Grodno - akta metrykalne parafii (pytanie)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

slagra

Sympatyk

Post autor: slagra »

Do Nowoberezowa należały również Dubicze (Osoczne)
W parafii Dubiny go nie znalazłem.
DUBICZE., DUBINY
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Witam,
z informacji rodzinnych wiedziałem, że moi krewni z Grodna zmarli tam w latach 1935-1943. Byli to: Józef Małek (ur. ok. 1885) i jego żona Marianna z domu Ziemnica (ur. ok. 1890). Ich córka, której imienia nie udało się ustalić miała stracić życie w Grodnie w wyniku działań wojennych. Po sprawdzeniu metryk z AA w Białymstoku dowiedziałem się, że zmarli po 31 grudnia 1937 r. Nie wiem gdzie szukać późniejszych metryk z Grodna. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Gdzie się udać, gdzie pisać? Czy w ogóle coś się zachowało z interesującego mnie okresu?
Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi, za podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Pozdrawiam,
Dominik
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

dzień dobry

czy kuria diecezji w Grodnie ma jakieś archiwum?
Ma ktoś namiar, kontakt?
Niestety w internecie jest tylko adres K. Marksa 4.

Kasia
JarekBaczewski

Sympatyk

Grodno - metryki koscioła garnizonowego

Post autor: JarekBaczewski »

T: metryki z koscióła garnizonowego w Grodnie
Dzień dobry

Poszukuje aktów zgonu z lat 1930-1933 z kościoła Najświętszej Maryi Panny w Grodnie, który w okresie międzywojennym był kościołem garnizonowym.

Niestety kościół został wyburzony przez sowietów w 1961 roku.

Jeżeli ktoś chciałby podzielić się wiedzą na temat stanu zachowania akt metrykalnych z tego kościoła będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam

Jarek
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Grodno - metryki koscioła garnizonowego

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Chyba się pogubiłam.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy znajdę on-line metryki z Grodna (kościół Farny) z lat 1887-1900?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Re: Grodno - metryki koscioła garnizonowego

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Chyba się pogubiłam.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy znajdę on-line metryki z Grodna (kościół Farny) z lat 1887-1900?
Do 1889 są. Zestaw dostępnych tu: https://www.familysearch.org/search/cat ... =740266-50

Niestety tych z Archiwum Diecezjalnego w Białymstoku nie ma on-line, a tam są wszystkie z lat 1865-1937.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Dzieki Ludwiku, no własnie te to znalazłam, ale ten 1889, to tak "na rybke" chyba wpisany, bo kończa się na 1887 i dalszych nie widzę. A własnie na tych następnych mi zależy.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Item 4 w taśmie 7766231 zawiera wypisy z metryk (jakieś alegaty), czyli pewnie ten rok, jak i całość tego kawałka są datowane wg daty wystawienia wypisu. Stąd ten rok 1889.
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Tak, Krzysztofie, a same metryki były najczęściej z roku 1845 i 1846.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”