowiedź i poświęcony czas. Niestety w akcie chrztu nie mam podanej parafii, w której była ochrzczona Izabela Zabawa. Czy mógłby Pan mi to podać? Rodzicami Tekli Zabawy byli Michał Zabawa i Katarzyna Skóra. Tekla urodziła się ok. 1864 roku (aktu jeszcze nie odnalazłam). Czy możliwe, że Jan Zabawa jest jej bratem? Czy był ochrzczony w Jaśle? Czy jest możliwość uzyskania skanu lub kopii aktu?
Pozdrawiam serdecznie,
Svetlana.
w.grybos pisze:Poszukuję cokolwiek na temat rodziny Gryboś Michał (Stanisław) (ur. 1898/99), Gryboś Helena (z d Rączka ur. 1902) slub pomiędzy 1925-1928 r. Tadeusz Gryboś (ur. 1925) Stanisława (ur. 1926r.) mieszkali w Kowalowych k. Jasła. Michał pochodził z Dębowca. Pozdrawiam'
Waldemar Grybos
Michał Gryboś syn Władysława i Kunegundy Owsiak ur.1898.
Mieczysław
Wielce dziękuję za informację, niestety nieznalazłem nazwiska Gryboś na stronach narodzin w parafii WNMP w Jaśle - również Michała. Pradziadek jest pochowany na jasielskim cmentarzu pod imieniem Stanisław (zmarł w grudniu 1945 roku). W związku z tym moje pytanie, czy poza Michałem Grybosiem figurują jeszcze jacyś Grybosie w księgach i czy ewentualnie można w jakiś sposób uzyskać dostęp do ksiąg metrykalnych parafii - osobiście ???
Pozdrawiam
Waldemar Gryboś
Znalazłam takie zdjęcie w albumie odziedziczonym po dziadkach http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f4 ... 807d9.html
Zrobione przez fotografa A. Kukulskiego z Jasła. Przedstawia III klase wydziałową z roku 1913. Nie wiem kto jest na zdjeciu, ale może komuś się przyda.
Pozdrawiam Dorota
poszukuję informacji na temat:
1. Michała Misiołka urodzonego w 1892 lub 1894 roku najprawdopodobniej na terenie parafii farnej w Jaśle
2. Władysława Lipki urodzonego w 1915 roku, zmarły i pochowany na terenie parafii farnej w Jaśle.
3. Zofii Lipki zd. Śmietana (ur. 1920) oraz jej rodziców: najprawdopodobniej Józef i Maria Śmietana
W Jaśle nie urodził się Michał Misiołek,ale jest całe zagłębie Misiołków w Dębowcu i tam radzę zwrócić się do proboszcza lub do
USC.Lipka Władysław zmarł w 1972,a Zofia w 1980 pochowani na cmentarzu przy ul.Zielonej sektor I grób 278.
Zofia ur.w Czeluśnicy.
Tak, tak w Dębowcu też zamierzam, bo właśnie z tamtych okolic pochodzą przodkowie, lecz krewni mówili, że Michał pochodził ze wsi Bajdy k. Jasła, zatem powstaje pytanie: czy wieś Bajdy i Niegłowice przez pewien czas należały do parafii w Dębowcu?
co do Józefa i Marii w poprzednim poście podam daty urodzin i zgonów do niedzieli, gdyby miał Pan jakieś informacje (gł. skąd pochodzili i dane rodziców) byłbym wdzięczny.
Obecna parafia Niegłowice należała do jasielskiej Fary.Miała ona księgi urodzonych z miejscowości Niegłowice i Bajdy,ale w tej księdze nie ma nazwiska Misiołek.Bajdy leżą między Niegłowicami i Dębowcem.
O jakiego Józefa i Marię chodzi.
Na starym cmentarzu w Jaśle jest w sektorze V grób 563 a w nim Józef Śmietana ur 1889 zmarły w 1966 w Jaśle,oraz
Maria Śmietana zmarła w 1965.
W 1889 urodził się jeden Józef Śmietana w Czeluśnicy a drugi w Hankówce.