Nazwiska - L

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gyh
Kontakt:

Post autor: Gyh »

Witajcie,Panie i Panowie!

Dziękuję Tadeuszu za pomoc. Uważnie przeczytałem całą wiadomość, choć oczy same zamykają się ze zmęczenia - dzień długi i pracowity,skończył się właśnie. Przed chwilą wróciłem z Poznania. Przy porannej kawce wskoczę na Forum

Pozdrawiam serdecznie

Zegarmistrz Słoneczny
Krzysztof Igras
www.gnomonica.com
Gyh
Kontakt:

In Vino Veritas!
Tak, moi mili

Tadeuszu, naprawdę trudno przecenić pomoc udzielaną przez Ciebie! Chciałbym by to, co piszesz o możliwych wspólnych korzeniach rodziny Norberta i mojej było rzeczywistością. Nazwiska: Łokaj, Lokai, Lokaj, Lolay a nawet różnorakie przekształcenia „zamerykanizowane” – nie są nazwiskami popularnymi, to rodzi dużą nadzieję, że Twoje przypuszczenia mogą okazać się zasadne! Załączone przez Ciebie i Jasia (PM) linki, adresy i dodatkowe informacje dotyczące poszukiwania informacji archiwalnych będą dla mnie niezmiernie pomocne. Muszę też podziękować Tobie za chęć pośredniczenia pomiędzy Norbertem, a mną. Angielski, co prawda znam w stopniu… hmm… no znam:-) Czytam biegle, acz piszę z wielką niechęcią:-) Czekam niecierpliwie na „cross-maila” i odzew zza Oceanu. Hmmm mam tylko prośbę, Tadeuszu wyślij mi proszę crossa na: k.igras(małpa)wp.pl bo na gnomonice coś się dzieje niedobrego z mailem – nie przychodzą do mnie wiadomości. Kolega obecnie zajmujący się aktualizacją strony podpiął działającego aliasa… ale tak dla pewności proszę na moje prywatne konto:-)
-----
Swoją drogą nie mogę wejść na: ( http://www.aasolar/pl ) a ciekawi mnie ten temat, bo jak wszystko dobrze pójdzie – niebawem będę sobie wił gniazdko rodzinne:-) Energia odnawialna- słoneczna, wiatrowa a w szczególności geotermalna – dość mocno mnie zaczyna zajmować:-)
---
Co do pomysłu umieszczenia wiadomości na stronie PTG, to jestem jak najbardziej pozytywnie przekonany.

Dziękuję!

Zegarmistrz Słoneczny
Krzysztof Igras
www.gnomonica.com
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Krzysztof,
OK, zaraz siadam do powtórzenia tego cross-maila do Was obu w Polsce i USA, cóż ja Ci będę opowiadał, teraz przed Tobą dni drgające uczuciem wspólnej rodzinnej pamięci, zacznij od przesłania do USA skanów tych fotek, które Wam sie zachowały w Polsce, czegokolwiek o rodzinie, każda taka wiadomość w niezwykły sposób wzbogaca historię obu rodzin po obu stronach oceanu, oni tam teraz strasznie chcą się dowiedzieć o dziadkach/pradziadkach z Polski, o ich ukochanych miejscach urodzenia i dzieciństwa, właśnie tego lata sam widziałem jak rodzina amerykańska przez dwa dni płakała wzruszona po odnalezieniu miejsca pochodzenia i rodziny w Polsce, wiele lat temu dziadek i babcia w USA na łożu śmierci poprosili ich o ponowne odnalezienie tych miejsc i ludzi, za komuny jakoś ta korespondencja z rodziną w Polsce się urywała i... urwała całkowicie, prosili wnuków o odnalezienie tej ukochanej ziemi w Polsce, parafii i alei białych drzew przy cmentarzu, możesz sobie wyobrazić ich wzruszenie jak okazało się, że aleja ta istnieje to dziś, aleja ogromnych białych brzóz.
=
Do tego lokalnego archwiwum napisz maila: Ja ........ adres ............proszę o dostarczenie w celach badania genealogii mojej rodziny... odpisów i kserokopii wpisów z parafii ......., urodzenia ............... w .......... rok ok .........., ślubu ........, itd., nie zapomnij o tych z Ameryki, Norbert potwierdzi Ci ich daty i miejsca, na końcu maila dorzuć kilka miłych słów dla archiwistów, ciężką maja robotę, a dobre słowo zawsze sie przyda :)
Poczekasz trochę na odpowiedź, ale będzie!
=
Tadeusz
Narodowa.pl
PS. A tak, sorry, palec na klawiaturze mi się przemsknął, ta strona wojej wieloletniej pierwszej pani doktór z energii słonecznej to: http://www.aasolar.pl ; Maria właśnie myśli o rozbudowaniu strony o temat innych energii eko.
Ale twoich niezwykłych zegarów słonecznych nie przebije nikt! :)
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Drusia

Nazwisko Lahuta/Lahutta

Post autor: Drusia »

Lahuta to nazwisko panieńskie mojej mamy. Ciekawa jestem skąd się wzięło. Kiedyś ktoś z rodziny mówił o jakis francuskich korzeniach. Ile jest w tym prawdy?
Napisałam "Lahuta/Lahutta", ponieważ po wojnie prababcia zmieniła nazwisko "wycinając" jedno "t".
Moi pradziadkowie (Konrad i Genowefa) mieszkali w miejscowości Jędrzejewo (woj, kujawsko-pomorskie).
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Aniu,

Oba nazwiska Lahuta i Lahutta ( oba bez daty źródłowej ) - pochodzą od podstawy lag-, , od staropolskiego łagoda 'porządek', łagun 'kładka'.

Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Gyh
Kontakt:

Witaj Tadeuszu,
Zrobię oczywiście tak jak sugerujesz. Rzuciłem kamyczek, który zaczął porywać inne i to już przypomina lawinę! Odnalazły się niezwykle ważne dokumenty i zdjęcia, myślałem, że już nigdy do nich nie dotrę. Stało się inaczej! Czekają na mnie na drugim końcu Polski, za pięć dni znajdę się w ich posiadaniu! W międzyczasie wyślę miły list do lokalnego archiwum :-)
Powinienem z niecierpliwości przebierać nóżkami, a jednak czuję wyjątkowy spokój, tak jakbym z bocznicy wjechał na prawidłowy tor. Zaledwie 2 tygodnie wystarczyły na to by potencjalnie zgromadzić więcej wiadomości o rodzinie niż przez ostatnie półtora roku! A to tylko dzięki Tobie Tadeuszu, Jasiu, Ewo.
Zacząłem rozumieć pewne fakty z przeszłości, postrzegać je w innym świetle. Spokój i systematyczne badanie, to klucz, który pozwoli na wyjaśnienie krętych dziejów mojej rodziny.
===
Dziękuję Tadeuszu za zwrócenie uwagi na moją stronkę… od nowego roku uzyska nieco nowocześniejszego kształtu

Gorąco Pozdrawiam
Zegarmistrz Słoneczny
Krzysztof Igras
www.gnomonica.com
Drusia

Post autor: Drusia »

Dziekuję bardzo za informacje :D
Jestem jeszcze bardzo ciekawa skąd wzieły się nazwiska: Pukownik i Guzman.
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Aniu :D

Pukownik ( bez daty ) - od pułkownik.

Drugiego nazwiska nie znalazłam :(

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Krzysztofie,
Zaiste, "Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego", to motto mojej webgalerii GA.PA: http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
Te poruszające dawne historie, dokumenty, ślady przeszłości dają dotknięcia niezwykłych wartości, sam wiesz jak pobudzające wyobraźnię, wielu ludzi już dotknęło, wielu nie ma na to czasu w codziennym zabieganiu młodego polskiego kapitalizmu, wielu nie za bardzo rodzumie o co w tym wszystkim chodzi, straszne to kalectwo, ale i ich należy zrozumieć, tego kawałka ducha ich rodzice i dziadkowie im nie przekazali.
Ja próbuję łączyć historię rodzin z Polski oraz z USA, Kanady, Brazylii, Argentyny, Australii, itd. w moim RootsPoland, rówież to największe amerykańskie genforum jest coraz bardziej aktywne, daj znać, czy Mr. Norbert Stevens się odzewał po Twoim mailu, czasami są przerwy w łączności, jestem tu zawsze do pomocy.
=
Życzę Ci słonecznego (to tak ważne w Twoim zawodzie! :) dnia, dziś podobno najpiękniejszy dzień jesieni 2007,
Tadeusz Wysocki
http://www.narodowa.pl
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Lada

Post autor: Christian_Orpel »

Nazwisko LADA moze miec do czynienia z wyrazem lada : "skrzynia; stol sklepowy; kontuar" , albo wedlug Rymuta z wyracem ladaco : " nic dobrego, nicpon" .
archi91

Nazwisko LIKE

Post autor: archi91 »

Prosił bym o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Like. Starałem się już wszędzie znaleźć jakie kolwiek informacje na temat mojego nazwiska ale niestety bezskutecznie. Nie utrzymuje kontaktów z pozostałą częścią rodziny, chociaż i tak osób z tym nazwiskiem z tego co mi wiadomo jest niewiele więc raczej nie uzyskam od nich satysfakcjonujących mnie odpowiedzi. Nigdzie nie moge znaleźć informacji na temat pochodzenia mojego nazwiska:( zwracam się więc z proźbą o pomoc...z góry dziękuje:)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

W swoich źródłach nie znalazłam nazwiska Like, ale jest kilka różniących się jedynie literą końcową np. Lika, Liko.

Myślę, że ich etymologia jes odpowiednia i dla Twego nazwiska:

Like - od staropolskiego lik 'liczba ilość'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo DWN Kraków 2001.

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Piotrze :D

Labudda ( bez daty źródłowej ) - od łabudać 'biedować, ciułać', łabuda 'człowiek ociężały'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

michal_lik

Moje nazwisko, Prolem- "Lik"

Post autor: michal_lik »

Witam wszystkich :)

Mam takie małe pytanie w zwiazku z moim nazwiskiem. Otóż mam na nazwisko "Lik" i właśnie chciałem zapytac czy wie ktoś może coś na temat pochodzenia mojego nazwiska?? czy to jest Polskie nazwisko?? co ono oznacza?? Wogóle w rodzinie nic się nie mogę dowiedzieć skąd sie wzięło to nazwisko :( i właśnie jestem ciekawy czy mój ród ma jakiś herb. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie udzielone informacje :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Michale :D

Lik( be daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego lik 'mała ilość', też od gwarowego lik 'lek'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Pozdrawiam cieplitko, Ewa Szczodruch
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”